Drob de legume

În aminitirle mele legate de Paște nu apare deloc drobul. Bunica nu prea făcea. Mama deloc. Ce-i drept nici miel nu mâncăm. Așa că am încercat o variantă de „dorb” de legume. I-am spus așa mai mult pentru că asepectul seamănă. I-am pus și ouă întregi la mijloc, deci gândul merge către drob. Altfel, el este un fel de ruladă-chec cu legume. Nu e nici chiar chec în adevăratul sens al cuvântului, pentru că nu e pufos. Nu am pus praf de copt. Este destul de dens. Și chiar foarte gustos.

Legumele folosite

Eu l-am vrut neapărat verde. Contrastul dintre verde și galbenul oului mi s-a părut excelent. Așa că am pus spanac. Dar, l-am tocat fin, cu blanderul. În rest, am pus ce am avut prin casă. Dar voi puteți pune ce vă place. Eu am avut ciuperci la borcan, fasole la conservă, de două culori și niște zarzavaturi.

Nu este nimic complicat la rețetă. Nu aveți nevoie de instrumente speciale.

Ingrediente pentru o formă de 26×12 (formă de chec)

  • 8 ouă (3 crude pentru aluat, 5 fierte tare pentru umplutură)
  • 500 gr spanac
  • 180 ml smântână pentru gătit
  • o ceapă
  • 200 gr ciuperci
  • doi morcovi medii
  • un pătrunjel rădăcină
  • 50 gr țelină rădăcină
  • 150 gr făină
  • 300 gr fasole boabe gata fiartă (eu am avut rosie și albă)
  • sare, piper, boia – după gust

Mod de preparare drob de legume

Punem 5 ouă la fiert. Le fierbem tare. Sapancul și smântâna pentru gătit se blanduiesc bine, până devin ca o cremă lichidă. Tocăm mărunt cepa, morcovii, pătrunjelul și țelina. Le călim în 2-3 linguri de ulei și puțină sare. Adăugăm ciupercile și mai călim puțin, cât să se întrepătrundă gusturile. Luăm de o parte și lăsăm amestecul să se răcească puțin.

Între timp punem într-un bol încăpător cele trei ouă crude rămase și le batem ușor cu un tel. Adăugăm peste ele amestecul de spanac și smântână. Apoi încorporăm făina, tot cu telul. Adăugăm fasolea și amestecul de zarzavat și ciuperci. Asezănăm bine cu sare, piper și boia.

Coacere drob de legume

Tapetăm forma de copt, cu hârtie de copt sau cu ulei și făină. Sau puteți folosi o formă de copt de aluminiu. Sunt preferatele mele. Eu de data aceasta am avut una de hârtie, însă nu a fost cea mai bună algere. Am scos destul de greu drobul din ea.

Așezăm jumătate din aluat în formă. Apoi așezăm ouăle fierte. Peste punem restul aluatului. Coacem, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, timp de 40-50 de minute. După 30 de minute verificați preparatul și ajustați timpul în funcție de cuptorul vostru.

Când este gata îl lăsați să se răcească complet în formă și abia apoi îl scoateți. Înainte de a-l felia, vă recomand să-l țineți câteva ore bune la frigider, pentru a se felia mai ușor. Eu l-am ținut peste noapte, în folie de plastic.

Este bun atât rece cât și încălzit la microunde. Soțul meu l-a mâncat cu sos iute. Matei cu sos de roșii. Eu l-am preferat simplu, cu puțină sare presărată peste ou. Eu zic că este un aperitiv bun, chiar și în alte zile, nu doar de Paști. Și vizual, cel puțin, ai impresia că ai dorb pe masă.

Drob de legume – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *