Sărățele cu spanac și telemea

În general de sărbători toate gospodinele fac sărățele. Ele sunt primele „atacate” pe orice masă de sărbătoare. Eu fac des, nu doar cu ocazii festive. Îmi place să avem gustări în care știu ce am pus. În plus, Matei este mare amator de sărățele. De obicei sărățelele nu au un aport nutritiv prea mare. De aceea caut să strecor în ele și ingrediente care să aducă și beneficii, nu doar calorii 🙂 Așa au luat naștere și aceste sărățele cu spanac și telemea. Pe lângă faptul că sunt gustoase sunt și tare frumoase. Culoarea dată de spanac este minunată.

Detalii importante

Untul, oul și smântâna pentru gătit din această rețetă trebuie să fie la temperatura camerei. În cazul în care nu vor fi așa, se vor taia la mixat. Mie mi s-au taiat chiar și avandu-le la temperatura camerei. DAR, nu vă impacientați și nu aruncați amestecul dacă se taie. Nu este nicio problemă. Se reglează imediat ce adăugați făina.

Forma sărățelelor cu spanac și telemea

Să vă spun două vorbe despre forma sărățelelor. Le puteți tăia simplu, cu un pahar sau o formă rotundă. Sau puteți să alegeți formele în funcție de tematică. Eu așa am făcut de data acesta. Le-am taiat cu forme de turtă dulce și tematică de Crăciun. A fost tare simpatic să văd omulețul specific turtei dulci în formă de sărățea verde 🙂 Pe Matei l-a amuzat tare. Am încercat să le fac și cu ștampilă, însă la copt nu se păstrează ceea ce ștanțezi cu ștampila.

Recomandare

Aluatul trebuie sa stea la frigider 1-2 ore înainte de a-l întinde. Puteți să-l faceți și cu o zi înainte. În acest caz, când doriți să-l întindeți, scoateți-l din frigider înainte cu o oră de întins.

Mai apoi, aluatul se împarte în 2-3 bucăți. Până lucrați cu o bucată, celelalte să le țineți în frigider.

Ingrediente pentru 40-50 de bucăți

  • 400 gr făină
  • 200 gr unt moale
  • un ou mediu la temperatura camerei
  • 50-80 gr spanac
  • 150 ml smântână lichidă pentru gătit
  • 100 gr telemea uscată (eu folosesc telemea Huedin de la Napolact)
  • sare și piper după gust

Mod de preparare sărățele cu spanac și telemea

Spălăm spanacul și-l scurgem bine. După ce s-a scurs se blenduiește bine împreună cu smântâna pentru gătit. Trebuie să obținem o smântână verde. Nu vom avea bucăți de spanac în ea. Blenduim ca la un shoothie, până obținem un lichid de culoare verde.

Telemeaua o radem cât mai fin.

Untul moale și condimentele se mixează până untul devine cremos și ușor pufos. Se adaugă oul și se încorporează cu mixerul pornit. Acum este momentul în care compoziția se poate tăia. Adăugăm două-trei linguri de făină și mixăm. Urmează smântana și spanacul. Le încorporăm.

Apoi punem și restul de făină și telemeaua rasă foarte fin și mai mixăm doar cât să se adune într-un aluat. Răsturnăum aluatul pe planșa de lucru și-l mai frământăm timp de câteva secunde, până simțim că s-a adunat. Aluatul se pune în folie de plastic și se dă la frigider timp de 1-2 ore.

După acest timp, se înfăinează planșeta de lucru și se întinde aluatul. Grosimea trebuie să fie cam de 5-6 mm. Se decupează sărățelele și se pun în tava de copt cu puțină distanță între ele. Nu se lățesc la copt, dar se umflă puțin.

Coacere sărățele cu spanac și telemea

Înainte de a le da la cuptor, le puteți unge cu ou bătut. Eu nu am făcut asta, pentru că am vrut să păstrez verdele frumos al spancului. Dacă le ungeți, își vor schimb puțin culoarea.

Sărățelele se coc în cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 13-15 minute. Dar depinde de cuptorul fiecăruia. Sunt gata când capătă o ușoară nuanță aurie. Totuși, să nu fie prea închisă acestă nuanță, pentru că strică verdele. Am ce am cu verdele acesta, o sa ziceți 🙂 Și aveți dreptate 🙂 Dar așa de tare îmi place verdele în general, că atunci când obțin un verde frumos în mâncare, vreau neapărat să-l păstrez 🙂

Păstrare sărățele cu spanac și telemea

Sărățelele se lasă la răcit pe un grilaj. Apoi se mănâncă cu poftă! O tavă trece rapid imediat ce o scoți din cuptor și se răcesc puțin 🙂 Ce rămâne, se păstrează în cutii metalice închise. La temperatura camerei stau foarte bine 2-3 zile. Dacă vreți să le păstrați mai mult, le puneți în frigider, în aceleași cutii metalice. Când vreți să le serviți, le puteți încălzi câteva secunde în cuptorul cu microunde. Sau 3 minute în cuptorul normal, preîncălzit la 200 de grade. Dar stați cu ochii pe ele 🙂

Acestea au fost sărățelele mele cu spanac și telemea. Foarte simplu de făcut și tare, tare bune. Personal, ador aluatul pe care-l pot transforma în sărățele sau biscuiți în funcție de tematică. Iar acesta este unul dintre aceste aluaturi.

Sărățele cu spanac și telemea – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @foodfeeria pe Instagram și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *