Am primit acum vreo săptămână niște dovlecei de la soacra mea. I-am cam uitat în frigider. Pe când mi-am amitit de ei erau cam ofiliți și ușor deshidratați. Totuși, încă buni. Așa că am decis să-i pun într-o salată, cu încă câteva ingrediente pe care le aveam prin figider. Așa a ieșit aceasta salată de dovlecel, ouă și bacon caramelizat.
Ce a completat gustul delicios al acestei salate, a fost croissantul. Decizia de a manca salata cu croissant a fost una foarte inspirată, zic eu. Încercați și voi și o să-mi mulțumiți 🙂
Fiind o rețetă extrem de simplă, nu am detalii prea multe de dat înainte de a vă spune cum am procedat. Așa că trec direct la ingrediente și la modul de preparare.
Ingrediente (adaptați cantitățile în funcție de preferințe)
- 3 dovlecei mici, tăiați cubulețe
- 100 de gr brână telemea rasă
- 6-8 felii de bacon
- 3 ouă fierte tare și date pe răzătoare
- 2 linguri maioneză de casă
- 1 fir ceapă verde tocată mărunt
- 2 linguri smântână/iaurt grecesc
- o ceapă roșie mică tocată mărunt
- pătrunjel verde/mărar proaspăt tocat
- o lingură oțet balsamic cremos
- o lingură sirop arțar/miere
- sare, piper după gust
Mod de preparare
Începem prin a găti ușor dovlecelul. Călim ceapa roșie și când s-a înmuiat, adăugăm dovlecelul. Lăsăm pe foc cateva minute, până se înmoaie ușor. Eu nu l-am lasat mult, pentru că nu îmi place foarte gătit. Prefer să fie ușor al dente. Scoatem de o parte dovlecelul și în aceeași tigaie caramelizăm baconul. Îl punem în tigaie și-l lăsăm să se prăjească ușor. Eu nu am pus ulei sau altă grăsime. Are baconul suficientă. Când s-a prăjit puțin, turnăm peste el oțetul balsmic cremos și șiropul de arțar. Combinația aceasta dintre bacon, oțet balsamic și sirop de arțar este incredibil de bună. Promit că o să vă placă foarte mult.
Lăsăm dovlecelul și baconul să se răcească. Între timp punem și ouăle la fiert. Până fierb ouăle, ne ocupăm de maioneza de casă. Puteți folosi și maioneză din comerț, dar nu se compară cu cea făcută în casă. Aici v-am explicat cum procedez eu pentru ca să-mi iasă întotdeauna.
Asamblare salată de dovlecel, ouă și bacon caramelizat
Înainte de a asambla salata, ne asigurăm că toate ingredientele gătite au ajuns la temperatura camerei. Pe restul le luăm direct reci, din frigider. Apoi, tot ce avem de făcut este să le punem într-un bol, să condimentăm după gust și să le amestecăm. Dăm salata la frigider pentru minim o oră. Cu cât stă mai mult la frigider cu atât este mai gustoasă.
Servire salată de dovlecel, ouă și bacon caramelizat
Așa cum spuneam mai sus, noi am servit-o cu croissant. Un deliciu. S-au combinat atât de bine gusturile, că nu ne-am văzut săturați 🙂
Puteți să o serviți și cu pâine prăjită, cu crackers sau grisine. Este și un aperitiv foarte bun pe o masă festivă.
Hai, apucă-te de gătit!
Salată de dovlecel, ouă și bacon caramelizat – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe