Halloumi cu legume și sos de roșii

Rețeta de halloumi cu legume și sos de roșii este perfectă pentru zilele caniculare din această perioadă. Se pregătește rapid! Dacă ai și un grătar afară este și mai bine. Nu te vei sufoca în bucătăria, așa cum fac eu. Dar nu-i nimic! În mai puțin de un an îmi iau revanșa 😉

Voi avea și eu grătar afară și voi profita la maxim de el. Oricum, chiar dacă gătești în bucătrărie, pentru acest preparat, timpul de petrecut în căldură este scurt.

Despre halloumi

Despre brânza halloumi v-am mai povestit și cu altă ocazie. Puteți citi aici. Reluând ideea principală, vă reamintesc că este o brânză delicioasă, ce o dată pusă pe grătar sau în tigaie,  devenie fabuloasă la gust. În combinație cu alte legume ce se pretează grătarului, dar mai ales cu sosul de roșii aromat, vă va surpinde în mod foarte plăcut.

Sosul de roșii

În plin sezon al roșiilor proaspete, putem profita și face sosul din ele. În caz contrar, vom recurge la un sos de roșii conservat. Poate să fie făcut în casă sau din magazin. Atenție, însă la cele din magazin. O spun mereu și o voi repeta la infinit. Citiți eticheta înainte de a alege produsele pe care le veți consuma.

Sosul de roșii este unul foarte simplu. Dar, dacă-l aromați cum trebuie, vă veți bucura de un deliciu culinar. Oricum, cantitatea de sos este una considerabilă la acest perparat. Parctic brânza halloumi și legumele vor înota în sosul de roșii 🙂

Legumele folosite

Eu am folosit doar dovlecel, ceapă roșie și roșii cherry. Merg perfect și ardeii, vinetele, porumbul, ciupercile sau orice altă legumă ce se poate frige pe grătar…sau în tigaie :).

Mai doresc să adaug un detaliu legat de ceapă. Alageți cepe roșii mici, pe care să le puteți tăia în două sau în patru. Se vor părtrunde mai bine la fript și se vor carameliza ușor, devenind delicioase.

Crutoanele

Vă recomand să nu le ocoliți. Deși merge și fără ele, textura lor crocantă completează preparatul. Eu de data aceasta am folosit crutoane cumpărate. Ale mele au fost din pâine integrală. Dar puteți să le faceți și în casă. De obicei așa procedez, dar acum am fost în criză de timp și de foame mare 😉

Ingrediente pentru 3-4 porții

  • 400 gr brânză halloumi
  • 1-2 dovlecei
  • 10-15 roșii cherry
  • 3-4 cepe roșii mici
  • piper proaspăt măcinat
  • pudră de usturoi
  • 1-2 linguri ulei de măsline

Ingrediente pentru sos

  • 250 de grame de roșii, fără coajă, tăiate cubulețe
  • 400 ml passata de roșii (cumpărată sau obținută prin pasarea roșiilor proaspete)
  • 1 ceapă roșie mică
  • ½ linguriță usturoi pudră (sau un cățel de usturoi dat pe răzătoare)
  • 1 linguriță busuioc uscat
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 20 ml smântână pentru gătit
  • 1-2 linguri de zahăr brun (cantitatea variază în funcție de cât de acre sunt roșiile)
  • 1 linguriță amestec de legume uscate
  • sare și piper după gust

Mod de preparare halloumi cu legume și sos de roșii

Începem cu legumele și brânza halloumi. Eu le-am tăiat cubulețe pentru că le-am tras la tigaie. Însă dacă le faceți afară la grătar le tăiați cum vă place, astfel încât să se poată frige pe grătar. Le frigem și apoi le asezonăm cu uleiul de măsline, pudra de usturoi și piperul. Facem asezonarea după ce am fript legumele. În caz contrar, ele vor lăsa multă apă, se vor înmuia și nu vor rămâne crocante în momentul frigerii.

branza halloumi și legumele trase la tigaie

Prepararea sosului

Până legumele și brânza halloumi se odihnesc, facem sosul de roșii. Durează doar cinci miunte. Călim ceapa ușor în uleiul de măsline. Adăugăm toată cantitatea de roșii și toate condimentele. Adăugăm și zahărul brun. Lăsăm să dea într-un clocot. În ultimul minut adăugăm și smântâna pentru gătit. Și gata! Avem un sos delicios! Poate fi consumat proaspăt sau reîncălzit a doua zi, împreună cu niște paste. Asta în cazul în care vă mai rămâne și pe a doua zi. Nouă ne place așa de mult, încât nu prea rămâne 🙂

etapele de gătire a sosului

Combinăm legumele coapte pe grătar cu sosul de roșii și adăugăm crutoanele. Gata! Am obținut halloumi cu legume și sos de roșii! Savurăm în tihnă!

Halloumi cu legume și sos de roșii – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *