Nu sunt mare expertă în cozonac. Dar această rețetă mi-a atras atenția și am testat-o prima dată la Crăciun. A ieșit bun, însă, ceva nu mă convingea la cantități sau la modul de lucru. Nu am fost sigură exact ce nu era chiar ok. Așa că am decis să o testez din nou acum, de Paște. Asta pentru că nu fac cozonac prea des. Deși, la cum a ieșit presimt că va fi cerut des de către ai mei. I-am găsit trucurile și am obținut o delicioșenie de cozonac cu lapte condensat.
Ce este diferit la această rețetă de cozonac cu lapte condensat?
Aluatul este la bază unul de origine japoneză. Pe net îl găsiți sub denumirea de „condensed milk bread”. Este un aluat ușor lipicios, ce trebuie frământat destul de mult. Trebuie să devină elastic și când îl întindeți în mână să nu se rupă. Apoi, el se rulează și după coacere se desface în fâșii.
Constatările mele după mai multe experimente:
Va spun de la început că dificultatea de realizare este medie, însă nu vă descurajați. Ori de câte ori l-am făcut pentru teste, a fost foarte bun la gust. Eu am vrut și o consistență echilibrată, dar oricum v-ar ieși se va mânca cu poftă. Și apoi, orice rețetă de cozonac este ușor „cu cântec” cum s-ar zice.
1. Frâmântatul
Se frământă până se desprinde de vasul mixerului, se lipește doar ușor de degetele curate și este elastic. Sau dacă-l frământați de mână, până devine foarte elastic. La stand mixer a durat cam 20 de minute.
Asta era una dintre greșeli. Nu frământam destul. Sau aveam impresia că nu se va desprinde niciodată de vas și nu va deveni elastic precum am văzut în video-urile japoneze și adăugam făină suplimentar. Nu este nevoie de făină în plus decât pe masa de lucru la rulat.
2. Umplutura
La bază este un cozonac fără umplutură. Sau umplut cu stafide, rahat, merișoare etc. Astfel se va desface mult mai bine în fâșii. Dar, cum românilor le plac umpluturile în cozonac, eu am pus. Și nu chiar puțină 🙂
Nu a stricat consistența, dar, la taiat în prima zi (doar în prima! și poate este valabil pentru orice fel de cozonac) are tendința de a se împrăștia ușor. Și până la urmă și dacă se împrăștie ușor, credeți că nu se va mânca? Știu, sunt prima care spune că și aspectul contează. Dar gustul este principal. Iar acest cozonac, spre deosebire de alte rețete, nu este deloc uscat. Am mâncat de multe ori cozonac super lăudat, dar pentru mine era doar o pâine, fie prea aerat, ca o vată de zahăr, fie prea dens ca o pâine bine îndesată. Ei bine, acesta iese echilibrat și asta datorită laptelui condesat. Și dacă-l păstrați în pungă își menține consistența.
3. Rulatul
Rulatul se poate face în diferite feluri, dar pornește de la bucăți individuale întinse cu sucitorul și mâna. Acestea se rulează și apoi se pot uni cu alte bucăți. Puteți împărți aluatul în 5-6 bucăți și le puneți într-o tavă rotundă după rulare, una lângă alta. Sau într-o tavă normală de cozonac. Sau puteți împărți în 2-3 bucăți, ca la cozonacul clasic, le umpleți, le rulați așa cum veți vedea mai jos în poze și le împletiți apoi ca la cozonacul clasic.
4. Cozonacul fără umplutură
Dacă nu umpleți cozonacul cu ciocolată, nucă sau mac, adică ceva păstos, atunci ungeți fiecare bucată întinsă de aluat cu un start subțire de lapte condensat înainte de a o rula.
5. Respectarea cantităților
Cantitățile se respectă cu strictețe. În încercările mele am pus lapte condesat mai mult și am scăzut din zahăr. Dar afectează consistența. Laptele condensat prea mult înmoaie aluatul și este nevoie de multă făină în plus pentru a fi manevrat. Iar făina în plus îl face prea dens.
6. Coacere
Legat de coacere ar mai fi un amănunt. Rețetele japoneze recomandă o coacere de 20-22 de minute la 180 de grade. La mine nu a funcționat așa. Poate este cuptorul meu diferit. Totuși este un cuptor nou și foarte bun. La mine cozonacul cu lapte condensat s-a copt perfect la 160 de grade, timp de 40 de minute. Așadar, sfatul meu este să-l coaceți în funcție de cum vă cunoașteți cuptorul. Și așa cum ați mai copt alți cozonaci.
Bun. Acestea fiind spuse, vă dau ingredientele și modul de preparare pentru un cozonac măricel, precum cel din imagine. L-am copt în tavă rotundă cu diametrul de 27 cm. Eu nu am pus hârtie de copt în ea, pentru că am o tavă care nu lipește. Am pulverizat doar puțin unt. Dar, dacă știți că tava voastră lipește puneți hârtie de copt. Sau puteți coace în tavi speciale de hârtie sau aluminiu.
Ingrediente
- 250 ml lapte călduț
- 400 gr făină pentru cozonac
- 50 gr zahăr
- 1 ou pentru aluat și 1 ou pentru uns
- 7 gr drojdie uscată
- 5 gr sare (vă rog să o cântăriți, chiar este nevoie de atâta sare pentru a echilibra bine gustul)
- 30 gr unt moale
- 75 gr lapte condesat pentru aluat + 25 gr pentru uns după scoaterea din cuptor + extra dacă faceți cozonacul fără umplutură
- o linguriță extract de vanilie
Umplutura poate să fie cu ce vreți voi. Cantitatea să fie cam cea pe care v-o notez mai jos. Și da, orice umplutură vreți să puneți, adăugați în ea și niște lapte condensat. Veți simți diferența la gust și consistență. Eu am folosit așa:
- 30 gr lapte condensat
- 150 gr nutella
- 150 gr nucă măcinată
- 40 ml lapte normal
Mod de preparare
1.Ca la orice aluat dospit, amestecăm mai întâi laptele călduț cu zahărul, drojdia, oul și, în cazul acestei rețete, cu laptele condensat.
2. Adăugăm apoi toată făina și o încorporăm cu o spatulă.
3. Adăugăm și sarea și o încorporăm ușor cu spatula
4. Punem aluatul la mixer și frământăm până se adună bine.
5. După 5 minute de frământat, adăugăm și untul moale și frământăm până obținem un aluat ce se desprinde de vas și este elastic. Un alt truc pentru a știi că este gata este să-l atingem ușor cu degetele curate și uscate. Dacă se lipește doar foarte ușor știm că este gata
6. Mutăm aluatul într-un bol curat, uns cu ulei. Îl acoperim și-l lăsăm să dospească 90 de minute
7. După dospire punem aluatul pe masa înfăinată și-l frământăm ușor pentru ca să-i iasă din aer.
8. Îl împărțim apoi în câte bucăți dorim.
9. Întindem fiecare bucată într-o foaie subțire de aproximativ 3-4 mm
Umplerea și împăturirea
10. Umplem fiecare foaie de aluat cu ce ne poftește inima și-l rulăm. Sau dacă nu vrem să-l umplem (sunt și persoane care preferă cozonacul gol, mama și soțul meu, de exemplu) ungem foile cu lapte condensat și apoi le rulăm. Mie mi s-a părut interesantă varianta de rulat pe care o vedeți pas cu pas în poze. De asemenea l-am copt sub formă de coroniță, pentru că mi se pare mai potrivită această formă pentru Paște. A ieșit aspectuos după coacere.
11. Dacă avem mai multe bucăți rulate, le punem una lângă alta, cât mai înghesuite, în tavă. Dacă avem 2-3 mai mari, le răsucim/împletim ca pe un cozonac clasic și le așezăm apoi în tavă.
12.Acoperim tava cu folie și lăsăm din nou la dospit timp de 40 de minute
13. Ungem cozonacul cu ou bătut
Coacere cozonac cu lapte condensat
14. Coacem cozonacul cu lapte condensat în cuptorul preîncălzit. Așa cum am menționat mai sus, la mine temperatura ideala a fost 160 de grade și timp de 40 de minute. DAR, vă rog mult să vă ghidați după cuptorul vostru și după cum ați mai copt alți cozonaci în el.
15. Imediat ce l-am scos din cuptor ungem bine cozonacul cu lapte condensat. Îi va da un luciu foarte frumos. Și ajută și la gust, desigur.
Că este delicios, pufos, nici uscat, nici ca vata pe băț ci cu o consistență minunată v-am mai spus. În rest nu am ce să adaug, decât că aștept să-mi trimiteți poze sau sa-mi dați tag pe instagram dacă faceți acest cozonac.
Cozonac cu lapte condensat – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @foodfeeria pe Instagram și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.