Empanadas cu legume

Empanadas sunt un fel de plăcințele. Sunt umplute cu diferite amestecuri de legume, carne sau brânză. Pot fi umplute chiar și cu fructe sau dulceață. Practic le puteți umple cu orice aveți în preajmă. Uneori am pus zacuscă în ele. Indiferent de umplutură, ies delicioase. Eu de data aceasta am făcut empanadas cu legume. Sunt ideale pentru pachetul de la școală a copiilor sau pentru serviciu. Eu le pregătesc și pentru zilele în care călătorim multe ore cu mașina.

secțiune empanadas cu legume

Aluatul de empanadas cu legume (sau cu ce vă place 🙂 )

Avem un aluat foarte simplu de făcut. Are doar trei ingrediente de bază. Iese fraged, dar în același timp pufos. Și cel mai plăcut este că se păstrează la fel mai multe zile. Eu fac porții destul de mari. Așa avem gustare trei-patru zile. Păstrez empanadas în frigider. Se pot consuma reci sau încălzite în microunde. Ingredientele de calitate sunt cheia succesului rețetei. Unt bun cu peste 80% grăsime și smântână consistentă, cu minim 20% grăsime. Aceste două ingredeinte frăgezesc și “pufoșesc” aluatul.

Extra sfat – aluatul poate fi congelat. Când doriți să-l folosiți îl decongelați progresiv în frigider. De asemenea, puteți să-l faceți cu o zi înainte. Îl țineți în frigider. Se scoate cu 20-30 de minute înainte de folosire.

Decuprea aluatului

Forma cu care am decupat empanadas este de 10 cm diametrul. Puteți folosi și un pahar. Cu aceasta formă mi-au ieșit 28 de bucăți. Puteți să le faceți mai mici sau mai mari.

Ingrediente pentru aproximativ 28 de bucăți

  • 220 gr unt cu peste 80% grăsime
  • 300 gr făină albă
  • 180 gr smântână cu peste 20% grăsime
  • o linguriță de sare
ingrediente aluat empanadas

Umplutura

  • trei morcovi
  • un ardei capia
  • ceapă roșie după gust
  • 200 gr fasole roșie de la conservă
  • două linguri pastă de roșii concentrată
  • sare, piper după gust

Extra: un ou pentru uns și susan pentru decor

ingrediente umplutură

Mod de preparare

Pregătim mai întâi aluatul. Trebuie să stea cam două ore la frigider. Dacă aveți un robot de bucătărie sau un mixer static performat puteți face aluatul cu el. În caz contrar, o să trebuiască să vă folosiți mâinile. Dar, nu vă îngrijorați. Nu se frământă mult. Ba chiar puțin.

Punem făina în castron și adăugăm untul rece tăiat cubulețe. Dacă folosiți robotul, mixați ușor până devine un aluat sfărâmicios. Dacă frământați cu mâna, în această etapă vă veți folosi doar buricele degetelor. Luați bucățelele de unt și făină între degete și repetați până obțineți consistența pesmetului umed. În acest moment se adaugă smântâna. Se frământâ până la încorporare. Nu este o problemă dacă mai rămân mici bucățele de unt prin aluat. Nu frământăm excesiv. La final aluatul este destul de moale. Dar așa trebuie se fie. Se pune în folie de plastic. Se dă la frigider pentru aproximativ două ore.

etapele de realizare ale aluatului de empanadas

Pregătire umplutură – dacă alegeți să folosiți ceva gata preparat, precum zacusca sau brânzeturile, ați scăpat de această etapă

Am tocat toate legumele cât mai mărut. Fasolea am pisat-o ușor cu furculița. Am călit ceapa în puțin ulei. Au urmat și restul legumelor și puțină apă. Le-am lăsat pe foc până au dat în clocot și s-au înmuiat ușor. Am adăugat pasta de roșii. Am mai gătit puțin până a scăzut întreaga compoziție. Ne dorim o compoziție densă. Dacă este prea lichidă, va curge din empanadas la copt.

umplutura de legume pentru empanadas

Am lăsat la răcit și am trecut la aluat.

Asamblare empanadas cu legume

Presărăm făină pe masă. Împărțim aluatul în șase. Fiecare bucată am întins-o cu sucitorul într-un strat de aproximativ cinci milimetri. Am tăiat discuri.

În fiecare disc am pus o linguriță din compoziția de legume. Am îndoit cercul în două. Apoi, am sigilat marginile cu o furculiță.

Fiecare empanada se unge cu ou bătut. Apoi am presărat puțină sare și semințe de susan.

Coacere empanadas cu legume

Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 15 minute. Când sunt aurii deasupra, înseamnă că sunt coapte. Gata! Ușor și delicios. Garantat foodfeeria!

Empanadas cu legume – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *