Cu câteva zile înainte de Paște a fost ziua lui Matei al nostru. Sigur că i-am făcut toate poftele culinare. Și-a dorit tartă cu ciuperci, despre care zice că este numărul unu în preferințele sale. E tarta pe care o găsiți pe blog, aici. În ceea ce privește tortul, a vrut unul de ciocolată. Este un tort pe care l-am mai făcut și îi place foarte mult. Dar, având în vedere că urma Paștele, cu alte dulciuri și mâncare mai multă, am ales să fac un tort micuț. A fost suficient cât să mâncăm noi trei de ziua lui și să-i rămână o felie și pe a doua zi. Acest tort de ciocolată se face ușor și nu necesită multe ingrediente. Vă dau toate detaliile, astfel încât puteți să-l faceți chiar și ca desert de weekned, nu doar la aniversări.
Blatul
Are la bază o rețetă de prăjitură fără făină a Nigellei Lowson. Acesta conține unt, deci nu necesită însiropare. Nu conține făină normală, ci foarte puțină de migdale. Este plin de ciocolată și savuros. Cantitățile pe care le găsiți mai jos sunt pentru un blat mic, cu diametrul de 18 cm. Eu am ales să fac un singur blat și două rânduri de cremă. Dar dacă doriți un tort înalt, faceți mai multe blaturi. Dacă vreți să faceți într-o tavă mai mare, dublați (pentru tavă de 22-23 cm) sau triplați (pentru tavă de 27-28 cm) cantitățile pentru un blat.
Crema
Este din categoria cremelor extrem de simple, din doar două ingrediente și cu dublă întrebuințare. Ideal aș zice, nu-i așa? Da, este o cremă pe care o puteți folosi caatare sau mixa și obține o altă textură, deci o a doua cremă. Exact asta am făcut eu. Peste blat am pus un rând de cremă nemixată, care are o consistență de fudge după ce stă la rece. Apoi am pus un rând de cremă mixată care are consistență ca de mousse. Astfel obținem un deliciu complex și o experiență culinară deosebită. Și totul cu doar două ingrediente. Dar haideți să vă dau cantitățile și să vă spun cum am procedat.
Recomandări suplimentare
Înainte, însă, doresc să fac o precizare importantă. Nu doar pentru acest tort, dar pentru orice desert faceți, vă rog să alegeți ingrediente de calitate. Ele vor face mereu diferența. Există pe piață ciocolată pentru desert care este accesibilă ca preț și se comportă bine atât la coacere, cât și la creme. La fel, avem frișcă naturală de o calitate foarte bună, la preț decent și care, dacă respecți câteva principii simple, nu dă greș. Se bate când trebuie să se bată, stă la ornat când trebuie să stea la ornat și așa mai departe. Eu folosesc de mulți ani frișca neîndulcită LaDorna și mereu mi-au ieșit preparatele cu ea. Tocmai de aceea am și acceptat colaborarea cu ei când m-au contactat. Cunoșteam deja produsul și am stiut că o să vă pot oferi recomandări reale, pe teste de lungă durată.
Ingrediente tort de ciocolată (tavă cu diametrul de 18 cm)
Blat
- 75 gr ciocolată neagră
- 3 ouă la temperatura camerei
- 75 gr unt moale cu peste 80% grăsime
- 100 gr zahăr brun
- 50 gr făină de migdale
- 2 linguri cacao
- un praf de sare
- o linguriță extract de vanilie
Crema
- 250 ml frișcă naturală neîndulcită
- 250 gr ciocolată pentru prăjituri
Mod de preparare tort de cicololată
Blat
- pornim cuptorul pentru a se preîncălzi la 170 de grade
- untul și ciocolata se topesc împreună într-o cratiță cu fund dublu și la foc mic; stăm cu ochii pe ele și amestecăm des pentru a nu se arde ciocolata; se lasă la răcit la temperatura camerei
- ouăle, zahărul și sarea se mixează bine până își triplează volumul
- făina de migdale se amestecă cu cacaoa și se încorporează cu o spatulă în mixul de ouă; încorporăm ușor, având grijă să nu scoatem aerul din ouă
- untul și ciocolata răcite se adaugă peste mixul de ouă și făină de migdale; se încorporează tot cu spatula și tot cu mișcări ușoare
- se toară în tava tapetată cu hârtie de copt și se coace timp de 20-30 de minute; timpul de coacere poate să difere în funcție de cuptor și cantitatea de aluat (pentru tăvile mai mari va crește și timplul de coacere); faceți testul cu scobitoarea
- după coacere blatul se lasă să se răcească în tavă; având doar făină de migdale în compoziție, el se va lăsa ușor în centru, ceea ce este normal; se formează astfel un spațiu perfect pentru a așterne crema
Crema
Tipul acesta de cremă se numește ganache de ciocolată (sau cum am mai văzut în limba română ganaș/ganaj). Este o cremă fină, gustoasă și cu multiple întrebuințări. În funcție de ce doriți să faceți cu ea trebuie să urmați niște pași. Eu am să vă spun acum cum am folosit-o pentru acest tort și cu altă ocazie am să vă mai dau alte întrebuințări ale ei
Ganache de ciocolată – etape de urmat
- punem frișca lichiă într-o cratiță cu fund dublu și o încălzim până la punctul de fierbere; avem grijă să nu fiarbă; avem nevoie de ea fierbinte, dar nu fiartă
- ciocolata o punem în alt vas și când frișca este fierbinte o turnăm peste ea; lăsăm să stea 5 minute
- după cele 5 minute amestecăm bine cu o spatulă până cele două ingrediente se întrepătrund și formează crema de cicocolată
- lăsăm la răcit la temperatura camerei pentru 3 ore
Magia ganache-ului de ciocolată
Eu considider această cremă ca fiind una magică. Atunci când dintr-un amestec de doar două ingrediente poți obține mai multe lucruri este clar o magie 🙂
Vă spuneam mai devreme că am făcut două creme la torul de ciocolată a lui Matei. Ei bine, așa a fost, însă, le-am obținut din același amestec. Am procedat astfel:
1.după cele trei ore în care crema s-a răcit la temperatura camerei am pus 1/3 din ea peste blatul de tort și am dat la frigider pentru alte 2-3 ore. Am obținut o cremă cu textură lipicioasă, ca de fudge de ciocolată
2. restul de cremă l-am mixat cu mixerul la viteză medie spre mică și am obținut o cremă aerată, stabilă și numai bună de ornat; asta am și făcut cu ea, am pus-o într-un poș și am ornat cu ea direct peste prima cremă. Atenție, puneți cea de a două crema doar după ce prima a stat la rece și s-a închegat
3. peste crema pusă cu poșul am ornat cu fructe și bombonlele mărunte de ciocolată
Asta a fost tot. Am obținut un tort de ciocolată decadent, cu blat umed și gust intens de ciocolată și două creme cu texturi diferite. A fost tabloul perfect pentru iubitorii de ciocolată.
De reținut
Din acest ganache se mai pot obține și alte deserturi, dar am să revin în alt articol asupra subiectului. Oricum, ideea de bază pe care trebuie să o rețineți este că vorbim de două ingrediente, ce trebuie să fie de calitate și ne vom alege cu o feerie în bucătarie.
Tort de ciocolată – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @foodfeeria pe Instagram și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Pingback: Trufe de ciocolată albă - FoodFeeria