Tartă rustică

Tarta rustică (galette în limbaj profesional) este acel tip de preparat pe care poți să-l realizezi cu ce ai prin casă. Poți improviza și combina multe elemente. Singura parte fixă a rețetei este blatul. Umplutura poate fi aleasă în funcție de preferințele fiecăruia.

tartă rustică cu topping italian

Blatul de tartă rustică

Pentru că vorbim de un preparat rustic, făina folosită este cea integrală de grâu. Iese bine și cu făină albă. Dar mie îmi place mai mult gustul de făină integrală în acest aluat.

Avantaje tartă rustică

Avantajul principal este dat de faptul că nu aveți nevoie de tavă specială. Orice tavă de copt este bună, pentru că tarta rustică se modelează cu mâna. Alt avantaj este dat de multiplele combinații pe care le poți face cu umplutura. Sfatul meu este să aveți întotdeauna în compoziție un tip de brânză care vă place. Apoi puteți adăuga sos de roșii, carne rămasă de la friptură, șuncă, legume, frunze verzi, sos de roșii sau pesto de busuioc. Mai merg fasolea roșie sau albă, porumbul, oul. Orice vă place. Crusta devine și mai bună dacă presărați pe ea puțin parmezan. Dar nu e obligatoriu. Mai mult decât atât, această tartă rustică se face și cu fructe. O să vă dau și o rețetă cu fructe în curând.

Așadar, mai jos găsiți rețeta de bază a aluatului. Dar, o sa vă ofer și două exemple de combinații pe care eu le fac frecvent.

Ingrediente aluat tartă rustică

  • 250 gr făină integrală de grâu
  • 125 gr unt rece, cu peste 80% grăsime
  • 1 gălbenuș de ou
  • 40 ml apă rece
  • sare după gust
ingrediente aluat tartă rustică

Mod de preparare

Untul rece se taie cubulețe. Se amestecă cu făina și se frământă ușor cu degetele. Trebuie să devina ca un nisip umed. Se adaugă gălbenușul de ou și treptat și apa. Se frământă până aluatul devine compact. Nu frământați foarte mult. Doar cât să se adune aluatul.

Când este gata se pune în folie de plastic și se pune la frigider timp de 30 de minute. Aluatul trebuie să se răcească înainte de a-l întinde.

aluatul gata de pus în frigider

Variante umpluturi:

1. Topping italian: sos de roșii, mozzarella, prosciuto, măsline negre, roșii cherry, salată verde, cimbru proaspăt

ingrediente topping italian

Am asezonat sosul de roșii cu sare, piper, busuioc uscat și puțin zahăr brun. L-am întins peste aluat. Apoi am pus celelalte ingrediente. Ordinea așezării lor este după bunul plac. Mie îmi place să pun roșiile cherry ultimele. Dau un aspect frumos la final. Adunăm marginile tartei, le ungem cu apă sau ou bătut și presărăm (opțional) parmezan. Coacem pe hârtie de copt, timp de 30-40 de minute sau până crusta este aurie. Cuptorul este preîncălzit la 180 de grade.

etapele de pregătire a tartei rustice cu topping italian

2. Topping brânzeturi și sparanghel – tot cam italian e și acesta 🙂 : cremă de brânză, parmezan, mozzarella biluțe, roșii uscate, sos de roșii și sparanghel

ingrediente tartă rustică cu brânzeturi și sparanghel

Am amestecat crema de brânză și parmezanul cu un ou. A devenit o cremă. Sosul de roșii l-am asezonat similar cu cel din varianta anterioară. Am întins sosul de roșii peste aluat. Apoi am pus crema de brânză.

prima etapă de realizare a tartei rustice cu brânzeturi și sparanghel

Peste ea am pus sparanghelul, roșiile uscate și mozzarella biluțe. Am strâns marginea, am uns-o cu ou și am presărat parmezan ras. Se coace similar variantei anterioare.

a doua etapă de realizare a tartei rustice cu brânzeturi și sparanghel

Ambele variante sunt foarte bune. Așa cum am mai spus, puteți face orice combinație doriți. Este o rețetă utilă și atunci când avem prin frigider bucățele de brânză sau șuncă rămase, pe care dacă nu le folosim le aruncăm. Decât să facem risipă, mai bine facem rapid o tartă rustică.

Tartă rustică – O feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram

One thought on “Tartă rustică

  1. Pingback: Mini tarte cu gem de prune și dovleac - FoodFeeria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *