Crema rusească, alături de negresă reprezintă copilăria mea în materie de dulciuri. Erau deserturile pe care mama le făcea cel mai des. Și pe care eu și tata le ceream cel mai des 🙂 Ambele extrem de ușor de făcut. Rețeta negresei este deja de mult pe blog. Azi vreau să v-o dau pe cea de cremă rusească. Este, zic eu, perfectă pentru o masă de sărbătoare, dar și pentru un desert rapid de weekend. Mi-am propus ca anul acesta să vă propun pentru Sarbătorile de iarnă și câteva dintre rețetele noastre de familie.
Detalii despre crema rusească
Cu toate că din denumire ne imaginăm un desert ce conține doar cremă, nu este chiar așa. Conține și un blat pufos și moale. Acest blat vine ușor însiropat (sau mai mult dacă așa vă place). Peste el vine crema, ce poate fi de un fel, de două sau mai multe. Mama făcea cel mai des două creme, una de vanilie și alta de ciocolată. Uneori mai adăuga și una de căpșuni. Blatul, siropul și cremele se combină așa de bine încât ai impresia că mănânci doar o cremă foarte fină și bună. Ce este foarte frumos la această rețetă este că puteți jongla cu gusturile care vă plac. Puteți adăuga între straturi fructe și aproape transformați crema rusească într-un triffle. Mama punea uneori banane. Puteți pun și frișcă dacă vă place. Eu de data aceasta am făcut rețeta de bază.
Servire cremă rusească
Mama monta mereu crema rusească într-un singur vas. Îmi amintesc perfect că era un vas mare de yena. Punea straturi peste straturi și când ne servea lua cu lingura și punea în farfurii. Puteți face la fel, însă mie îmi place mai mult varainta de porții individuale. Mai ales la o masă festivă este mult mai ușor de servit. Și toată lumea primește o porție egală. Pentru a vă face o imagine de cum ar arăta în diferite recipiente, am montat acum crema rusească în mai multe tipuri de pahare și cupe, de diferite dimensiuni. Voi vă alegeți varianta care vă place mai mult.
Budinca folosită
Crema se face din budincă. Puteți folosi orice tip de budincă vă place și o gătiți conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Eu am ales original pudding de la dr Oetker pentru că era budinca pe care o folosea și mama în copilăria mea. De altfel cam unica varianta pe vreme aceea. Acum avem de unde să alegem. Am gătit budinca exact cum scrie pe ambalaj.
Ingrediente cremă rusească (6-8 porții)
Blat
- 4 ouă medii
- un plic parf de copt
- 4 linguri de zahăr
- 4 linguri de făină (măsori făina cu aceeași lingură cu care ai măsurat zahărul)
- un praf de sare
Cremă
- un plic budincă de vanilie
- un plic budincă de ciocolată
- lapte și zahăr conform instrucțiunilor de pe plicurile de budincă
Sirop
- 150 ml apă
- 50 gr zahăr
- esență vanilie după gust
- esență rom după gust
Opțional fructe și frișcă
Mod de preparare cremă rusească
Prepararea blatului
Separăm albușul de gălbenuș. Albușul împreună cu un praf de sare se mixează până devine spumă. Adăugăm apoi, treptat, câte o lingură de zahăr și mixăm până se încorporează. La fel procedăm și cu gălbenușul de ou. Adăugăm câte unul pe rând, mixând până la încorporare.
Amestecăm făina cu praful de copt. Oprim mixerul și încorporăm făina cu o spatulă. Punem făina în două-trei tranșe, amestecând ușor de jos în sus. Blatul format îl punem în tava tapetată cu hârtie de copt. Am folosit tava mare a cuptorului. Dacă veți pune într-o tavă mai mică veți obține un blat mai mic, dar mai înalt. Al meu nu a fost foarte înalt. Dar nici nu-mi doream neapărat asta. Coacem blatul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 8-10 minute sau până trece testul scobitorii. Într-o tavă mai mică, cu un blat mai înalt, s-ar putea să aveți nevoie de 2-3 minute în plus de coacere. Stați cu ochii pe el pentru că se face foarte repede.
Lăsăm blatul să se răcească și apoi îl tăiem cubulețe mici.
Prepararea siropului
Punem apa și zahărul la fiert. Trebuie să dea un clocot doar și să se topească zahărul. Luăm de pe foc și când s-a răcit ușor adăugăm esențele. Lăsăm să se răcească la temeperatura camerei.
Prepararea cremelor
Preparăm fiecare budincă conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Montare cremă rusească
Primul strat va fi de cubulețe de blat. Peste ele punem sirop. Dacă vă place insiropat mai tare puneți mai mult. Mama mea așa făcea. Eu le-am însiropat mediu pentru că soțului meu nu-i place foarte însiropat. Peste primul strat de blat punem crema de ciocolată. Urmează iar blat, iar sirop și cremă de vanilie. Continuăm așa până umplem recipientul. Între straturi puteți pune fructe, iar la final, deasupra frișcă. Mie îmi place mai mult fără frișcă. Așa mâncam mai mult în copilărie.
Atât de simplu este de făcut acest desert. Se ține la rece minim două ore și se servește cu poftă. Sper să vă placă ideea acestui desert și să-l faceți de Sărbători sau cu orice altă ocazie. Sau fără vreo ocazie anume 🙂
Cremă rusească – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @foodfeeria pe Instagram și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.