Tartă cu ness și nuci caramelizate

M-am trezit într-o dimineață cu poftă de dulce cu ness. Dar voiam să aibă și nuci. Iar nucile să fie caramelizate. Mi-am dorit o combinație între ness, nuci și caramel. A ieșit această tartă. Este absolut fabuloasă. Așa că, am zis să vă dau și vouă rețeta de tartă cu ness și nuci caramelizate.

Detalii importante

Rețeta aceasta este ceva mai complexă decât restul de pe blog. Dar, dacă respectați indicațiile o sa vă iasă. Avem patru etape de parcurs: blat, cremă, nuci caramelizate și asamblare. Fiecare etapă are câteva aspecte importante de avut în vedere.

1. Blatul

Este fragil, pentru că baza lui este formată din albuș și nucă și foarte puțină făină. Dar dacă punem mai multă făină, va fi prea îndesat. Nu ne dorim asta. Așa, se topește efectiv în gură. Puteți coace blatul într-o formă de tartă sau într-o tavă normală de tort, rotundă. Neapărat cu hârtie de copt pe fund, indiferent de tavă. De asemenea, când scoateți blatul din tavă, eliberați mai întâi marginile, cu un cuțit, cu multă grijă. Blatul iese subțire. Eu am folosit o tavă cu diametrul de 26 cm. Puteți folosi mai mică, caz în care blatul va fi ceva mai gros. În niciun caz să nu folosiți mai mare. În blat am folosit zahăr brun, pentru aroma lui de caramel. Dar, merge și zahăr alb.

2. Crema

Are la bază gălbenuș de ou și lapte condensat cremos și îndulcit, cum e acesta și se fierbe pe baie de aburi. Untul din cremă trebuie să fie de foarte bună calitate și cu peste 80% grăsime. De asemenea, trebuie să fie la temperatura camerei. Altfel crema riscă să se taie. Nessul din cremă poate fi cu cofeină sau fără. Eu am folosit Inka, ce nu are cofeină, pentru ca a mâncat și Matei.

3. Nucile caramelizate

Cred că provocarea cea mai mare este la această etapă. Este nevoie de mare atenție în topirea zahărului. Este nevoie să vă abțineți din a amesteca cu lingura sau alt instrument de amestecare. Singura mișcare permisă a zahărului în timpul topirii este prin scuturarea ușoară a cratiței.

Un alt aspect important aici este legat de răcirea nucilor deja caramelizate. După ce le-ați pus în zahărul topit și le-ați îmbrăcat cu acesta, trebuie să le scoateți pe o farfurie pentru răcire. Este important ca farfuria să fie unsă cu ulei. În acest mod nucile nu se vor lipi de ea. Nucile caramelizate se zdrobesc cel mai bine într-un robot de bucătărie. Dacă nu aveți, le puneți tăia cu cuțitul, dar veți depune niste efort și veți face ceva murdărie 🙂

4. Asamblarea tartei cu ness și nuci caramelizate

Eu am pus nucile caramelizate între două straturi de cremă. Primul strat l-am întins normal, cu o spatulă. Pe cel de-al doilea l-am pus cu un poș. Puteți proceda la fel sau puteți pune toată crema într-un singur strat și apoi nucile caramelizate. Gustul va fi la fel de bun.

Acestea fiind spuse, sa trecem la ingrediente și modul de preparare.

Ingrediente

Blat

 • 3 albușuri de ou
 • 80 gr nucă măcinată
 • 100 gr zahăr brun
 • 30 gr făină
 • 2 linguri ulei
 • o linguriță extract de vanilie
 • un praf de sare

Crema

 • 3 gălbenușuri de ou
 • 200 ml lapte condensat cremos și îndulcit
 • 3 lingurițe de ness (dacă puneți Inka, merg și mai multe, pentru un gust mai intens)
 • 300 gr unt cu peste 80% grăsime, moale la temperatura camerei
 • o linguriță extract de vanilie
 • un praf de sare

Nucile caramelizate

 • 100 gr zahăr tos
 • 70 gr nucă
Ingrediente tartă cu ness și nuci caramelizate
Ingrediente tartă cu ness și nuci caramelizate

Mod de preparare

Blat

Începem cu blatul de tartă. Batem cele trei albușuri de ou cu un praf de sare, până devin o spumă aerată. Când avem această spumă, adăugăm, tot cu mixerul pornit, zahărul, în 2-3 tranșe. Mixăm până obținem o spumă tare, ce stă pe paletele mixerului. Continuăm cu o spatulă, cu care încorporăm ușor nuca măcinată și făina. La final adăugăm și uleiul și îl încorporăm. Punem compoziția în tava tapetată pe fund cu hârtie de copt. Coacem la 180 de grade timp de 13-15 minute. Stați cu ochii pe cuptor, pentru că se face foarte repede. E gata când este iese scobitoarea curată. Lăsăm să se răcească puțin în tavă. Desprindem apoi marginile cu grijă, cu un cuțit. Scoatem blatul din tavă, îndepărtăm și hârtia de copt și lăsăm la răcit complet.

Etape realizare blat
Etape realizare blat

Cremă

Pentru cremă mixăm cele trei gălbenușuri împreună cu laptele condensat, nessul, vanilia și sarea. Mixăm 2-3 minute până obținem o cremă grosuță. Punem crema pe baie de aburi pentru ca să se gătescă gălbenușurile. Vasul în care avem crema, nu trebui să atingă apa din vasul pentru baia de aburi. Este nevoie să amestecăm crema continuu cât timp stă pe baia de aburi. Durează în jur de 8-10 minute ca oul să se gătească. După acest timp, luăm crema de pe baia de abur, o transferăm în alt vas curat și o lăsăm să se răcească. Când ajunge la temperatura camerei, continuăm amestecând-o cu unt. Batem ușor cu mixerul untul, timp de 1 minut, doar cât să-l omogenizăm. Apoi adăugăm crema de ou cu ness și lapte condensat, în două tranșe. Mixăm după fiecare tranșă, doar cât să se încorporeze. Obținem o cremă destul de fermă.

Etape realizare cremă
Etape realizare cremă

Nucile caramelizate

Punem zahărul într-o tigaie sau cratiță mică. Lăsăm zahărul la foc mic să se caramelizeze, mișcând ușor cratița din când în când. Când zahărul este caramelizat, punem în el nucile și amestecăm ușor, pentru ca zahărul să le îmbrace. Este de preferat să folosim o lingură de lemn sau de silicon. Când asta s-a întamplat, punem nucile la răcit pe o farfurie unsă cu ulei. După răcirea completă, le punem într-un robot de bucătărie cu lamă în forma de S și le măcunțim. Mie imi place să am și bucăți mai măricele, de aceea nu mărunțesc foarte tare.

Etape realizare nuci caramelizate
Etape realizare nuci caramelizate

Tip pentru a îndepărta caramelul răms în cartiță și pe lingură, care de obicei se întărește imediat:

Umpleți cratița cu apă, puneți lingura în ea și puneți-le ambele pe foc. Când apa fierbe, curățați cu lingura, ușor, zahărul întărit de pe cratiță. Veți vedea că merge ușor, atât de pe cratiță, cât și de pe lingură. Lăsați apa să se răcească, o aruncați și spălați normal cratița și lingura.

Asamblare tartă cu ness și nuci caramelizate

Avem toate gata, deci putem asambla tarta. Punem blatul direct pe platoul cu care vom servi tarat. Fiecare decide cum vrea să procedeze. Puteți pune toata crema peste blat și apoi nucile caramelizate și mărunțite. Sau, puteți proceda ca mine. Am pus un strat de cremă, apoi unul de nuci caramelizate și încă un strat de cremă. Dacă vă pricepeți puțin cu poșul, puteți pune al doilea strat de cremă cu acesta. Astfel aveți direct și un decor frumos.

Asamblare tartă cu ness și nuci caramelizate
Asamblare tartă cu ness și nuci caramelizate

Oricum ar fi, gustul va fi grozav. Se tine la frigider până la servire și se scoate cu 15 minute înainte de a o porționa. Asta pentru ca textura cremei să fie perfectă.

Hai, apuncă-te de gătit!

Tartă cu ness și nuci caramelizate – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *