Cu toate că iubesc conopida, nu credeam că o să-mi plac așa mult într-un sos pentru paste. În general îmi plac pastele cu sos alb, dar făcut pe bază de smântână pentru gătit. Și aici am pus smântână, însă ingredientul pricipal este conopida. Îmi rămăsese o jumătate de conopidă de la rețeta anterioară și trebuia să o folosesc pentru că deja se ofilea. Aveam de mult în plan să testez o astfel de rețetă, așa că am conceput acest sos de conopidă pentru paste. A ieșit neașteptat de bun, chiar și pentru un mare fun conopidă.
Detalii despre rețetă
Pastele folosite de mine au fost penne tricolore. Sunt sigură că sosul merge la fel de bine cu orice tip de paste. De asemenea, cu toate că eu am făcut și niște piept de pui marinat în lapte bătut lângă ele, doar pastele cu sos merg de minune. De altfel, eu așa le-am mâncat. Doar băieților le-am dau și cu carne.
Un detaliu important de menționat este să nu omiteți nucșoara din sos. Îi conferă multă savoare și completează foarte bine usturoiul.
Tot ca detaliu, aș menționa că eu am adăugat și mazăre, dar mai mult pentru culoare. Să vă spun sincer am făcut pastele într-o zi ploioasă și întunecată. Lumina pentru poze era aproape inexistentă. Am vrut să adaug un pic de culoare în poze. Cu toate astea, nu sunt cele mai reușite. Dar până la urmă gustul este cel care contează cel mai mult. Dacă vă place puteți pune și voi mazăre. Sau chiar broccoli. Cred că ar merge foarte bine.
Extra pont 🙂
Dacă înlocuiți smântâna cu una vegană, scoateți parmezanul, puneți fulgi de drojdie inactivă și fierbeți paste fără ou, aveți o mâncare de post/vegană la fel de delicioasă.
Ingrediente pentru aproximativ 4 porții de paste
- 500 gr conopidă
- 2-3 căței de usturoi (după gust)
- 2 linguri ulei de măsline
- 250 ml smântână pentru gătit
- 30 gr parmezan ras
- sare, piper – după gust
- nucșoară rasă – un vârf de cuțit
- o cutie de paste
Ingrediente pui marinat
- un piept de pui dezosat și fără piele
- 150 ml lapte bătut
- sare, piper, boia, pudră usturoi, pudră muștar, legume deshidratate (sau alte condimente care vă plac) – toate după gust
Mod de preparare sos de conopidă pentru paste
Conopida o rupem buchețele, o spălăm bine și o punem în apă cu sare la fiert. După ce s-a fiert, o scurgem de apă și o lăsăm să se răcească puțin. Păstrăm puțin din apa în care a fiert, pentru că ne va ajuta în pasul următor. Când conopida s-a răcit puțin, o punem în blander sau alt robot de bucătărie și o pasăm. Este nevoie să obținem o compoziție destul de fină. De aceea, în timp ce merge robotul, adăugăm și puțină apă din cea în care a fiert.
În pasul următor călim usturoiul pisat în cele două linguri de ulei. După un minut adăugăm piureul de conopidă și-l gătim puțin. Când începe să dea în clocot adăugăm și smântâna pentru gătit. Omogenizăm și lăsăm să fiarbă la foc mic, timp de 1-2 minute
La final adăugăm parmezanul ras și condimentele și amestecăm. Mai lăsăm pe foc maxim un minut. Dacă dorim să adăugăm mazăre sau broccoli, acum este momentul. Broccoli ar trebui gătit la abur în prealabil.
Fierbem pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Nu uităm să adăugăm sare în apa în care fierb. Amestecăm pastele cu sosul de conopidă. Dacă nu dorim să adăugăm și carne, trecem direct la savurat.
Mod de preparare pui marinat în lapte bătut
Dacă dorim adăugum și carnea de pui, care merge perfect în această combinație. Laptele bătut se amestecă cu toate condimentele dorite. Se punem pieptul de pui în el și se lasă la marinat minim 30 de minute. Ideal este cateva ore, chiar și peste noapte. După ce trece perioada de marinare, punem puiul într-o tava în care am pus înainte 2-3 linguri de ulei. Dacă vrem putem pune și sosul în care carnea s-a marinat (eu așa am făcut, dar nu e obligatoriu). Dacă nu vrem să punem sosul, adăugăm apă, pentru ca puiul să se facă la abur. Acoperim tava cu folie și punem la cuptorul preîncălzit la 200 de grade. Coacem acoperit timp de 20-25 de minute sau până când puiul este bine pătruns (intră furculița în el). Luăm apoi folia și mai lăsăm la cuptor timp de 10-15 minute sau până se formază o crustă frumoasă.
Carnea gătită în acest fel merge și cu alte garnituri. Eu fac de obicei mai multe bucăți de piept de pui și avem și a doua zi. Îl pun rece în lipii sau sandviș.
Aceasta a fost rețeta de paste cu sos de conopidă și piept de pui marinat în lapte bătut! Sper să o gătiți și voi și să vă placă la fel de mult!
Sos de conopidă pentru paste – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @foodfeeria pe Instagram și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.