Gnocchi cu brânză de vaci

În general gnocchi se fac cu cartofi. Această rețetă, de gnocchi cu brânză de vaci este mult mai rapidă. Aș zice că este și mai lejeră, se digeră mai ușor. Inspirația mi-a venit de la Benedetta, italianca cu cele mai simple rețete pe youtube. Ea a folosit ricotta. Eu nu sunt un mare fan ricotta. Încă încercăm să ne împrietenim. Până atunci, varianta mea cu brânză de vaci și câteva condimente în plus a fost un succes în familie 🙂

Despre ingrediente

Este recomandată o brânză de vaci cât mai cremoasă și cu un procent mai mare de grăsime. Eu o folosesc pe cea cu 10% grăsime. Este nevoie să o scurgeți bine de apa pe care o lasă în ambalaj.

Parmezanul este recomandat să fie cu un gust mai intens. Pe ambalaj veți descoperi intensitatea lui. De obicei este marcată cu cateva buline. Cu cât mai multe dintre buline sunt colorate, cu atât parmezanul este mai intens la gust. Eu pun de obicei cu intensitate medie spre mare. Oferă mai multă aromă. Dacă nu vă place parmezanul, se poate scoate și înlocui cu 30 de grame de făină în plus. Sau cu pecorino.

Făina

Cantitatea de făină este relativă. De obicei iese perfect cu această cantitate. Dar am pățit, cu unele tipuri de făină, să obțin un aluat prea moale. Asta datorită faptului că tipurile de făină au capacități diferite de absorbție a umidității. Dacă aluatul este prea lipicios, adăugați treptat câte o linguriță de făină. Este nevoie să avem un aluat moale la final, dar nu lipicios.

Condimente

Mie îmi place să obțin gnocchi aromați, pe care să-i gust cu plăcere și făra sos. De aceea pun, pe lângă sare, piper și boia bio, care este foarte aromată. În plus, oferă o minunată culoare rozalie gnocchilor.

Cu ce frământăm?

Eu frământ orice cu robotul magic de bucătărie, cel mai cel dintre ele. Cred că deja-l cunoașteți din pozele preparatelor mele. Orice aparat pe care-l aveți și cu care ați mai frământat este potrivit pentru aluatul de gnocchi. Veți fărmânta până se va dezlipi de pereții bolului. Atunci știm că este suficient. Dar, nu vă îngrijorați. Dacă nu dispuneți de un robot care frământă, mergeți pe calea clasică. Puțin frământat manual nu a ucis pe nimeni 🙂 Vă spun mai jos la modul de preparare cum să procedați.

Cum servim gnocchi?

Cu orice sos ne place. Dacă aveți un sos preferat de paste, faceți-l pe acela. Merg perfect cu sos de roșii, cu sos carbonara, cu sos pesto sau pur și simplu cu ulei de măsline, usturoi și ardei iute. Puteți adăuga și legume sau măsline. Folosiți-vă creativitatea și ghidați-vă după gusturile voastre.

Pont

Înainte de a trece la ingrediente și la modul de preparare vreau să vă mai dau un pont. Puteți face o cantitate mai mare de gnocchi și să-i congelați. Când doriți să-i gătiți îi puneți pur și simplu în apă fierbinte și îi fierbeți până se ridică la suprafața apei și plutesc. Va dura ceva mai mult ca de obicei să fiarbă, dar mai puțin ca atunci când îi faceți de la zero.

Procedura de congelare este simplă. Așazați gnocchi pe o tavă, astfel încât să nu se suprapună sau să fie lipiți între ei. Puneți tava la congelator pentru câteva ore. Când sunt închegați îi transferați într-o pungă pentru congelator. Nu-i puneți proaspeți direct în pungă, pentru că se vor lipi rău între ei.

Ingrediente pentru 4 porții generoase

  • 500 gr brânză de vaci
  • un ou mediu
  • 50 gr parmezan
  • 300 grame făină + pentru înfăinat masa la întinderea aluatului
  • sare, piper, boia – după gust
ingrediente gnocchi cu brânză de vaci

Mod de preparare

Dacă aveți robot de bucătărie, totul este foarte simplu. Punem toate ingredientele în bolul lui și îl punem la treabă. Trebuie frământat până se desprinde de bol.

În cazul în care frământăm manual, punem toate ingredientele într-un bol și începem să le încorporăm. Odată încorporate transferăm aluatul pe masa înfăinată bine și frământăm până obținem un aluat închegat, dar nelipicios. La nevoie mai adăugăm puțină făină.

etapele de pregătire a aluatului

Realizarea gnocchilor

Pe masa înfăinată întindem aluatul. Vom avea o grosime de aproximativ un cm. Tăiem apoi fâșii groase de doi cm. Fiecare fâșie se va modela ușor între palme sau rotind-o pe masă. Tăiem apoi gnocchi de aprozimativ 1,5 cm fiecare. Până la fierbere, vom pune gnocchi pe o tavă presărată cu făină. Încercăm să nu-i suprapunem și să lăsăm puțin spațiu între ei, pentru a nu se lipi unii de alții.

Fierbere gnocchi cu brânză de vaci

Lăsăm gnocchi timp de 10-15 minute în tavă pentru a se usca puțin. Între timp ne putem ocupa de sosul cu care o să-i servim. În același timp punem și apa la fiert. Când aceasta începe să fiarbă adăugăm sare. Să nu uitați acest pas, pentru că fără sare în apa în care fierb, la fel ca orice paste, nu sunt la fel de buni.

tăierea gnocchilor

Adăugăm apoi gnocchi și îi lăsăm la fiert. Ei sunt cei care ne vor indica când sunt gata. În momentul în care s-au ridicat toți la suprafața apei sunt gata. Îi scurgem și îi punem direct în sos.

s-au ridicat toți la suprafață, deci sunt fierți

Sosul meu a fost unul de roșii de data aceasta. Am amestecat 500 de grame de bulion de casă, cu 50 grame pastă concentrată de roșii, sare, piper, pudră de usturoi și busuioc uscat. Am dat într-un clocot și la final am adăugat 30 ml smântână pentru gătit. La servire am adăugat și câteva fruze de rucola, pentru aroma lor specială. După părerea mea au completat perfect gustul. Dar este opțională aceasta parte.

pregătirea sosului de roșii

Simplu, rapid, gustos! Garantat foodferia! Hai, apucă-te de gătit!

Gnocchi cu brânză de vaci – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *