Mini tarte cu gem de prune și dovleac

  1. Toamna este anotimpul cel mai bogat din punct de vedere culinar. Printre preferatele mele sunt prunele și dovleacul. De aceea am decis să le combin într-un desert. Am făcut mini tarte cu gem de prune și dovleac. Rețeta este tare simplă și sper să vă îmbie să o faceți.

Detalii

Eu am ales varianta mini, pentru a le putea servi mai ușor. Am luat și la pachet la serviciu. Am pus și în pachetul de școală a lui Matei. Dacă doriți puteți să faceți varianta mare. Cantitatea de aluat vă ajunge. În acest caz veți întinde aluatul într-o foaie. Apoi veți pune gemurile de prune și dovleac și veți sigila marginile. Practic, veti proceda ca în rețeta de tartă rustică pe care o găsiți aici

Făina folosită

Eu am folosit făină integrală de grâu. Puteți folosi și făină albă.

Fructele

Aceste mini tare merg foarte bine cu orice fruct. Puteți chiar să puneți fructele întregi. Le veți găti puțin în prealabil, cu mirodeniile care vă plac. Eu le-am pasirat, pentru că așa le preferă Matei.

Condimentele folosite

Am folosit scorțișoară, nucșoară, praf de cuișoare și vanilie. Puteți pune ce vă place și în ce cantitate vă place. Singurele cu care nu trebuie să exagerați sunt nucșoara și praful de cuișoare. Sunt arome foarte puternice. În exces fac mai mult rău decât bine gustului.

La gemul de prune am adăugat și o lingură de cremă de oțet balsamic. Dă o savoare deosebită.

Dimensiunea formei cu care am împărțit aluatul a fost de 10 cm diametrul. Mi-au ieși 6 mini tarte.

Ingrediente

Aluat

  • 250 gr făină integrală de grâu
  • 125 de gr unt rece, cu peste 80% grăsime
  • 1 gălbenuș de ou
  • 40 ml apă rece
  • un praf de sare

Umplutura

Gem de prune

  • 250 gr prune fără sâmburi
  • 100 gr zahăr brun
  • o lingură cremă oțet balsamic (opțional)
  • două lingurițe scorțișoară
  • un vârf cuțit nucșoară
  • o linguriță extract de vanilie
  • un vârf de cuțit de praf de cuișoare
  • o lingură de amidon alimentar

Gem de dovleac

  • 250 gr dovleac plăcintar
  • zahăr brun după gust (eu nu am pus deloc, pentru că dovleacul meu a fost foarte dulce)
  • aceleași condimente ca la gemul de prune, cu excepția cremei de oțet balsamic
ingrediente umpluturi

Mod de preparare

Aluat

Untul rece se taie cubulețe. Se amestecă cu făina și se frământă ușor cu buricele degetelor. Trebuie să devină ca un nisip umed. Gălbenușul de ou se amestecă cu apa. Când aluatul este nisipos, se toarnă puțin câte puțin din amestecul de ou cu apă. Se frământă până aluatul devine compact. Nu frământați foarte mult. Doar cât să se adune aluatul. Când este gata se pune în folie de plastic și se pune la frigider timp de 30 de minute. Aluatul trebuie să se răcească înainte de a-l întinde. Puteți face aluatul și într-un robot de bucătărie. Etapele sunt aceleași.

Pregătirea umpluturilor

Umplutura de prune

Blenduim prunele și le punem într-o cratiță. Turnăm peste ele zahărul și condimentele. Se pun pe foc și se amestecă continuu până la topirea zahărului. Adaugăm apoi amidonul și le mai ținem pe foc până se îngroașă. Nu uitați să amestecați continuu.

Umplutura de dovleac

Eu am avut dovleacul congelat. Îmi rămăsese de cu o săptămână înainte, când am copt o parte din el. Dacă e proaspăt trebuie să-l curățați de coajă și sâmburi. Apoi, tăiat în cubulețe îl puneți în cratiță și-l gătiți până se înmoaie. Puteți face acest pas și în cuptor. Când s-a gătit, îl faceți piure și adăugați condimentele.

etapele de realizare a umpluturilor

Umplerea mini tartelor cu gem de prune și dovleac

Scoatem aluatul din frigider și-l ținem la temperatura camerei timp de zece minute. Apoi întindem aluatul. Cel mai simplu este să-l punem între două foi de hârtie de copt. Altfel va trebui să adăugăm făină și aluatul riscă să se întărească prea tare. Întindem o foaie de 5-7 milimetri grosime. Apoi tăiem forme rotunde. Fiecare formă va fi umplută cu gemul de prune. Peste el punem piureul de dovleac. Răsucim marginile pentru a sigila gemul. Ungem marginea cu ou bătut. Opțional putem presăra zahăr brun sau migdale mărunțite. Eu am pus doar zahăr brun de data aceasta.

umplerea mini tartelor

Coacere mini tarte cu gem de prune și dovleac

Coacem mini tartele pe foaie de copt, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de aproximativ 25 de minute. Sunt gata când marginea este aurie și crocantă. Le lăsăm să se răcească și le pudrăm cu zahăr. Sunt delicioase. Garantat foodfeeria! Dacă aveți invitați le puteți servi într-un decor de toamnă. Veti impresiona cu siguranță.

gemul de prune rămas

Dacă vă rămâne gem de prune sau piure de dovleac, le puteți păstra în borcane în frigider. Piurelul de dovleac rezistă cam două zile. Il puteți mânca ca pe o budincă. Gemul de prune rezistă până la 7-10 zile. E delicios pe pâine prăjită și cu lapte cald la micul dejun.

 

Mini tarte cu gem de prune și dovleac – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *