Încă din copilărie mi-au plăcut mult castanele. Nu sunt mare iubitoare de toamnă, deși sunt născută în octombrie. Nu pot să neg că-mi plac peisajele superbe ale toamnei, însă, iubesc mult mai mult primăvara când renaște totul. Totuși, apariția castanelor mi-au îndulcit mereu starea tomnatică. Iubesc să merg pe stradă și să simt de la depărtare mirosul de castane proaspăt coapte. Să le cumpăr și să-mi încălzesc mâinile de la aburul lor cald. Să ajung acasă și să le devorez. Dar, îmi place să le pun și în diferite deserturi. Așa cum sunt și aceste fursecuri cu piure de castane.
Detalii despre umplutură
Rețeta acestor fursecuri este una simplă. Aluatul este cel clasic de furescuri. Italienii folosesc acest aluat pentru a face fursecuri cu orice umplutură. De la dulceață, la cremă de ciocolată se pot umple cu tot ce ne place.
Eu am pus de data aceasta piure de castane pentru că am vrut să valorific cât mai mult minunatele castane. Piureul folosit este cumpărat. L-am ales pe acesta. Puteți face și în casă un astfel de piure. Eu am mers pe varianta mai rapidă. Sunt mulțumită de alegerea făcută 🙂
Numărul de fursecuri care ies din cantitățile date
Mi-au ieșit aproximativ 40 de fursecuri, cu diametrul de 6 cm, cât a avut forma cu care i-am tăiat. Am dorit o cantitate mai mare, pentru că să avem destert toată săptămâna și să pot da și altor familii dragi, ca de obicei. Dacă vreți mai puține fursecuri, înjumătățiți cantitățile de ingrediente.
Ingrediente pentru aproximativ 40 de fursecuri cu piure de castane
- 500 gr făină albă
- 250 gr unt rece cu peste 80% grăsime
- 160 gr zahăr pudră
- 4 gălbenușuri
- 15-20 ml apă rece
- un praf de sare
- vanilie după gust
- piure de castane (am folosit cam jumate de borcan)
Mod de preparare fursecuri cu piure de castane
Putem face aluatul cu un robot de bucătărie, un mixer static sau cu mâna. Tăiem untul rece în cubulețe. Îl punem peste făină. Adăugăm și zahărul și sarea. Mixăm (sau sfărmăm între buricele degentelor) până obținem un aluat asemănător nisipului. Adăugăm vanilia și gălbenușurile și mixăm (sau frământăm) în continoare până aluatul se leagă și devine omogen. Dacă este nevoie adăugăm și apă rece, câte o linguriță pe rând. Nu punem toată apa de o dată, deoarece nu întotdeuna este nevoie de întreaga cantitate. Ca la orice aluat fraged, totul depinde de nivelul de absorbție al făinii. Când aluatul este legat, se pune în folie de plastic și se dă la firgider pentru o oră.
Formarea fursecurilor cu piure de castane
După o oră scoatem aluatul din frigider. Din cantitățile folosite de mine a ieși mult aluat. Așa că l-am împărțit în două. Dacă înjumătățiți cantitățile, nu e nevoie să-l împărțiți. Pe masa ușor înfăinată,întindem aluatul într-o foaie subțiere de 4-5 mm. Fiind fraged, acesta are tendința de a se rupe pe margini. Îl lipim ușor cu degetele și continuăm să-l întindem cât e necesar. Decupăm cu o formă cercuri. Avem nevoie de număr par de cercuri, pentru că le vom suprapune.
Umplerea fursecurilor
Pe jumătate din cercuri punem în centru piure de castane. Eu am pus puțin pentru că mi-a fost teamă să nu curgă. Data viitoare voi pune ceva mai mult, fără a exagera totuși 🙂 Ungem fiecare cerc umplut, pe margine, roată, cu albuș de ou ușor bătut. Luăm celelalte cercuri și le suprapunem peste cele în care am pus piure de castane. Presăm ușor cu degetele. Se vor lipi chiar bine, datorita albușului de ou. Dacă vrem să ne asigurăm că e foarte bine lipit, dar și pentru a da o formă frumoasă fursecurilor, le presăm ușor roată cu o furculiță. Pentru această operațiune eu folosesc de obicei o furculiță mică, de desert. Excesul de aluat ce rezultă după decupare, se frământă ușor din nou și se fac alte fursecuri din el. Procedăm la fel până terminăm aluatul.
Coacere fursecuri cu piure de castane
Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade. Fursecurile se coc timp de 15-20 de minute. Trebuie să se rumenească ușor. După coacere și răcire completă, vor fi fragede, dar și moi de la umplutură. Pur și simplu se topesc în gură.
Știu că par multe detallii, dar rețeta este chiar simplă. M-am lugit eu, ca de obicei, dar asta pentru că doresc să vă dau rețete cât mai clare, care să vă iasă foarte bine.
Fursecuri cu piure de castane – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi #foodfeeria pe Instagram și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.