Deserturile care miros a scorțișoară și nucșoară te duc mereu cu gândul la turta dulce. Așa sunt și aceste fursecuri de post cu dovleac. Sunt atât de gustoase, încât când le guști nu simți că mănânci ceva de post. Și, mai au un secret. Nu au zahăr deloc. Sunt îndulcite cu puțin sirop de arțar.
Detalii legate de îndulcirea fursecurilor de post cu dovleac
Dacă folosiți dovleac plăcintar, pe care-l coaceți voi, puteți adapta cantitatea de sirop de arțar în funcție de gust. Dovleacul plăcintar este de obicei mai dulce decât restul tipurilor de dovleac. Rețeta cere piure de dovleac. În comerț găsiți acum piure de dovleac la conservă sau borcan. Dar, de obicei conține zahăr. Eu încă nu am găsit o variantă fără zahăr. De aceea aleg să cumpăr dovleacul, să-l coc și să-l fac eu piure. În felul acesta fac fursecurile mai puțin dulci și mai ales fără zahăr. Să nu mă înțelegeți greșit. Nu am renunțat de tot la zahăr. Deși poate ar fi bine. Cred, însă, în echilibru și acolo unde se poate, reduc sau scot zahărul.
Atenție: dacă nu puneți sirop de arțar, scădeți cantitea de făină cu 25 de grame. Sau puteți păstra cantitatea de făină și adăugați suc de portocale în aceeași cantitate cu a siropului de arțar eliminat. Dacă alegeți varianta din urmă, fursecurile vor avea și aromă de portocală.
Textura fursecurilor de post cu dovleac
Încep cu aluatul. Acesta este moale. Fursecurile trebuie formate fie cu un poș, așa cum am procedat eu, fie cu o pungă la care-i tăiem colțul. Sau puteți să le puneți cu o linguriță, pur și simplu ca pe mici grămăjoare de aluat. În cazul în care faceți cu poșul, veți obține fursecuri frumușele. Cu punga sau lingura, ies simple, dar până la urmă contează gustul mai mult, nu-i așa?
După coacere textura fursecurilor de post cu dovleac este pufoasă. Sunt moi și bune. Iar dacă le păstrați într-o cuite de metal, se înmoaie și mai mult. Se topesc în gură, promit! Garantat foodfeeria!
Ingrediente pentru aproximativ 20-25 de fursecuri
- 200 gr piure de dovleac
- 100 ml ulei vegetal (eu am pus de cocos)
- 120 ml sirop de arțar (sau după gust)
- 180 gr făină
- 50 grame nucă mărunțită (tocați-o mărunt, dar să nu devină făină)
- o linguriță extract de vanilie
- scorțișoară după gust
- un vârf de cuțit nucșoară și unul de cuișoare praf (opțional, dar indicat)
- 5 gr praf de copt
- un praf de sare
Mod de preparare
Punem făina într-un bol și o amestecăm cu praful de copt, condimentele și sarea. În alt bol amestecăm piureul de dovleac cu siropul de arțar și uleiul. Turnăm acest amestec peste făină și omogenizăm. Adăugăm apoi și nuca și o încorporăm. Obținem o compoziție destul de moale și lipicioasă. Ea nu poate fi modelată cu mâna. O punem într-un poș cu vârful larg și șprițăm furseurile direct în tava tapetată cu hârtie de copt. Când furescul este suficient de mare, îl desprindem de pe poș cu degetele ușor umezite sau cu un cuțit.
Coacerea
Coacem în cuptorul preîncălzit la 165 de grade, timp de aproximativ 13-15 minute. Sunt gata când primesc o culoare aurie și au crescut frumos. După coacere fursecurile de post cu dovleac sunt încă destul de moi. Le lăsăm să se recească în tavă și apoi le transferăm pe un grătar și le lăsăm acolo până la răcirea completă. Este recomandat ca transferul din tavă pe grătar să se facă folosind o spatulă care acoperă întreaga suprafață inferioară a fursecului, pentru a nu risca să se rupă.
Și gata! Avem fursecuri delicioase, moi și pufoase! Se păstrează foarte bine pentru câteva zile, în cutii metalice.
Fursecuri de post cu dovleac – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe