Unt aromat

Este plin sezon de grătare. Fie că punem carne sau legume pe grătar, un unt aromat va intensifica gustul delicios al preparatelor. Cu minim de efort, reușim să dăm savoare și să îmbunătățim textura oricărui preparat.

Detalii importante

Este important să alegem un unt de calitate, cu peste 80% grăsime. Un unt de calitate nu va avea apă în el și nu se va taia la mixat. Oricum, nu este nevoie să-l mixat excesiv. Doar câteva pulsuri vor fi suficiente. Mixăm strict cât să se încorporeze aromele. Un alt aspect important este ca untul să fie moale. Eu îl las la temepratura camerei câteva ore bune, uneori peste noapte. Nu-l topiți în cuptorul cu microunde sau pe plită. Nu va avea aceeași textură și riscă să nu se amestece bine.

Ce punem într-un unt aromat?

Practic tot ce ne place. Ca ingrediente de bază eu aș zice că obligatorii sunt sarea, piperul, usturoiul și coaja și zeama de lâmâie. Pornind de aici puteți adăuga orice aromă vă place. Merg bine:

  1. ierburile aromatice, fie proaspete, fie uscate: pătrunjel, busuioc, oregano, cimbru, mărar, chives, rozmarin, mentă
  2. ardeiul iute este excelent pentru cei care mănâncă picant.
  3. sosuri precum sweet chilli, pesto verde, pesto rosso
  4. merg bine și brânzeturile, precum parmezanul sau blue cheese și niște nucă
  5. ceapa este și ea perfectă în untul aromat
  6. usturoiul copt, roșii coapte
  7. măsline
  8. bacon
  9. o varianta mai sofisticată ar fi unt aromat cu lavandă și suc de portocale  

Faceți combinațiile în funcție de gust și de preparatul pe care-l serviți împreună cu untul aromat.

Cu ce servim untul aromat?

Este delicios împreună cu multe preparte:

  1. cel mai bine și mai bine merge pe carne, fie că este la grătar sau friptură
  2. la fel de bine merge pe legume, tot așa la gratar sau la cuptor.
  3. pe porumb copt și fiert
  4. în piure de cartofi sau piure de alte legume sau rădăcinoase
  5. delicios este și cu pește
  6. cartofii copți sunt de-a dreptul savuroși cu un unt aromat
  7. eu l-am folosit și ca bază pentru sos de paste sau bechamel
  8. am făcut și popcorn de casă, tot în unt aromat
  9. la fel de bine merge și simplu, uns pe o felie de pâine sau ca bază pentru diferite tartine, cum ar fi cele cu somon fume

Rămâne la latitudinea voastră să decideți ce combinații faceți. Oricum, nu-l ratați!

Nu vă mai spus că merge perfect și cu un unt vegan, în cazul în care nu consumați lactate de origine animală.

Păstrare unt aromat

Eu fac de obicei dintr-un pachet de 200 de gr de unt. Niciodată nu-l folosesc pe tot. Rolul lui nu este să îmbibe preparatele de unt, ci doar să ajute aroma și textura. Se păstrează foarte bine în congelator pentru mai multe luni. Îl puneți în folie de plastic și apoi în folie de aluminiu și-l dați la congelator. Când aveți nevoie de el, doar tăiați o feliuță și-l folosiți.

Ingrediente pentru varianta mea de acum (cea din poză)

  • 200 gr unt cu peste 80% grăsime, moale, la temperatura camerei
  • sare după gust
  • piper după gust
  • boia după gust
  • usturoi după gust (eu am folosit acum pudră de usturoi)
  • coaja rasă de la o lămâie
  • zeama de la o lămâie
  • fulgi de chilli după gust
  • o lingură sos sweet chilli
  • cimbru proaspăt după gust

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele într-un robot de bucătărie și se mixează câteva secunde. Mixăm doar până se amestecă bine toate ingredientele. Dacă nu aveți robot de bucătărie, puteți foarte bine să amestecați și cu o spatulă sau o lingură de lemn. Punem mixul de unt aromat într-o folie de plastic și o modelăm în formă de baton (sau ce formă vă place). Sigilăm bine marginile. Punem apoi și în folie de aluminiu. Punem untul aromat la frigider sau congelator să se închege. Îl folosim apoi la ce preparat vrem.

Este ridicol de simplu, serios 🙂 Cu un minim de efort, obținem un maxim de savoare. Hai, apucă-te de gătit!

Unt aromat – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *