Nu știu dacă denumirea acestor prăjiturele este cea mai potrivită. În caietul de rețete al mamei mele așa se numesc, fulgi de nea. Dar, nedumerirea mea se trage din faptul că au și o parte maro, cu cacao. Iar fulgii de nea sunt doar… albi 🙂 Ne-am tot gândit cu Matei și Ovi cum sa-i botezăm. Le-am zis norișori, pufișori, coco-vaniliy. Dar parcă nici una dintre denumiri nu este potrivită. Așa că, până la alte idei, le vom spune fulgi de nea.
Descrierea texturii
Hai să vă povestec puțin despre textura acestor prăjiturele. Poate vă vine vouă o idee bună de botezat. Dacă vă simțiți inspirați, nu ezitați să-mi scrieți, pe instagram sau facebook. Așadar, vorbim despre niște prăjiturele foarte delicate și pufoase. Sunt visul oricărui iubitor de dulciuri. Sunt formate din două blaturi, unul cu vanilie și altul cu cacao. Apoi intră în scenă o delicată și fină cremă de vanilie. La final sunt îmbrăcate într-o mantie de cocos. Divin, nu? V-am spus de la început că așa sunt 🙂
Pe cât sunt de gustoase, pe atât sunt și de aspectoase. Și vă mai spun un secret. Defapt chiar două. Primul – se fac foarte ușor. Al doilea – puteți înlocui zahărul, atât din blaturi cât și din cremă, cu îndulcitori precum stevia de la greensugar.
Detalii tavă coacere și număr bucăți
Tava folosită de mine pentru coacerea balturilor este de 28/32. Forma cu care am decupat prăjiturelele este de 6 cm diametrul. Mi-au ieșit fix 20 de bucăți. Dacă folosiți o tavă mai mică, veți obține blaturi mai înalte. Atenție doar să nu fie prea înalte, pentru că și produsul final va fi foarte înalt. Dacă aveți o tavă mai mare, la gramajul dat pentru fiecare blat, mai adaugați o jumătate de porție. Veți obține un blat optim și un număr mai mare de prăjiturele.
Blaturile
Acestea sunt foarte asemănătoare. Ceea ce diferă este cantitatea de făină, care la blatul de cacao este puțin mai mică. Asta pentru că punem și cacao, care înlocuiește făina.
Crema
Puteți face ce rețetă de cremă de vanilie doriți. Puteți folosi chiar și budincă de vanilie la plic, făcută la rece sau gătită. Eu vă dau rețeta de cremă de vanilie care îmi place mie și pe care o folosesc. Dar, dacă vi se pare complicată, puteți merge pe ceva mai simplu. În comerț găsiți tot felul de plicuri de budincă de vanilie, cu instrucțiuni ușor de urmat. Vă rog doar să citiți eticheta și să alegeți înțelept.
Ingrediente
Blat vanilie
- 4 ouă
- 80 gr zahăr
- 40 ml ulei vegetal
- 80 gr făină
- un praf de sare
- o linguriță extract de vanilie
- 10 gr praf de copt
Blat cacao
- 4 ouă
- 80 gr zahăr
- 40 ml ulei vegetal
- 60 gr făină
- 20 gr cacao de bună calitate
- un praf de sare
- o linguriță extract de vanilie
- 10 gr praf de copt
Cremă
- 5 gălbenușuri de ou
- 3 linguri lapte
- 3 linguri amidon de porumb
- 200 gr zahăr pudră (cernut)
- 250 gr unt moale, cu peste 80% grăsime
- vanile după gust
- un praf de sare
Decor
- 100 gr nucă de cocos
Pentru decor puteți folosi și bombonele colorate.
Mod de preparare
Începem cu blaturile, pentru că este nevoie să le lăsăm la răcit. Eu încep de obicei cu blatul de vanilie. Separăm albușul de gălbenuș. Albușul și praful de sare se mixează până devine o spumă fermă. Cu mixerul pornit adăugăm în două-trei tranșe zahărul. Mixăm până acesta se topește. Adăugăm apoi gălbenușul, câte unul pe rând și mixăm după fiecare. Se adaugă apoi uleiul, tot cu mixerul pornit, în fir subțire. Ultima este vanilia. După ce s-a încorporat și aceasta oprim mixerul.
Încorporarea făinii
Continuăm cu o spatulă. Amestecăm făina cu praful de copt și le adăugăm peste aluatul obținut anterior. Vom adăuga treptat făina, tot în două-trei tranșe. De asemenea, vom avea grijă să o încorporăm cu mișcări ușoare, pentru a nu scoate bulele de aer din aluat. Turnăm compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt. Coacem în cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de aproximativ 15 minute. Trebuie să treacă testul scobitorii.
Blatul maro
Pașii sunt exact aceeași. Singura diferență este că în făina amestecată cu praful de copt adăugăm și cacao.
Prepararea cremei
La cremă folosim doar gălbenușul celor cinci ouă. Albușul se păstrează foarte bine la frigider, acoperit, pentru câteva zile. Sau la congelator până la o lună. Puteți să-l folosiți apoi la checuri, brioșe, bezele etc.
Procedăm astfel:
Gălbenușul împreună cu zahărul cernut, vanilia, laptele, amidonul și praful de sare se mixează. Trebuie să devină pufoase. Durează 2-3 minute. Punem apoi vasul pe baie de abur. Avem grijă ca apa fierbinte să nu atingă fundul vasului. Amestecăm continuu până crema se îngroașă ușor. Acest proces poate să dureze 10-15 minute. Testăm dacă este gata trecând cu degetul peste cremă, pe spatele lingurii. Dacă rămâne o linie care separă crema pe lingură înseamnă că e gata. Lăsăm crema la răcit, acoperită cu folie de plastic direct pe suprafața ei.
Finalizarea cremei
Când este rece de tot, o mixăm împreună cu untul adăugat treptat. Atenție la adăugarea untului. Puneți mixerul pe viteză medie și adăugați câte un cub de unt pe rând. Încorporați și abia apoi adăugați altul. Fiți cu ochii pe cremă, pentru ca să nu se taie.
Asamblare fulgi de nea
După ce ambele blaturi s-au răcit, decupăm cercuri egale. Este nevoie ca și numărul de cercuri din blatul alb și cel negru să fie egale. La fiecare prăjiturică vom folosi un cerc alb și unul negru. Punem cremă peste unul dintre cercuri și le unim. Apoi ungem cu cremă de jur împrejur lateralul prăjiturii obținute. Rulăm lateralul prin nucă de cocos. Și gata! Am asamblat prăjiturica. Atât de simplu este! Ținem prăjiturelele la frigider, acoperite cu folise de plastic și le scoatem la temperatura camerei cu 20-30 de minute înainte de servire.
Apoi ne bucurăm de fulgii dulci de nea!
PS. După decuparea blaturilor, rămân marginile. Nu le aruncați. Se păstrează bine 1-2 zile într-o pungă și le puteți mânca la mic dejun cu lapte.
Fulgi de nea – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe