Tort aperitiv

Cum credeți că ar arăta pe masa voastră de Crăciun un tort aperitiv? Sau pe masa oricărui eveiment festiv din viața voastră? Eu zic ca senzațional. Da, torturile nu sunt doar dulci. Cele sărate reprezintă un aperitiv extraordinar. Pe lângă faptul că impresionează vizual, mereu sunt și foarte gustoase. Un astfel de tort aperitiv doresc să vă prezint.

Realizarea lui nu este complicată, chiar dacă la prima vedere așa pare. Se poate pregăti cu 1-2 zile înainte de eveniment și decora în ziua acestuia.

Tort aperitiv, decorat în culorile Crăciunului

Detalii importanate

Tortul este foarte frumos colorat. Dar, toate culorile sunt obținute natural. Eu am ales de această dată culorile Crăciunului. Am colorat blatul verde cu spanac si pe cel roșu cu pastă concentrată de roșii. Dacă vă doriți un blat galben, puteți adăuga turmeric, la blatul de bază. Sau dacă vreți unul portocaliu, pastă de ardei.

Blaturile tortului aperitiv, colorate natural

Crema

Un alt aspect important este reprezentat de cremă, care, deși este fermă, nu conține gelatină. Secretul constă în faptul că am ținut tortul, după asamblare, minim 24 de ore în frigider. Tocmai de aceea am și spus că se poate face cu 1-2 zile înainte. Pentru că oricum trebuie ținut mult la rece.

Crema are la bază o combinație de brânză cremoasă și mascarpone. Se pot aduga în ea diverse. Somon afumat, capere, ciuperci, ceapă, porumb, ardei, semințe sau alune sărate etc. Orice combinație vă place este ok. Cantitatea cremei depinde de cât de mare este blatul. Al meu a fost de 18 cm diametrul și cantitățile date au fost ideale. Puteți suplimenta cu cât doriți.

Secțiune. Straturi foarte frumoase

Un mic truc

Știu că toți ne dorim ca straturile de cremă să fie egale. Cel mai bun mod de a ne ieși așa este să cântărim cantitatea de cremă și apoi să o împărțim la numărul de straturi pe care vrem să le avem.

Cantitatea de făină din blaturi

Aceasta diferă, deoarece la blatul verde avem mai multă parte lichidă, datorată mixului de smântână pentru gătit și spanac. Din acest motiv, blatul verde iese puțin mai înalt. Pe acesta l-am tăiat în două. Pe cel roșu l-am lăsat întreg.

Tipul de branză și mascarpone 

Este nevoie să aveți în vedere tipul de cremă de brânză și mascarpone. Este nevoie să fi dense și nu apoase. La crema de brânză eu folosesc philadelphia. Mascarponele este întotdeauna italian.

Montare tort aperitiv

Tortul se montează în inelul unei tăvi detașabile. Dacă preconizați că va fi înalt sau chiar vă doriți asta, este nevoie să tapetați pereții inelului cu folie de acetat sau cu hârtie de copt. Aceasta trebuie să depășească marginile inelului, pentru a vă permite să înălțați tortul.

Ingrediente pentru un tort cu diametru de 18 cm

Blaturi

  • 6 ouă (câte trei pentru fiecare blat)
  • 50 ml ulei (câte 25 pentru fiecare blat)
  • 170 gr făină (100 pentru blatul verde și 70 pentru blatul roșu)
  • 100 gr spanac (pentru blatul verde)
  • 50 ml smântână pentru gătit (pentru mixat cu spanacul, pentru blatul verde)
  • două linguri pastă concentrată de roșii (pentru blatul roșu)
  • sare și piper după gust (în ambele blaturi)
  • 10 gr praf de copt (câte 5 gr pentru fiecare blat)

Cremă

  • 400 gr cremă de brânză
  • 250 gr mascarpone
  • 50 gr somon afumat
  • 2 linguri capere tocate
  • o ceapă mică
  • coajă rasă de lămâie după gust
  • sare și piper după gust

Glazură

  • 180 gr mascarpone
  • 50 grame smântână grasă
  • 50 gr unt moale (cu peste 80% grăsime)
  • sare și piper după gust
    Ingrediente tort aperitiv

Mod de preparare tort aperitiv

Blat verde

Mai întâi mixăm spanacul cu smântâna pentru gătit. Pentru acest blat folosim trei din cele șase ouă. Separăm albușul de gălbenuș. Albușul împreună cu sarea se mixează până devine o spumă tare. Cu mixerul pornit se adaugă câte un gălbenuș pe rând. Mixăm după fiecare gălbenuș și abia apoi adăugăm altul. Apoi este rândul uleiului. Se adaugă tot cu mixerul pornit, în fir subțire. La fel procedăm și cu amestecul de spanac. La final încorporăm făina amestecată cu cinci grame de praf de copt. Adaugăm și piper. Turnăm în tava tapetată pe fund cu hârtie de copt. Coacem la 170 de grade, timp de 15-20 de minute. Trebuie să treacă testul scobitorii. Nu deschidem cuptorul mai repede de 15 minute. Riscăm să se lase blatul.

Etape preparare blat verde

Blat roșu

Pașii blatului roșu sunt aceeași. Folosim trei ouă. Separăm albușul de gălbenuș. Albușul împreună cu sarea se mixează până devine o spumă tare. Cu mixerul pornit se adaugă câte un gălbenuș pe rând. Mixăm după fiecare gălbenuș și abia apoi adăugăm altul. Apoi este rândul uleiului. Se adaugă tot cu mixerul pornit, în fir subțire. La fel procedăm și cu pasta concentrată de roșii. La final încorporăm făina amestecată cu cinci grame de praf de copt. Adaugăm și piper. Turnăm în tava tapetată pe fund cu hârtie de copt. Coacem la 170 de grade, timp de 15-20 de minute. Trebuie să treacă testul scobitorii. Nu deschidem cuptorul mai repede de 15 minute. Riscăm să se lase blatul.

Etape preparare blat roșu

Cremă

Lăsăm blaturile la răcit. Între timp facem crema. Nu e mare filozofie. Pur și simplu amestecăm toate ingredientele. Ținem crema la rece până la asamblarea tortului.

Prepararea cremei

Glazura

La glazură procedăm exact ca la cremă. Amestecăm bine toate ingredientele. Glazura o facem doar în ziua în care glazurăm tortul.

Asamblare tort aperitiv

Punem pe platoul pe care asamblăm tortul un carton precum cel din imagine. Este decupat dintr-un platoul de carton, din acela de unică folosință. Acesta ne va ajuta să mutăm la final tortul aperitiv pe platoul de servire, care trebuie să fie festiv. Așezăm în jurul cartonului inelul tăvii de copt. Dacă este necesar, punem în jurul lui folie de acetat sau hârtie de copt.

Tăiem apoi blatul verde în două părți egale. Blaturile nu trebuie însiropate. Au ulei în compoziție, ceea ce le dă textura umedă. La bază așezăm primul blat, verde. Punem jumătate din cantitatea de cremă și nivelăm. Așezăm blatul roșu și punem restul cremei. La final punem al doilea blat verde. Acoperim cu folie alimentară și dăm la rece pentru minim 24 de ore. Poate sta și 48. Eu așa l-am ținut, pentru că a doua zi nu am avut timp să-l glazurez și ornez.

Etape asamblare tort aperitiv

Glazurare și ornare

După 24 de ore scoatem tortul din inel. Veți vedea că avem o cremă fermă, dar pufoasă, fără gelatină. Mixăm ingredientele pentru glazură și îmbrăcăm tortul aperitiv cu ea. Ornăm după bunul plac. Pentru a păstra tematica de Crăciun, eu am ornat cu rozmarin, boabe de piper roșu, germeni de rucola și chives.

Tortul aperitiv se ține la frigider până la servire. Este delicios. Garantat foodfeeria!

Tort aperitiv – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *