Sunt mare amatoare de fursecuri. La gustare, alături de un fruct, le consider ideale. Sunt bune de luat la pachet, în excursii, drumeții. În ultimii ani am încercat să găsesc variante mai sănătoase. Totuși, trebuie să ne satisfacă și gustul. Sănătos și gustos este ideal. Fulgii de ovăz intră de multe ori în discuție. Sunt hrănitori, plini de nutrienți și foarte gustoși. Am descoperit cam de un an și zahărul de cocos. Este un zahăr ceva mai prietenos cu sănătatea. Dar, ce te cucerește mai tare la el este aroma sa delicioasă. Dacă încă nu l-ați încercat, vă recomand să o faceți. Puteți să-l testați cu aceste fursecuri de ovăz și zahăr de cocos. Da, l-am pus și în titlu, pentru că este una dintre vedetele acestor fursecuri.
Vedetele acestor fursecuri
Alături de fulgii de ovăz și zahărul de cocos, aceste fursecuri mai au două vedete ale gustului desăvârșit.
Prima este untul de caju. Oferă savoare în plus și textură care se topește în gură. Vă recomand să alegeți un unt de caju de calitate, făcut doar prin mixarea nucilor caju, făra adaos de zahăr sau alte nebunii.
Apoi, o altă vedetă este nuca pecan. Iubesc acest tip de nucă. Este savuroasă în orice desert. Iar în aceste fursecuri, se combină tare bine cu restul ingredintelor.
Câteva ponturi în plus
Ingredientele sunt puține și le găsiți ușor. Dar, dacă nu găsiți unt de caju sau durează până-l comandați de pe net, acesta se poate înlocui foarte bine cu alt unt de nuci/alune. Puteți pune aceeași cantitate de unt de arahide, unt de alune de pădure, unt de migdale sau de fistic. Trebuie doar să fiți atenți să alegeți variante fără adaos de zahăr. Și, mai trebuie să țineți cont că unturile cu aromă puternică, precum cel de arahide sau migdale, vor influența gustul final. Eu am ales untul de caju tocmai pentru că are o aromă mai neutră și permite și celorlalte ingrediente să se simtă.
Pe lângă zahărul de cocos, eu am pus și două linguri de sirop de cocos pe care l-am descoperit recent. A intensificat puțin gustul de caramel. Dar nu este un ingredient obligatoriu. Nu influențează compoziția.
În lista de ingrediente veți găsi și amidon. Nu-l omiteți pentru că este responsabil de menținere umidității în interiorul fursecului. Astfel acesta va fi crocant la exterior și fraged la interior. În plus, fursecurile își vor menține textura proaspătă pentru mai mult timp. Eu fac cantități mai mari și-i păstrez în cutii metalice sau în bomboniere de sticlă. Ne bucurăm de ei 10-12 zile.
Acestea fiind spuse, să trecem la ingrediente și mod de preparare.
Ingrediente pentru 40-50 de fursecuri mici (cam cât o minge de ping-pong) sau 30 mai mari
- 200 gr unt cu peste 80% grăsime
- 150 gr zahăr de cocos (la limită puteți pune și zahăr brun, dar pierdeți din savoare)
- 2 ouă
- 350 gr fulgi de ovăz fini
- 50 gr unt caju
- 200 gr făină de ovăz
- 80 gr nuci pecan tocate grosier
- o lingură extract natural de vanilie
- 2-3 linguri sirop de cocos (opțional)
- o lingură amidon
- un praf de sare
- 5 gr praf de copt și 5 gr bicarbonat
Mod de preparare fursecuri cu ovăz și zahăr de cocos
- Într-un bol amestecăm făina de ovăz cu praful de copt, bicarbonatul și sarea.
- În alt bol vom pune untul, zahărul de cocos și untul de caju. Mixăm bine la viteză medie spre mare, până compoziția devine fină și își mărește ușor volumul. Eu la stand mixer am mixat cam trei minute. Rezultă o compozție spumoasă și aerată.
- Tot cu mixerul pornit adăugăm ouăle, pe rând câte unul. Mixăm bine după fiecare pentru a se încorpora.
- Urmează extractul de vanilie. Mai mixăm ușor cât să se încorporeze.
- Oprim mixerul și adăugăm fulgii de ovăz. Mixăm foarte usșor, cât să se distribuie uniform
- Procedăm la fel și cu făina. Mixăm ușor până la încorporarea uniformă
- La final adăugăm nucile pecan și mai pornim o singură dată mixerul pentru a le distribui și pe ele în compoziție
- Din aluatul rezultat formăm fursecuri de dimenisiunea dorită. La copt ele își păstrează forma în proporție de 90%. Foarte ușor se umflă doar. Așadar, dați-le din start dimensiunea pe care vreți să le aibă după coacere.
- Coacem fursecurile în cuptorul preîncălzit la 160 de grade, cu ventilație, timp de 15-18 minute. Sunt gata când le vedeți rumene pe margine.
- Scoatem fursecurile din cuptor și le mutăm cu grijă pe un grătar pentru ca să se răcească.
În final nu ne rămâne altceva de făcut decât să le savurăm. Merg bine lângă lapte, cafea, ceai, limonadă sau simple.
Hai, apucă-te de gătit!
Fursecuri cu ovăz și zahăr de cocos – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @foodfeeria pe Instagram și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.