Tocăniță cu gălbiori, bacon și rucola

Vă sună ciudat tocăniță cu gălbiori, bacon și rucola? Vă spun sigur că este ceva delicios. O rețetă încropită cu ce am avut prin casă. Dar, ca de multe ori în cazuri similare, a ieșit ceva foarte bun. Prima dată am făcut-o cu hribi. S-a mâncat mult prea repede pentru ca să-i fac poze pentru blog. Apoi, nu am mai găsit hribi. A ieșit la fel de buna și cu gălbiori. Așadar, cred că va ieși bună și cu alte tipuri de ciuperci, dacă nu găsiți hribi sau gălbiori.

Tocăniță cu gălbiori, bacon și rucola – o combinație inedită

Nu voiam o tocăniță clasică, doar cu ciuperci. În consecință m-am uitat în frigider și am adăugat tot ce am găsit și mi s-a părut că se potrivește. Baconul, ușor afumat a adus un plus de savoare. Condimentele, vinul și sosul de soia au scos în evidență toate aromele. Sâmăntâna, gălbenușul de ou și parmezanul au dat consistență și cremozitate sosului. S-au îmbinat foarte bine toate. Mai mult decât atât, pentru că nu aveam pătrujel verde, am zis să pun rucola. Și stiți ceva? Am făcut foarte bine 🙂 Completează perfect aromele, prin gustul ei ușor picant. Dacă însă nu vă place rucola, puteți adăuga pătrunjel verde sau coriandru. Să nu puneți cu zgârcenie, ci din belșug :). Chiar completează celelalte ingrediente.

Despre ciupercile folosite

Eu am găsit atât hribi cât și gălbiori la borcan, în apă cu sare. Dacă folosiți așa, este nevoie să-i puneți la scurs înainte de a-i adăuga în tocăniță. Totodată, să fiți atenți la câtă sare mai adăugați mâncării. Există și varianta de gălbiori deshidratați, pe care trebuie să-i rehidratați înainte de folosire. Îi puneți timp de câteva ore în apă, apoi îi scurgeți înainte de a-i adăuga în mancare. Sau puteți folosi alte tipuri de ciuperci pe care le găsiți în piață sau în supermarket.

Garnitura

Ce merge cel mai bine cu o tocăniță de ciuperci? Mămăliga, desigur! 🙂 Dar, nu orice mămăligă, ci una specială. Nu că nu ar fi bună și mămăliga noastră tradițională. E absolut delicioasă. Însă mie îmi place să încerc și ale combinații. De aceea, am făcut această mămăligă cu ingredientele pe care le găsiți mai jos. Menționez ca mie îmi place mămăliga moale. Dacă vă place mai tare, mai aduăgați făină de mălai până la consistența dorită. Totodată, eu am folosit mălai cu fierbere rapidă. În trei minute este gata. Dar puteți folosi și mălai clasic, care fierbe în aproximativ 20 de minute.

Așadar, haideți să vedem cum se face tocănița cu gălbiori, bacon și rucola. Apropo, v-am spus că este bună și a doua zi, reîncălzită?

Ingrediente pentru 4-6 porții

Pentru tocăniță

 • 500 gr gălbiori
 • 100 gr bacon tăiat cubulețe
 • 50 gr rucola
 • 500 ml smântână pentru gătit
 • două linguri smântână fermentată (smântâna normală)
 • 20 gr parmezan
 • un gălbenuș de ou
 • 75 ml vin alb/roze sec
 • două linguri sos de soia (opțional)
 • o lingură ulei
 • sare, piper, usturoi pudră (sau usturoi)
Ingrediente tocăniță cu gălbiori, bacon și rucola

Pentru mămăligă

 • 250 ml lapte
 • 250 ml apă
 • 150 gr făină de mălai
 • 30 gr unt
 • 20 gr parmezan
 • sare după gust
Ingrediente mămăligă

Mod de preparare

Începem cu gătirea tocăniței. Punem baconul la prăjit într-o lingură de ulei. Nu-l prăjim prea mult, ci doar 2-3 minute. Nu ne dorim să se usuce foarte tare. Adăugăm apoi vinul și sosul de soia și lăsăm să fiarbă până se evaporă alcoolul. Urmează adăugarea ciupercilor. Acestea lasă întotdeauna apă, la gătit. Așadar, nu aduăgați suplimentară pentru că sosul va fi prea subțire și apos. Lăsăm totul la fiert pentru 2-3 minute.

Gătirea pe etape a tocăniței

Între timp pregătim sosul. Amestecăm smântâna pentru gătit cu gălbenușul de ou și cu parmezanul. Punem sosul peste amestecul din cratiță. Adăugăm apoi rucola și smântâna fermentată. Condimentăm cu sare, piper și pudră de usturoi. Lăsăm totul pe foc timp de 8-10 minute. Vom stii că este gata, când rucola s-a înmuiat și ciupercile s-au fiert. Mie nu-mi place să le fierb mult. Le prefer ușor crocante, al dente. Dar dacă preferați ciupercile bine fierte, mai lăsați la gătit până ajung la consitența care vă place.

Adăugarea sosului și a rucolei

Până fierbe tocănița, ne ocupăm de mămăligă. Punem apa, laptele și sarea la fiert. Când încep să fiarbă, adăugăm făina de mălai, în ploaie, amestecând continuu cu un tel. Lăsăm să fiarbă și amestecăm din când în când. Când este gata, luăm de pe foc și adăugăm parmezanul și untul. O nebunie de mămăligă iese. Garantat foodfeeria!

Pregătire mămăligă

Servim tocănița cu gălbiori, bacon și rucola împreună cu mămăliga delicioasă. Nimic nu rămâne în farfurii 🙂

Tocăniță cu gălbiori, bacon și rucola – o feerie în bucătărie!

 

One thought on “Tocăniță cu gălbiori, bacon și rucola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *