Acest sos cu hrean pentru chiftele este unul dintre cele mai bune pe care l-am mâncat. Este și foarte simplu de făcut. Și, bineînțeles că merge minunat și pe alte tipuri de carne. Sau cu preparate pe bază de legume. Eu vă dau varianta originală, pentru că așa o știu din copilărie. Este o rețetă din caietul mamei mele. La ea în caiet se numește Sos tanti Lucri, fiind o rețetă primită de mama de la o doamnă ce purta acest nume. Mama a cunoscut-o într-o vacanță în Vatra Dornei. De fapt și eu am cunoscut-o, pentru că și eu am fost în acea vacanță. Nu mai știu ce vârstă aveam, dar cred că eram adolescentă. Ne-am cazat la această tati Lucri și ea ne gătea zilnic. Unul dintre aperitivele ce ne-a plăcut cel mai mult a fost acesta, chiftele în sos de hrean. Nu mai mâncasem până atunci un astfel de sos.
Pentru că acest sos merge bine și la alte preparate, nu doar la chiftele, vă dau acum rețeta lui. Cu ce o să-l însoțiți este alegerea voastră. Eu vă spun doar că este o alternativă grozavă la chiftelele simple pe care noi românii le punem pe orice platou de aperitive într-o zi de sărbătoare. Cu siguranță vă veți surprinde mesenii cu o combinație nouă, tare delicioasă.
Detalii despre cantități
Din cantitățile pe care le dau mai jos iese aproximativ o cană de sos, cam 200 de gr as zice. Rețeta originală este cu patru ouă, dar pentru pozele pentru rețetă mie mi-a fost suficient sosul din două ouă. Așadar, voi puteți dubla sau chiar tripla (deși aș zice că este cam mult – asta doar dacă aveți mulți oameni de hrănit cu acest aperitiv) cantitățile. Hreanul este vedeta acestui sos. Și pe el puteți să-l adăugați mai mult dacă vă place.
Consistența sosului cu hrean pentru chiftele
Baza acestui sos este o omletă, însă una ușor diferită. Tanti Lucri și apoi și mama mea dădeau o consistență mai groasă sosului. Ele mărunțeau omleta cu furculița. Mie îmi place să iasă un sos fin. De aceea pun totul în blander/robot de bucătărie. Îmi place să aibă o consistență fină și ușor pufoasă. Așa că la rețeta originală, am mai adăugat de la mine și smântâna pentru gătit. Voi puteți alege consistența care vă place mai mult. Dacă preferați să simțiți mici bucățele de omletă, atunci folosiți furculița la mărunțit.
Gustul sosului cu hrean pentru chiftele
Gustul este o combinație echilibrată între sărat, dulce, acrișor și ușor iute. Sau mai iute. Depinde mult de cât de iute este hreanul.
Ingrediente sos cu hrean pentru chiftele
- 2 ouă
- o lingură oțet
- 1 lingură rasă de zahăr
- o lingură bună de hrean ras
- 100 gr maioneză
- o linguriță muștar
- 4 linguri smântână pentru gătit
- sare și piper după gust
- chiftelele preferate (eu am făcut chiftele în stil italian)
Mod de preparare sos cu hrean pentru chiftele
Batem ouăle ca pentru omletă. Adăugăm în ele sarea, piperul, zahărul și oțetul. Punem amestecul obținut într-o tigaie antiaderentă și prăjim ouăle ca pentru o omletă moale (stil scrambled eggs). Amestecăm continuu și avem grijă să nu ardem omleta. Când este gată o transferăm în alt vas și o lăsăm să se răcească de tot.
O punem apoi în blander. Adăugăm muștarul, maioneza, hreanul și smântâna pentru gătit și mixăm bine. Transferăm în bolul în care vom servi. Adăugăm chiftelele și decorăm cu pătrunjel sau chives. Sau cu ce avem prin casă. Acoperim vasul cu folie de plastic, pentru ca sosul să nu facă pojghiță. Ținem la rece până în momentul servirii. Cu cât stă mai mult la frigider, cu atât este mai bun. Deci puteți să-l faceți cu o zi înainte de servire.
Asta a fost tot. Din ingrediente exterm de simple obținem un sos foarte aromat și elegant.
Sos cu hrean pentru chiftele – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @foodfeeria pe Instagram și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.