Aș putea spune că am găsit combinația ideală de gusturi. Bine, toate tartele sunt bune. Noi le îndrăgim pe toate, fie dulci sau sărate. Dar această tartă cu cartofi dulci, ceapă caramelizată și gorgonzola este ceva ce căutam de mult 🙂 Este next level, vă asigur!
Despre aluat
Am folosit aluatul fraged, clasic pentru tartă. Dar i-am îmbogățit gustul. Am pus condimente și pătrujel uscat. Dacă credeți că este greu de făcut, puteți cumpăra aluat gata făcut. Dar să știți că este ușor de făcut și gustul nu se compară. Eu vă dau toate detaliile astfel încât să vă iasă.
Tava folosită
Am folosit o tavă specială pentru tartă. Dar puteți face și în alt tip de tavă. Pentru margini frumoase, încercați să pliați aluatul între degete.
Umplutura
Marele avantaj al acestui tip de preparat este că se poate face mare parte din el înainte cu o zi. Aluatul trebuie oricum să stea la frigider. Dar, și cartoful dulce și ceapa caramelizată vor putea aștepta în frigider pentru a fi puse în minunata tartă. Eu le-am făcut cu o zi înainte.
Dacă nu vă place gorgonzola, puteți folosi și feta sau alt brânză care vă place. Personal consider că se combină grozav cu cartoful dulce și cu ceapa caramelizată.
Alte detalii nu am să vă dau în acest punct. Doar mai încolo. Așa că trec la ingrediente și mod de preparare.
Ingredinte tartă cu cartofi dulci, ceapă caramelizată și gorgonzola
Pentru crusta tartei
- 250 gr făină
- 125 gr unt cu peste 80% grăsime, rece
- un gălbenuș de ou
- 50 ml apă rece
- sare, piper, boia, pudră usturoi, pătrunjel uscat – toate după gust
Pentru umplutură
- 200 gr cartofi dulci, cântăriți după curățarea de coajă
- 2 cepe roșii medii
- 250 gr gorgonzola
- 200 ml smântână pentru gătit
- 2 ouă
- sare, piper după gust
- cimbru proaspăt
- 2-3 linguri ulei de măsline
- o linguriță de legume deshidratate
Ceapă caramelizată
- cele două cepe
- o lingură ulei
- un praf de sare
- o lingură sirop arțar
- o lingură oțet balsamic cremos
Mod de preparare
Aluat
Puteți face alautul cu mâna sau cu un robot de bucătărie. Se pune făina, untul rece, tăiat cubulețe mici și condimentele în robot și se mixeaza/pulsează până obținem un aluat sfărâmicios. Dacă-l faceți cu mâna amestecați cu buricele degetelor până obțineți aluatul sfărâmicios. Gălbenușul de ou se amestecă cu apa. Se bat cu furculița. Se adaugă treptat și se tot frământă până obținem un aluat compact. Aluatul astfel obținut se pune în folie și se dă la frigider. Trebuie să stea o oră. Dacă decideți să-l faceți înainte cu o zi, în ziua coacerii lui trebuie să-l scoateți din frigider cu 1-2 ore înainte de a-l întinde.
Coacerere crustă tartă
După o oră de stat la frigider, aluatul se pune între două foi de hârtie de copt și se întinde cât tava. Nu adăugați făină la întins. Nu se va lipi de sucitor datorită hârtiei de copt. Dacă se rupe pe margini, nu e o problemă. Este normal pentru acest tip de aluat. Se lipește cu degetele. S-ar putea să se mai rupă și la transferul în tavă. Și în acest caz se lipește sau se peticește dacă este nevoie.
Pentru început, aluatul se coace doar parțial. O dată pus în tavă, îl acoperim cu hârtie de copt și punem greutate peste el. Eu am perle ceramice pentru copt. Dar voi puteți pune fasole uscată sau orez. Se coace la 180 de grade, în cuptorul preîncălzit, timp de 20-25 de minute. După acest timp se scoate din cuptor, se îndepărtează greutatea și se pune umplutura.
Umplutura
Avem de gătit în prealabil atât ceapa caramelizată, cât și cartofii dulci.
Ceapa am tăiat-o peștișor și am pus-o într-o tigaie cu o lingură de ulei și un praf de sare. Am călit-o la foc foarte mic. Scopul este să se înmoaie treptat și să iasă dulceața din ea. Nu vrem o prăjire rapidă. A durat cam 15 minute până s-a înmuiat. Apoi am adăugat siropul de arțar și oțetul balsamic cremos. Am mai gătit 2 minute.
Cartofii dulci i-am tăiat cubulețe. I-am asezonat cu sare, piper, cimbru uscat și legume deshidratate. Am pus uleiul de măsline și i-am copt la 200 de grade până s-au înmuiat.
Într-un castron am pus cele două ouă și smântâna pentru gătit și le-am amestecat bine.
Asamblarea finală a tartei
Peste crusta coaptă pe jumătate am pus ceapa caramelizată. Au urmat cartofii dulci. Apoi am distribuit uniform gorgonzola. Am turnat peste ele amestecul de ouă și smântână. Le-am dat la cuptor, tot la 180 de grade (preîncălzit), timp de încă 20-25 de minute. Este gata când se încheagă frumos și face o crustă usor aurie.
Mie mi-a rămas puțin aluat și am făcut și două tarte mici. Dar le-am umplut doar cu cartof, gorgonzola și amestec de ou și smântână. Ceapă caramelizată am avut doar cât să pot umple tarta mare.
Tarta cu cartofi dulci, ceapă caramelizată și gorgonzola se consumă caldă. Dar este bună și rece. Și se poate și reîncălzi în cuptorul cu microunde.
Sper să vă surâdă această rețetă și să o puneți pe masa de Crăciun. Este elegantă și savuroasă!
Tartă cu cartofi dulci, ceapă caramelizată și gorgonzola – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @foodfeeria pe Instagram și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.