Năsturei condimentați

Am primit solicitare din partea părții masculine a familiei de ceva de ronțăit. Mi s-a spus să fie bine sărat, dar și condimentat. Atât Matei, cât și soțul iubesc mâncarea picantă. Eu nu chiar atât de mult. Dar, ca o mamă și soție bună ce sunt 🙂 m-am conformat și am făcut ceva condimentat. I-am denumit năsturei condimentați.

Mi-am propus să mă relaxez în timp ce fac sărățelele. Da, practic acești năsturei condimentați sunt niște sărățele. Dar, pentru că m-am jucat puțin și le-am dat o formă mai puțin clasică, i-am și denumit pe măsură.

Năsturei condimentați
Năsturei condimentați

Detalii interesante

Nu prea am ce să vă spun despre ingrediente. Asta pentru că sunt doar trei de bază, pe care le aveți deja în casă. Ce pot să vă spun interesant este despre condimente și despre „gadgeturile” cu care am făcut acești năsuturei condimentați.

Condimentele

Eu am pus sare, piper mozaic proaspăt măcinat, boia iute, piper cayenne, usturoi pudră și chimen pudră. Voi puteți pune ce vă place și în ce cantitate doriți. Totul depinde de gradul vostru de tolernață la picant. Ce este clar, o bere rece merge perfect lângă acești năsturei sărați.

„Gadgeturile” folosite pentru a realiza sărățelele năsturei

Aș vrea să vă spun că am folosit ceva sofisticat, pe care trebuie neapărat să-l aveți și voi 🙂 Dar nu am cum, pentru că am folosit pur și simplu un pahar de țuică, un capac de stică de apă și un pai. Da, astea au fost „inteligentele mele gadgeturi” 🙂 Vă spun mai jos cum am procedat.

ustensilele cu care am realizat năstureii condimentați
ustensilele cu care am realizat năstureii condimentați

Ingrediente pentru aproximativ 40 de năsturei condimentați

  • 400 gr făină
  • 200 gr unt cu peste 80% grăsime, rece
  • un ou mediu
  • 30 ml apă rece
  • condimente de care vă plac; eu am pus: sare, piper mozaic proaspăt măcinat, boia iute, piper cayenne, usturoi pudră și chimen pudră
Ingrediente năsturei condimentați
Ingrediente năsturei condimentați

Mod de preparare năsturei condimentați

Puteți face aluatul cu un robot de bucătărie. Ceva mai simplu nu există 🙂 Făina și untul rece se amestecă până devin ca un nisip umed. Adăugăm apoi oul și condimentele. Frământăm ușor. Ca să ne ajutăm la frământat, turnăm puțin câte puțin din apa rece. Aluatul obținut seamană mult cu cel crocant, de tartă. Se pune în folie de plastic și se dă la frigider pentru o oră.

Decupare năsuturei condimentați

Aluatul răcit se întinde pe masa înfăinată, într-o foaie de aproximativ 5 mm grosime. Cu gura paharului de țuică decupăm cerculețe. Fiecare cerculeț va fi apoi ușor aplatizat cu capacul de plastic. Urmează paiul, cu care vom decupa găurile năstureilor. Pentru ca paiul să scoat bucățica de aluat pe care o decupăm cu el, rotiți-l ușor la fiecare decupare. Aluatul se va aduna înăuntrul lui, dar prin presare ușoară iese.

Decupăm astfel și formăm năsturei până terminam foaia întinsă. Excesul de alaut se frământă din nou, se întinde iar și se decupează similar. Facem asta până terminăm tot aluatul.

Coacere năsturei sărați

Se coc pe hârtie de copt, în cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 12 minute. Lăsăm năstureii la răcit pe un grătar. Apoi îi savurăm 🙂 că doar de aceea i-am făcut 🙂

Se păstrează foarte bine, până la o lună, în cutii închise ermetic și puse la loc răcoros (în cămară de exemplu). Asta dacă mai rămân. Sunt mai ceva ca chipsurile sau popcornul. O seară de film și gata castronul.

Totuși, eu am stabilit niște reguli cu pofticioșii mei. Consumăm patru năsturei la gustarea de la ora 11, în fiecare zi, până terminăm cutia. Știu, nu mai e același farmec. Dar e mai sănătos așa!  Se mai sare numărul uneori 🙂 dar în majoritatea zielelor ne-a ieșit.

Asta a fost tot! O rețetă simplă, distractivă, ce sper că o să o încercați împreună cu familia. E joacă de copii, serios! Garantat foodfeeria!

Hai, apucă-te de gătit!

Năsturei condimentați – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *