Primăvara, cu toate bunătățiile ei, mă inspiră mereu atunci când trebuie să aleg ce să gătesc. O simplă vizită la piață îmi generează o mulțime de idei. Așa s-a întâmplat și cu această salată de cus cus. Am văzut mulțimea de legume proaspete și mi-a venit imediat ideea de a le combina cu cus cus.
Până nu demult nu prea foloseam cus cusul. Mi se părea destul de fad la gust. Am descoperit, însă, că dacă asezonezi corect apa sau supa pe care o torni peste el, rezultă ceva chiar delicios. Mai mult, de această dată fiind vorba despre o salată, am facut și un derssing. Gustul cus cusului a fost impresionant de bun.
Chiar dacă nu conține carne salata de cus cus a ieșit chiar sățioasă.
Ce punem în salată de cus cus?
Putem pune tot ce avem prin casă. Eu de data aceasta am pus roșii, ridichi, ceapă verde, valeriană, măsline negre, cheddar de două feluri și rodie. Da, rodie! Pentru gustul său echilibrat între dulce și acrișor. Dar și pentru faptul că este crocantă. În combinație cu restul ingredientelor, a dat o savoare deosebita salatei.
Ca sugestie de ce mai puteți adăuga, vă recomand porumb, fasole roșie, morcov ras, țelină apio, ceapă roșie, aerdei, conopidă. Sau avocado, brocoli, dovlecel tras la tigaie. Dintre brânzeturi merg bine: telemea, feta, halloumi. Totodată, frunzele verzi precum salata verde sau rucola vor da prospețime preparatului. Practic puteți adăuga orice vă place.
Gatire cus cus
Eu am gătit cus cusul așa cum scrie pe ambalaj. Am pus părți egale de cus cus și lichid. Am folosit supă de legume. Se poate pune și supă de pui sau vită. Dacă nu aveți supă, puteți pune apă, însă trebuie să o asezonați foarte bine. Altfel cus cusul nu va avea gust. Când nu am supă, fierb puțină apă în care pun concentrat de legume de la Solaris. Este o variantă naturală și sănătoasă de concentrat de legume. Nu conține conservanți sau alte nesănătoșenii. Parctic, se toarnă lichidul peste cus cus și se lasă acoperit două minute. După două minte se adaugă puțin ulei de măsline, sare și piper (asta dacă nu s-a adăugat deja în lichid) și se amestecă ușor cu două furculițe pentru a se aera.
Cantitățile folosite
De data aceasta nu vă dau cantități pentru legume, pentru că nu am avut. Am măsurat doar cus cusul. Puteți varia cu cantitățile de ingrediente, în funcție de ce vă place mai mult. Pentru trei persoane am pus 250 de grame de cus cus. Nici la dressing nu vă dau cantități, pentru că depinde de cantitatea de cus cus folosită și de restul ingredientelor. Dar vă recomand ca uleiul de măsline și oțetul balsamic să fie în cantități egale (1:1). Apoi, condimentele le adăugați în funcție de gust.
Ingrediente
- 250 gr cus cus preparat conform indicațiilor de pe ambalaj
- ridichi
- ceapă verde
- roșii
- măsline negre
- frunze de valeriană
- cheddar portocaliu
- cheddar galben
- boabe de rodie
Pentru dressing am folosit
- ulei de măsline
- cremă de oțet balsamic
- zeamă de lămâie (o jumătate de lămâie am folsoit eu)
- o jumătate de linguriță de miere
- sare
- piper
- cateva frunzulițe mici de cimbru proaspăt
Mod de preparare
Începem cu dressingul, pentru a-i permite să se îmbine ingredientele. Le punem pe toate într-un borcănel cu capac și le scuturăm bine, până se îmbină. Lăsăm la rece până e gata salata.
Pregătim cus cusul conform indicațiilor de pe ambalaj. Tăiem toate legumele și brânzeturile. Când cus cusul este gata, îl aerăm cu furculița și-l adăugăm peste restul ingredientelor. Turnăm dressingul și amestecăm ușor. Atât de simplu și rapid este. Rezultatul vă va surprinde cu siguranță. Atât din punct de vedere al gustului cât și din punct de vedere al sațietății. Garantat foodfeeria!
Salată de cus cus – o feerie în bucătărie!