Clafoutis cu cireșe

Clafoutis cu cireșe este un desert tipic franțuzesc, care conține fructe, o cantitate chiar mare. De obicei fructele se așează în tavă, acoperind toată suprafața acesteia. Abia apoi se toarnă aluatul.

Rețeta originală spune că se prepară doar cu cireșe. Eu însă l-am făcut și cu caise, vișine, coacăze sau zmeură și tot foarte bun a fost. Desigur că „mi-am vârât nasul” și în rețetă și am adus câteva modificări.

Zahărul folosit

De data aceasta am folosit zahăr brun. Dar cu alte ocazii am folosit zahăr de cocos. Mi-au plăcut ambele variante. Cantitatea folosită a fost aceeași. Faptul că am folosit un astfel de îndulcitor, a dus la un gust rafinat, parcă de caramel. Asta datorită melasei pe care o conține zahărul închis la culoare. Tot asta a schimbat și culoarea finală a desertului. Este maronie, nu galbena precum este rețeta originală.

Făina folosită

Am vrut să fac un desert mai puțin vinovat și de aceea am folosit mai multă făină de migdale și doar puțină albă. A fost cea mai bună alegere. A căpătat un gust minunat.

Lichidul folosit

Rețeta originală are doar lapte. Eu am pus mai multă smântână pentru frișcă și mai puțin lapte. O să ziceți că am redus din „nesănătoșenie” cu zahrul și făina și am adăugat cu smântâna 🙂 Ce-i drept, cam așa am făcut 🙂 Dar ceea ce contează este că a ieșit un desert de vis.

Înainte de a trece la ingrediente, vă mai spun că aluatul acestui desert seamană foarte mult cu aluatul de clătite. Deci este ok să fie ceva mai lichid. Nu la fel de lichid ca cel al clătitelor, dar nici la fel de gros ca cel de pancakes. Ceva între ele. După coacere consistența va fi una ușor cremoasă, dar fermă în același timp.

Truc pentru scoaterea sâmburilor cireșelor: luați un pai mai gros și înțepați cireașa cu el prin locul unde a fost codița. Împingeți ușor paiul și sâmburele va ieși. Cireașa va rămâne frumoasă, întreagă.

Am folosit o tavă rotundă de 27 de cm.

Ingrediente

  • 500 gr cireșe fără sâmburi
  • 120 gr făină de migdale
  • 50 gr făină albă
  • 100 gr zahăr brun/de cocos
  • 4 ouă mari
  • 2 lingurițe amidon
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 50 ml lapte
  • 1 linguriță vanilie
  • 1 praf de sare
ingrediente clafoutis cu cireșe

Mod de preparare

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade. Ungem tava cu unt. Cireșele se curăță de sâmburi și se așează în tavă. Asigurați-vă că ați acoperit toată suprafața tăvii cu fructe.

Mai mergeau câteva cireșe în tava mea, dar am avut un mic hoțoman prin zonă 🙂

Amestecăm cu un tel ouăle cu zahărul, sarea și vanilia. Adăugăm laptele și mai amestecăm puțin. Procedăm la fel cu smântâna pentru frișcă. Urmează faina albă, cea de migdale și amidonul. Amestecăm doar cât să se încorporeze și să nu avem cocoloși. Turnăm compoziția peste cireșele din tavă. Coacem la 180 de grade, timp de 35 de minute.

etapele de realizare clafoutis cu cireșe

Prajitura este gata când aluatul este ferm și a făcut o crustă frumoasă. Lăsăm să se răcească puțin și pudrăm cu zahăr.

Cel mai bun moment de a savura este când desertul este încă cald, adăugând o cupă de înghețată de vanilie. Dacă rămâne, noi mâncăm și a doua zi, fie rece, fie încălzit puțin în cuptorul cu microunde.

Clafoutis cu cireșe –o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *