Prăjitura mălai

Cred că fiecare dintre noi își amintește de acele rețete simple, dar fenomenal de gustoase pe care le găteau bunicile noastre. Aveau ingrediente puține. Se pregăteau rapid și se ofereau cu multă dragoste nepoților la savurat. Prăjitura mălai se încadrează fix în această categorie.

Uitasem ani întregi de această rețetă. Am regăsit-o apoi la soacra mea. Totuși, nu era chiar ceea ce făcea bunica. De aceea, am tot modificat rețeta, până am ajuns la consistența pe care mi-o aminteam. Pufoasă, aerată, dulce, dar nu exagerat.

Densitatea prăjiturii cu mălai

Pentru a obține o prăjitură pufoasă este nevoie de o cantitate mai mică de făină albă. Dacă vă place mai îndesată, creșteți cantitatea de făină cu 30-50 de grame. Eu o prefer aerată. Devine un desert ușor de digerat.

Mălaiul folosit

Pentru a păstra densitatea aerată este nevoie să alegeți o făină de mălai fină. Cu una mai dură, veți obține un gust la fel de bun, dar o prăjitură ceva mai densă și ușor crocantă.

Cantitatea de zahăr folosită

Pentru mine cantitatea optimă de zahăr în această rețetă este de 160 de grame. Rețeta originală a soacrei mele are 300 de grame. Dacă vă plac prăjiturile mai dulci, puteți oricând să puneți mai mult. Consistența nu va avea de suferit. Mai mult decât atât, puteți folosi îndulcitor, gen stevia sau ertiritol. Gustul nu e afectat, dar indicele glicemic da. În bine 🙂

Ce mai putem adăuga?

Putem lăsa prajitura mălai simplă. Bunica mea așa ne-o servea. Dar putem varia gustul adăugând fructe de pădure sau cubulețe de ananas. Sau putem face un sirop din 30 de ml de apă, cu o lingură de zahăr și zeama stoarsă de la o lămâie. Fierbem totul până se topește zahărul. Racim și însiropăm prăjitura mălai cu acest sirop.

Eu de data aceasta am adăugat afine. A trecut pe nerăsuflate. Am avut și prieteni în vizită. Nu ne vedeam sătui, toți. Nici nu am apucat sa fac poze. Am refăcut rețeta a doua zi, pentru poze și am adăugat pe lângă afine și coacăze roșii. Delicios, vă zic! Să vedeți cum e cu bucățele de ananas! Yummyliscios!

Prezentare

Eu am ales o prezentare elegantă. Dar puteți la fel de bine să o coaceți într-o tavă pătrată și să o tăiați cubulețe. Mie îmi place să găsesc noi modalități de prezentare pentru deserturile clasice.

Ingrediente prăjitură mălai –  pentru o tavă rotundă cu diamentrul de 24 de cm

  • 3 ouă
  • 160 gr zahăr pudră
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 330 ml lapte bătut
  • 150 gr făină albă
  • 200 gr făină de mălai
  • un plic praf de copt
  • o lingură esență/extract de vanilie
  • 250 gr fructe de pădure/ananas (dacă puneți ananas, asigurați-vă că este bine scurs)
  • un praf de sare
Ingrediente prajitura mălai

Mod de preparare

Preîncălzim cuptorul la 160 de grade. Dacă adăugăm fructe, le pregătim acum. Punem peste ele o lingură de făină și le amestecăm. În felul acesta nu se vor lăsa toate pe fundul tăvii în timpul coacerii.

Fructele îmbăracte în făină

Ouăle, zahărul, sarea și vanilia se mixează. Ouăle își vor  tripla volumul și zahărul se va topi. Se adaugă apoi uleiul și se mixează cu viteză medie. Amestecăm cele două tipuri de făină și praful de copt. Cu mixerul pornit pe viteză mică, adăugăm jumătate din cantitatea de făini. Apoi adăugăm laptele băut și din nou restul de făini. Oprim mixerul și adăugăm fructele. Le încorporăm cu o spatulă.

Etapele de pregătire a prăjiturii mălai

Gata! Se toarnă în tava unsă cu unt (sau tapetată cu hărtie de copt) și se coace la 160 de grade timp de 25-30 de minute sau cel mai bine, până iese scobitoarea curată. După primele 20 de minute verificați dacă s-a copt. Mereu spun că timpul de coacere depinde mult de tipul de cuptor pe care-l aveți. De aceea, testul scobitorii este cel mai relevant.

gata de pus în cuptor

Când este coaptă se lasă la răcit la temperatura camerei. Înainte de a o felia se pudrează cu zahăr pudră. DE LI CIOA SĂ! Garantat foodfeeria!

Prajitura mălai, într-un decor simplu
Aerată, cu fructe delicoase

Prăjitura mălai – o feerie în bucătărie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *