Supă de roșii cu găluște de gris

Această supă de roșii cu găluște de gris îmi amintește mult de copilărie. Atât mama cât și bunica făceau această supă des. Tradiția s-a perpetuat și fac și eu mereu această supă de roșii cu găluște de gris. Matei o adoră! Este ușor de făcut, fină, cremoasă și delicioasă. Garantat foodfeeria!

Găluștele de gris

Găluștele de gris pe care le folosesc sunt cele clasice. Poate părea o combinație îndrazneață. Cu toate acestea, gustul este desăvârșit. În plus, la o supă cremoasă de obicei folosim crutoane. Găluștele însă sunt mult mai ușoare și hrănitoare. Eu folosesc rețeta învățată de la mama, unde raportul este de 1:3, ou-linguri de gris. De obicei le fac mai mici și din două ouă, deci pun șase linguri de gris. Ies în jur de 20 de găluște, care după fierbere sunt cam cât o lingură de mari. Păstrând acest raport găluștele nu se sfarmă când le pui în supă și nici nu devin tari. Oricum, dacă se întâmplă să se întărească prea tare, mama m-a învățat să adaug puțină apă rece în supă, în timp ce aceasta fierbe și să mai fireb găluștele la foc mic pentru aproximativ 10 minute. Astfel, se vor înmuia suficient pentru a fi pufoase.

Alte ingrediente

Supa conține și legume, precum morcov, pătrunjel și țelină rădăcină, ceea ce o face și mai sănătoasă. În plus, ingredientele sunt la îndemâna oricui. Atunci când faceți supă de roșii, nu uitați să adăugați foi de dafin. Sunt indispensabile pentru un gust desâvărșit. De asemenea, o linguriță de zahăr este obligatorie, pentru a echilibra gustul acrișor al roșiilor. Smântâna pentru gătit este opțională, însă eu nu aș scoate-o. Face supa de roșii cu găluște de gris și mai cremoasă.

Roșiile folosite

Vara, supa de roșii cu găluște de gris este și mai savuroasă. Roșiile proaspete dau un gust fenomenal preparatului. Dar eu o fac și iarna frecvent, fie cu bulion (suc de roșii de casă) pus de mama, fie cu unul cumpărat, dar, bineînțeles de bună calitate. Multe dintre sucurile de roșii de gătit din comerț au foarte multă sare adăugată și alte ingrediente nocive. De aceea este bine să consultăm eticheta și să alegem produsele de calitate.

Ingrediente pentru 4-6 porții

  • un litru passata de roșii (vara puneți roșiile într-un blender și mixați până devin un suc mai gros)
  • o jumătate de litru de apă (vara, dacă roșiile sunt apoase tare, înlocuiți apa cu o cantitate similară de suc de roșii)
  • un morcov mediu
  • o rădăcină de pătrunjel medie
  • 30 de grame de rădăcină de țelină
  • o lingură ulei de măsline
  • două bucățele de unt
  • 30-50 ml smântână pentru gătit
  • două foi de dafin uscate
  • o linguriță de zahăr
  • sare, piper

Pentru găluște

  • două ouă
  • șase linguri de gris
  • un praf de sare

Mod de preparare

Morcovul, pătrunjelul și țelina se pasează într-un blender cu puțină apă. Consistența lor trebuie să fie una densă, dar cremoasă. În cratița în care vom face supa punem uleiul de măsline și untul și le lăsăm să se încingă. Adăugăm apoi legumele pe care le-am transformat în pastă și călim ușor timp de 1-2 minute. Adăugăm apoi passata de roșii, apa, cele două foi de dafin, zahărul, sarea și piperul și lăsăm să fiearbă ușor, la foc mic.

legumele pasate puse la călit
passata de roșii, apa și condimentele au fost adăugate

Prepararea găluștelor

Ne ocupăm apoi de găluștele de gris. Separăm albușul de gălbenuș. Albușul, împreună cu sarea, se bate spumă. Puteți folosi o furculiță sau un mixer. Cu mixerul albușul se bate foarte repede. Folosiți o viteză medie spre mică, deoarece nu dorim un albuș bătut tare ca pentru prajituri, ci mai mult o spumă aerată. Când albușul s-a bătut adăugăm gălbenușurile pe rând. Mixăm după fiecare gălbenuș pentru a se încorpora bine. Adăugăm apoi câte o lingură de gris, amestecând ușor pentru a nu se forma cocoloașe. După ce am adăugat tot grisul, lăsăm compoziția să se odihnească timp de 10 minute. Apoi putem forma găluștele. Pentru această operațiune avem nevoie de două lingurițe. Vom lua conținut într-o lingură și cu cealaltă ne vom ajuta pentru a da o formă ușor ovală găluștelor.

mixăm albușurile cu praful de sare
adăugăm gălbenușurile pe rând și apoi grisul, câte o lingură o dată

Găluștele se pun pe rând în supa care fierbe încet și se lasă la fiert, la foc mic, până se ridică la suprafață și se umflă frumos.

găluștele fierb la foc mic

Când toate găluștele s-au fiert, adăugăm în supă smântâna pentru gătit și amestecăm foarte, foarte ușor, pentru a nu împrăștia găluștele aerate și pufoase.

Gata! Putem savura această minunată supă de roșii cu găluște de gris!

 

Supă de roșii cu găluște de gris – o feerie în bucătărie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *