Am făcut aceste praline tiramisu cu ocazia zilei de naștere a mamei mele. Mama este născută la începutul lunii ianuarie. E săptămâna în care mă întorc la muncă, după vacanța de Crăciun. Mereu am ore și zile aglomerate, cu corectat de proiecte în acea perioadă. Nu apuc întotdeauna să-i fac tort. Dar, încerc să fac măcar câte un desert rapid. Asta pentru că mamei mele mereu i-au plăcut dulciurile. Atât să le facă, cât și să le mănânce! Bineînțeles că de la ea am moștenit și eu asta 🙂
Într-un astfel de context au luat naștere aceste praline tiramisu. Se fac foarte repede și nu necesită preparare termică. Este suficient să le pui 2 ore la rece și sunt bune de servit!
Detalii despre ingredientele folosite
Le-am denumit praline tiramisu pentru că am folosit ingrediente ale celebrei prajituri italiene, tiramisu. Dar am adaptat puțin situația. Asta pentru că știam că desertul va fi mâncat și de copii. Astfel nu am folosit cafea cu cofeină. Am pus extract natural de cafea. Este un extract foarte aromat, cu gust intens de cafea. A fost perfect! Il găsiți aici.
Sau alternativa…
Puteți folosi cafea din cereale, pe care o pot consuma și copiii. Tot din același motiv, nu am pus congnac, băutură specifică prajiturii tiramisu. Dar voi puteți adăuga 20 ml cognac dacă doriți. În cazul în care puneți cafea în stare lichidă și cognac este nevoie să creșteți cantitatea de pișcoturi măcinate cu 20-30 de grame.
Despre îndulcire
Nu am folosit nici zahăr, în mod direct. Am preferat laptele condensat pentru a crește cremozitatea pralinelor. Laptele condensat cremos are deja zahăr. Așadar dacă folosim acest ingredient nu mai adăugăm zahăr. Tot pentru cremozitate, am folosit puțin ulei de cocos. Acesta a ajutat și la închegarea pralinelor. L-am pus în stare solidă, dar nu din frigider. Trebuie să fie moale pentru a se mixa bine. Dar nu este indicat sa fie în stare lichidă. Ar fi înmuiat prea tare preparatul. Și ne-ar induce în eroare în adăugarea cantității de pișcoturi măcinate. Riscăm să avem prealine prea îndesate.
Despre mascarpone
Vă dau un sfat. Există multe sortimente pe piață. Însă pentru o reușită garantată, alegeți un mascarpone de calitate. Chiar dacă costă puțin mai mult. Diferența de bani nu este mare între produse. Dar calitate, da! Alegeți produsele firmelor italiene. Orice tip de mascarpone va avea puțină apă în cutie. Dar, atenție, accentuez puțină. Un mascarpone care are multă apă în compoziție, va duce clar către eșecul preparatului. Țineți mascarponele jumate de oră la temperatura camerei înainte de mixare.
Pișcoturile
Eu am măcint pișcoturile într-un mini robot de măruțit. Dacă nu aveți așa ceva, se pot pune într-o pungă închisă pe care o împachetăm într-un prosop de bucătărie. Zdrobim apoi pișcoturile cu sucitorul.
Decorul
Am folosit cacao și bombonele pentru a decora pralinele. Cele cu cacao au gustul foarte asemănător cu prajitura tiramisu. Știm deja că și ea conține multă cacao. Cele cu bombonele au fost mai crocante. Dar la fel de delicioase.
Ingrediente pentru aproximativ 30 de praline
- 250 gr mascarpone scurs
- 100 ml lapte condensat cremos
- 24-28 bucăți pișcoturi (200 gr după măcinare)
- 50 gr ulei de cocos în stare solidă
- 2 lingurițe extract natural de cafea sau 50 gr cafea lichidă
- 1 linguriță extract natural de vanilie
- un praf de sare
- 80-100 gr bombonele pentru decor sau 50 gr cacao
- 20 ml cognac (opțional)
Mod de preparare
Pișcoturile se mărunțesc. Ele trebuie să aibă consistența unui pesmet mai fin. Dacă folosiți cafea în stare lichidă, acum este moemntul să o preparați. Puneți două lingurițe de cafea normală sau de cereale instant în 50 mililitri de apă caldă. O lăsăm la răcit.
Mascarponele, laptele condensat, uleiul de cocos, extractul de vanilie și cel de cafea (sau cafeaua în stare lichidă), sarea și cognacul dacă folosiți se pun într-un bol și se mixează ușor. Compoziția rezultată trebuie să fie cremoasă. Adăugăm apoi pișcoturile mărunțite și amestecăm cu o spatulă. După ce pișcoturile s-au amestecat cu crema de mascarpone, mai putem mixa o dată ușor, pentru ca totul să fie bine închegat.
Compoziția se pune la frigider pentru 30-40 de minute. Nu sărim peste această etapă. Ajută la o modelare mai ușoară. Când timpul s-a scurs, scoatem compoziția din frigider și modelăm biluțe cât vrem noi de mari. Eu nu le-am făcut prea mari. Am vrut să încapă frumos în chesele de hârtie. Mi-au ieșit aproximativ 30 de praline. După modelare le dăm prin cacao sau bombonele. Pralinele se pun din nou la frigider, minim 2 ore. Le scotem din frigider doar în momentul servirii.
Pralinele tiramisu pot fi puse în chese de bomboane. Asta mai ales dacă le transportați. Dar la fel de frumos arată și așezate într-un pahar cu picior sau într-un bol drăguț.
Praline tiramisu – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe