Ador conopida în orice formă. Gătită sau crudă pentru mine este la fel de bună. De aceea am mai mereu o conopidă în frigider. Printre primele mele mâncăriuri gătite a fost conopida pane. Îmi amintesc că aveam vreo 14 ani și am vrut să gătesc pentru părinții mei pe când veneau de la serviciu. Am găsit conopidă în frigider și am făcut-o pane. Am servit-o cu cartofi prăjiți. Îmi este așa de proaspătă amintirea în minte de parcă s-a întâmplat ieri 🙂 Tot o conopidă pane vă prezint și azi, însă diferită. Este de post și coaptă în cuptor. Aceasta conopidă pane, de post a ieșit mult peste așteptări de crocantă și bună.
Detalii despre crusta corcantă
Pentru crustă am folosit pesmet panko. Și pentru a mă asigura că obțin crocănțeala pe care mi-am dorit-o am adăugat și semințe de susan. Ce să mai zic? am obținut și crocănțeală, dar și savoare în plus. Semințele de susan s-au copt și și-au amplificat gustul. Toate astea împreună cu condimentele folosite, au dat un gust deosebit de bun.
Condimentele folosite
Puteți condimenta cu orice vă place. Eu am ales o combinație de sărat, dulce, afumat. La mijlocul timpului de coacere am glazurat conopida cu sos barbeque. Am ales o variantă cumparată. Nu este obligatoriu acest sos, mai ales dacă nu vă place gustul lui dulceag și afumat.
Servire conopidă pane, de post
Acest preparat poate fi un apertiv foarte bun. Sau o masă principală, așa cum a fost la noi. L-am servit cu lipie, salată valeriană, boabe de năut și maioneză de caju. Maioneza de caju am făcut-o după rețeta pe care o găsiți aici.
Ingrediente conopidă pane, de post
- 700 gr conopidă buchețele de mărime medie
- 200 gr făină
- 180 gr pesmet panko
- 30 gr susan
- 20 ml sos soya
- 10 ml oțet balsamic
- 15 ml sirop arțar/agave/miere
- 30 ml ulei măsline
- 200-300 ml apă (depinde de capacitatea de absorbție a făinii)
- sare, piper, boia dulce, pudră usturoi – după gust
- sos barbeque (opțional)
Opțional mai aveți nevoie de
- lipii
- salată verde
- maioneză de caju
- boabe de năut
- și orice vă mai place în combinația aceasta
Mod de preparare conopidă pane, de post
Rupem conopida în buchețele și o spălăm bine. Într-un castron punem făina, sosul de soya, oțetul balsamic, siropul de arțar, uleiul de măsline și toate condimentele. Adăugăm treptat și apa și amestecăm. Este posibil să nu avem nevoie de toată apa. Trebuie să obținem un aluat asemănător celui de pancakes. În alt bol amestecăm pesmetul cu semințele de susan.
Dăm fiecare buchețel de conopidă mai întâi prin amestecul de aluat și apoi prin pesmet și susan.
Coacere conopidă pane, de post
Punem conopida în tavă pe hârtie de copt. O coacem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, timp de aproximativ 30 de minute. Dacă dorim să glazurăm conopida cu sos barbeque, după 15-20 de minute scoatem din cuptor, glazurăm cu o pensulă și mai coacem puțin.
O servim așa simplă sau în combinație cu ce ne place. Iese crocantă la exterior și moale la interior. Ideal, zic eu 🙂 Foarte gustoasă și sățioasă a fost în lipie, cu salată, boabe de năut și maioneză de caju. Împreună au făcut un preparat de post gustos, dar și sățios. Exact ce avem nevoie în zilele de post, nu-i așa?
Conopidă pane, de post – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @foodfeeria pe Instagram și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.