Prajitura halloween

Cu toate că nu-mi place sărbătoarea de Halloween, fac în fiecare am câte un desert cu această tematică. Asta pentru că lui Matei îi place această sărbtoare. Mereu dorește și ceva culinar cu această temă. Așa a luat naștere și prajitura halloween. Un desert rapid și simplu de realizat. Are un blat pufos și o cremă de mascarpone simplă. Decorul este și el tipic sărbătorii de halloween, pânza de păianjen. Am ales acest decor pentru că se realizează ușor. Așadar, dacă sărbătoriți halloween-ul puteți face acest desert.

Detalii

Eu am folosit o formă mică de copt, de 22 de cm diametrul. Desertul ajunge pentru 6-8 persoane, în funcție de cât de mare tăiați felia. Dacă aveți mai mulți invitați, puteți face dintr-o porție jumate sau chiar două, folosind o tavă mai mare. Eu am folosit o formă de silicon, deci nu a fost nevoie să o tapetez cu nimic. Dacă folosiți alt tip de tavă, tapetați-o cu hârtie de copt.

Îndulcirea prăjturii

Dacă nu aveți lapte condensat cremos, puteți pune zahăr. Deși să știți că acum găsiți acest tip de lapte condensat în toate supermarketurile sau pe net.

Ingrediente

Blat

 • 2 ouă
 • 50 gr zahăr pudră
 • 2 linguri ulei vegetal
 • 50 gr făină albă
 • 5 gr praf de copt
 • un praf de sare
 • o linguriță extract de vanilie
ingrediente blat pufos

Crema

 • 200 gr mascarpone la temperatura camerei
 • 150 gr lapte condensat cremos/zahăr pudră
 • o linguriță extract de vanilie
 • 200 ml smântână pentru frișcă, foarte rece
ingrediente cremă

Decor

 • 50 gr ciocolată neagră topită
 • 1 lingură ulei vegetal
 • cornet din hârtie de copt
 • băț de frigăruie/scobitoare

Mod de preparare prajitura halloween

Facem mai întâi blatul pufos. Separăm albușul de gălbenuș. Albușul, zahărul pudră  și sarea se bat cu mixerul. Trebuie să obținem o spumă fermă. Când oprim mixerul și pe paletă se formează un moț, spuma este gata. Tot cu mixerul pornit, adăugăm gălbenușurile, mixând după fiecare. Urmează vanilia și uleiul în fir subțire. Oprim mixerul și încorporăm făina amestecată cu praful de copt cu o spatulă. Avem grijă să amestecăm ușor, pentru a nu sparge bulele de aer din compoziție. Turnăm în forma de copt și coacem în cuptorul preîncălzit la 165 de grade, timp de aproximativ 20 de minute. Dacă faceți cantitate mai mare, în tavă mai mare, creșteți timplul de coacere cu 5-10 minute. Cel mai bine facem testul scobitorii. Lăsăm blatul să se răcească.

etapele de realizare ale blatului pufos

Pregătirea cremei

Punem toate ingredientele de o dată într-un vas și le mixăm împreună. La început mixăm ușor și creștem treptat viteza. Avem grijă să nu se taie compoziția. Ea trebuie să fie ușor fermă, să lase moț pe vârful paletei mixerului.

etapele de realizare ale cremei

Decor

Pentru a realiza pânza de păianjen este nevoie să ne confecționăm un cornet din hărtie de copt. Apoi topim ciocolata. O punem într-un vas, împreună cu uleiul și le așezăm pe baie de abur. Avem grijă să nu ajungă apă sau abur în ciocolată. O va strica. Lăsăm să se recească la temepratura camerei. Vârful cornetului se îndoaie până turnăm ciocolata în el. Când suntem gata de decorat, deschidem vârful cornetului, îl îndreptăm și desemăm pe suprafața cremei o spirală, începând din centrul prăjiturii. Încercăm să nu întrerupem spirala. Dar, dacă se întâmplă să se întrerupă, nu e problemă. Se reglează apoi cu scobitoarea.

etapele de pregătire a decorului

După ce am pus spirala de ciocolată, vom trage linii dinspre centru spre exterior, cu ajutorul scobitorii. Un detaliu important aici este să curățați cu un servețel vârful scobitorii după fiecare linie trasă. Altfel prajitura se va murdări și aspectul de pânză de păianjen nu va fi frumos. Trageți linii cât de dese doriți. La final, puteți decora cu un păianjen de plastic sau cu orice altceva este reprezentativ sărbătorii de halloween.

modalitatea de realizare a pânzei de păianjen

Prajitura halloween se ține la frigider minim trei ore înainte de servire. Se feliază și se savurează. Are un gust delicat de vanilie și mascarpone.

Prajitura halloween – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *