Negresă

Se apropie Ziua Copilului. De aceea azi vă propun o rețetă care mi-a bucurat mie copilăria. Era prăjitura pe care mama o făcea cel mai des: negresă.

Povestea acestei negrese

Când eram mică adoram ciocolata. Și acum o ador, să ne înțelegem. Dar acum îmi plac și deserturile cu fructe, vanilie sau alte arome. În copilărie, însă, doream doar ciocolata. Îi spuneam mereu mamei că doresc „ceva dulce…ciocolată”. Adică nu intrau în discuție alte dulciuri. Și pentru că ciocolata nu era pe toate „gardurile” ca acum, mama îmi făcea deserturi în care punea cacao. Astfel primeam ceea ce-mi doream, dulcele cu ciocolată. Intereseant este că aceasta preferință pentru cicolată, în detrimentul altor dulciuri o regăsesc azi și la Matei al meu. S-a moștenit.

Această negresă se încadra perfect în cerințele mele. Și în bugetul mamei, bineînțeles. Și în timpul de preparare pe care-l investea mama, care este minim. Este o negresă care se face foarte ușor, rapid și cu ingrediente pe care le avem de obicei în casă. Ideală, nu?

Deși ea se numește negresă, eu îi spuneam în copilărie prajitură neagră. Asta pentru că negrul intens obținut de la cacao îmi transmitea mie ca e plină de ciocolată. Ah, o savuram cu atâta plăcere! Când ne întreba mama ce desert dorim, eu și tata ziceam în cor: prajitură neagră! 🙂

Textura și gustul negresei

Textura ei este pufoasă, dar în același timp umedă pentru că o însiropăm cu un sos delicios. Nu este extrem de dulce. Gustul său dulce este echilibrat de gustul intens de cacao. Mai mult decât atât, puteți jongla cu cantitatea de zahăr. Puteți pune mai mult sau mai puțin, în funcție de gust. Rezultatul nu va fi influențat. Nu am testat, dar cred ca merge și cu îndulcitor natural, precum stevia.

Sosul

Și cu sosul puteți jongla. Dacă vă plac prăjiturile mai însiropate, faceți sos mai mult. Cum? Simplu! Trebuie doar să adăugați mai mult lapte decât vă scriu eu mai jos.

Decorul

Decorul este format din nucă de cocos în strat generos. Mama mai punea nucă normală măcinată fin. Sau chiar bombonele colorate. Dar pentru că în memoria mea varainta cu nucă de cocos este cel mai bine întipărit, eu azi așa am făcut-o.

Păstrare

Vă sfătuiesc să păstrați această negresă în frigider. Rece este și mai bună. În plus, nu riscați să se strice, având în vedere că sosul conține lapte. La temperatură ambientală acesta s-ar putea altera rapid.

Ingrediente pentru o tavă dreptunghiulară de 26/30

  • 300 gr zahăr
  • 200 ml lapte
  • 50 gr cacao de calitate
  • 200 gr unt cu peste 80%
  • 4 ouă
  • 200 gr făină
  • 1 plic praf de copt
  • 1 praf de sare
  • o linguriță extract de vanilie
ingrediente negresă

Ingrediente sos

  • 200 ml sos obținut din ingredientele de mai sus
  • 150-300 ml lapte (în funcție de cât de însiropat vă place)
ingrediente pentru sos

Decor

  • Nucă de cocos sau nucă normală măcinată

Mod de preparare

Zahărul împreună cu laptele, untul, cacaoa și vanilia se pun într-o cratiță. Se pun pe foc mediu și se amestecă mereu. Se lasă pe foc până când zahărul și untul s-au topit și compoziția a dat un clocot. Nu trebuie sa fiarbă mult.

compoziția negresei, înainte și după fierbere

Sosul

Din compoziția rezultată scoatem 200 de ml pe care-i vom folosi ulterior la sos. Restul compoziției se lasă la răcit. Între timp separăm albușurile de gălbenușuri. Adăugăm sare la albușuri și le mixăm până își triplează volumul și devin pufoase, dar destul de ferme. Ajunși la consistența dorită, adăugă, în timp de mixăm, câte un gălbenș pe rând.

ouăle mixate

Făina o amestecăm cu praful de copt. După ce compoziția din zahăr, lapte, cacao și unt s-a răcit puțin, adăugăm făina în două tranșe. Amestecăm cu un tel pentru a nu avea cocoloși. Peste acest amestec adăugăm ouăle bătute anterior. Le vom adăuga tot în două tranșe. Le vom încorpora prin amestecare ușoară, pentru a nu sparge bulele de aer rezultate în urma mixării. Ele vor ajuta la creșterea prăjiturii și la consistența pufoasă.

etapele de adăugare a făinii și apoi a ouălor mixate

Punem compoziția în tava tapetată cu unt și făină. De data aceasta nu vă recomand hârtia de copt. Vom însiropa negresa direct în tavă, când încă este caldă. Hârtia de copt se va înmuia și nu vom putea tăia negresa frumos. Alegeți o tavă despre care știți că nu lipește la copt.

compoziția de negresă, gata de pus la cuptor

Coacere negresă

Coacem negresa în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 25 de minute. Ea trebuie să treacă testul scobitorii. Dar la mine nu a durat niciodată mai mult de 25 de minute coacerea. O coc cu funcția sus-jos.

Până stă negresa la cuptor, preparăm sosul. Comoziția salvată (200 ml) o amestecăm cu laptele și le punem pe foc. Le dăm într-un clocot și gata sosul.

Pregătirea sosului. Am turnat laptele peste compoziția salvată și urmează să-i dau un clocot

După ce scoatem prăjitura din cuptor, o lasăm 5 minute să se odihnească. Apoi o înțepăm cu o furculiță sau o țepușă de frigărui. Înțepați-o în cât mai multe părți. Turnăm apoi sosul peste ea.

sosul se toarnă peste negresă

O lăsăm la răcit la temperatura camerei și apoi o decorăm cu un strat generos de nucă de cocos. Tot ce ne rămâne de făcut apoi este să o savurăm 🙂

Negresă – o feerie în bucătărie

 

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

 

One thought on “Negresă

  1. Pingback: Cremă rusească - FoodFeeria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *