Curry de năut

Încă este post, așa că această rețetă de curry de năut este perfectă. Consider că dacă ținem post nu trebuie să recurgem la mâncare fadă. Fără gust și fără aspect savuros în farfurie, viața este anostă 🙂 Această rețetă poate fi perfectă, atât în astfel de zile, cât și în afara postului. Este ideală și pentru persoanele vegetariene sau cele care consumă carne foarte rar.

Năutul este un aliment foarte sănătos, plin de vitamine, minerale, proteine și fibre. Pe deasupra este și foarte sățios. În timp, s-au dezvoltat o mulțime de rețete delicioase care conțin năut. Nouă ne place foarte mult. Fac cu el hummus, tocănițe, salate, chiftele, gustări corcante. Pe rând o să aduc pe blog toate aceste rețete. Azi, însă, am să vă prezint rețetea de curry de năut, o tocăniță perfect aromată, cu care veți surprinde plăcut toți mesenii.

frumoasele boabe de năut

Năutul folosit

Unii poate nu veți fi de acord, dar eu folosesc năut din conservă. Sunt multe game cu eticheta curată, fără aditivi nocivi. Boable sunt fierte deja și mă scutesc de timpul de fierbere. Dar, dacă doriți, puteți folosi și năut nefiert. În acest caz va fi nevoie să-l fierbeți în prealabil în apă cu puțină sare. Apoi să-l scurgeți și abia după să-l folosiți pentru această rețetă de curry.

Legumele

Puteți folosi multe legume, toate care vă plac. De la morcov, pătrunjel, păstârnac, apio, țelină rădăcină, ceapă albă, roșie, verde la ardei roșu, verde, iute, roșii de orice fel. Eu am folosit doar ce aveam în casă în acel moment. Dar puteți varia în funcție de gust.

Condimentele

Știm deja că orice mâncare de tip curry conține un amestec bogat de condimente. Pentru o tocăniță normală de năut, vom folosi doar sare, piper și boia. Însă nu vom obține gustul de curry. Dacă nu vă plac condimentele, puteți rămâne și la acesta combinație simplă. Gustul va fi bun și așa, dar mai clasic.

Recomandare: indiferent câte sau ce combinație de condimente alegeți, nu renunțați la boia. Dă o savoare specială. De asemenea, vă sugerez să adăugați și un amestec de legume uscate. Mama folosea mereu vegeta. Însă în variantele de azi este multă sare și aditivi nocivi. Eu am găsit un amestec de legume fără sare și fără adaosuri nesănătoase (se poate vedea aici)

Ingrediente pentru 4-6 porții

  • 800 gr năut (cântărim boabele, scurse de lichid)
  • 3 cepe verzi, cu tot cu partea verde (sau o ceapă medie albă/roșie)
  • două linguri ulei de măsline
  • un morcov mediu
  • două tulpine apio
  • 50 gr pastă concentrată de roșii
  • 1 linguriță amestec de legume uscate fără sare
  • 8-10 roșii cherry de diferite culori (dau aspect foarte plăcut mâncării)
  • 1 linguriță amidon pentru îngroșat sosul

Condimentele (după gust – eu am pus câte o jumătate de linguriță din fiecare):

  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • boia afumată
  • usturoi pudră
  • chimen pudră
  • curcuma pudră
  • coriandru pudră
  • chilli pudră
  • piper cayenne pudră
  • cimbrișor pudră
  • cardamom pudră
ingrediente curry de năut

Mod de preparare

Orice curry începe prin intensificarea aromelor condimentelor. De aceea este nevoie să le călim ușor. Așadar, punem cele două linguri de ulei de măsline în cratiță. Când ulei s-a încălzit adăugăm toate condimentele. Le lăsăm două minute la călit. Bucătăria se va umple de un miros… ummm… fabulos de delicios. Garantat foodfeeria!

călim ușor condimentele în uleiul de măsline

Legumele tocate mărunt se adaugă peste condimente. Se călesc și ele ușor. Dacă folosiți o cantitate mai mare și variată de legume, veți avea nevoie de mai mult ulei. Adăugați atât cât să călească frumos legumele, fără a le arde.

adăugăm legumele peste condimentele călite

Urmează vedeta preparatului, năutul. Se adaugă peste amestecul de condimente și legume. Se amestecă și se lasă 1 minut la călit. Adăugăm apoi apă cât să acopere boabele de năut. Putem pune tot acum și pasta de roșii. Roșiile cherry le-am adăugat doar la final. În felul acesta se gătesc doar puțin și își păstrează textura. Lăsăm totul la fiert pentru 10 minute. Nu este nevoie de multă fierbere. Năutul este deja fiert. Vom fierbe doar pentru ca toate aromele să se întrepătrundă și să intre în boabele de năut.

etapele de gătire curry de năut

După 10 minute, adăugăm amidonul amestecat cu 1-2 linguri de apă și mai fierbem 2-3 minute până sosul se îngroașă puțin.

amidonul înmuiat în apă

Puteți adăuga frunze de pătrujel sau coriandru. Eu am pus de data aceasta arpagic mărunțit (chives). Este bun proaspăt, dar și reîncălzit. O combinație perfectă pentru zilele de post, dar nu numai.

Curry de năut – o feerie în bucătărie!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *