Îmi place foarte tare conopida. În orice formă. O mănânc crudă în salte, coaptă, pane, în ciorbe și cu maioneză. De data aceasta am vrut să încerc ceva nou. Mi-am dorit o variantă de pastă de conopidă, dar mai ușoară decât cu maioneză clasică. Văzusem această variantă vegană de maioneză din caju și mi-am zis că ar merge foarte bine cu conopidă. Așa a și fost. Am făcut acest pate de conopidă cu maioneză de caju absolut delicios.
Datorită entuziasmului ideii ce-mi venise, am uitat să fotografiez ingredientele. Dar sunt atât de simple încât nu cred că este o problemă dacă nu le vedeți în poză. Nici modul de preparare al maionezei de caju nu l-am pozat. Dar, o să vedeți, doar le puneți toate în blender și mixați.
Acum când scriu rețeta, îmi vin în minte tot felul de combinații ce ar merge bine cu sosul acesta de caju. Este ceva super delicios. Nu aș fi crezut, sincer 🙂 La ce gust are, merge de minune și cu alte preparate sau ca simplu sos într-o salată. Merge cu dovlecel pane, vinete pane, ca dip pentru snacksuri, cu legume la cuptor, chiar și cu un gratar. Mai continuați voi lista 🙂
Detalii importante
Detaliile sunt legate de maioneza de caju. Despre conopidă nu am ce să vă spun, pentru că trebuie doar spălată și fiartă în apă cu sare. Consistența ei se reglează ușor din cantitatea de apă pe care o adăugăm. Dacă vrem consistență de maioneză punem mai puțină apă, atât cât voi scrie mai jos la ingrediente. Dacă vrem un sos mai lichid, care să îmbrace ingredentele unei salate vom adăuga mai multă apă. Cel mai important este ca nucile caju să fie bine hidratate înainte de a le folosi. Din câte m-am documentat eu ideal sunt 5-6 ore. Eu le-am lăsat vreo 3 și a fost ok.
Ingrediente
Maioneza de caju
- 100 gr caju crud
- 75 ml ulei de măsline
- 60-80 ml apă plată
- sucul de la o jumătate de lămâie
- o linguriță muștar
- 1-2 căței de usturoi (în funcție de gust)
- sare și piper după gust
Pentru această rețetă mai aveți nevoie de 600 gr conopidă
Mod de preparare
Punem nucile caju în apă la hidratat. Apa trebuie să le acopere. Între timp curățăm conopida de cotor și spălăm buchețelele. Le punem apoi la fiert în apă cu sare. Când conopida este moale, o scurgem de apă și o lăsăm la răcit.
O dată hidratate nucile caju, putem face maioneza. Practic, nu avem mare lucru de făcut. Punem nucile caju, usturoiul, mușatrul. sucul de lămâie, sarea și piperul într-un robot de bucătărie sau blender. Mixam 1-2 minute, după care adăugăm uleiul de măsline. Procedăm cam ca la maioneza normală. Urmează apa, pe care o adăugăm până avem consistența dorită, mai moale sau mai tare. Mixăm câteva minute bune și gata, avem maioneză de caju. Ceva foarte delicios, vă asigur 🙂
Asamblare pate de conopidă cu maioneză de caju
Conopida răcită se blenduiește. Se amestecă apoi cu maioneza și se savurează. Este și mai bună dacă stă puțin la frigider.
Atât de simplu este! Iar rezultatul e superextracalifragilistic de bun!
Hai, apucă-te de gătit!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
Pingback: Chec cu dovleac copt și topping de cremă caju - FoodFeeria
Pingback: Conopidă pane, de post - FoodFeeria