Ciocolată de casă, varianta rapidă

Rețeta aceasta de ciocolată de casă, varianta rapidă este inspirată de pe internet. Nu îmi voi aloca merite ce nu-mi aparțin. Cred că orice bolgger culinar are aceasta rețetă pe blog. Dar, tot încercând variante de pe diferite site-uri, mi-am dat seama că textura ciocolatei de casă era cea care mă deranja. Ba era prea moale și nu se putea tăia, ba era „beton armat” 🙂

De aceea am decis că este cazul să testez până îmi iese așa cum îmi place mie. Am păstrat ingredientele pe care le găsești pe toate blogurile, dar am adaptat cantitățile. Și, am mai testat ceva. Am testat calitatea ingredientelor.

Concluzia: îmi este mai mult decât clar că, pentru a avea o ciocolată de casă cu o textură perfectă, trebuie să folosești anumite ingrediente și cantități stricte.

se porționează perfect

Ce înseamnă pentru mine textura perfectă?

În viziunea mea, textura perfectă a unei ciocolate de casă este suficient de moale încât să rămână în bucățica din care muști urma dinților. Dar trebuie să fie și suficient de fermă pentru a o putea tăia ușor și a o porționa frumos. Mie îmi place să o tai cubulețe mici, cam cât o caramea. Fiind foarte dulce, nu prea ai nevoie de mai mult de două astfel de cubulețe. Vestea bună este că stă în frigider mult și bine. Am ținut-o și 3 săptămâni. Oricum, în general fac cantități destul de mici.

Așadar, dacă nu-i cremoasă, nu-mi place. Iar dacă e uscată, tare și sfărâmicioasă nici nu mă ating de ea.

Despre ingrediente

Laptele condensat

Primul ingredient folosit este laptele condesat cremos. Vorbim de acel lapte condesat gros, precum acesta, nu de cel pentru cafea. El este practic un amestec de lapte praf cu zahăr. De aceea ne ușurează munca. Nu trebuie să mai cântărim laptele praf și zahărul.

Untul

Al doilea ingredient este untul. În opinia mea acesta este cel mai important pentru textura ciocolatei de casă. Avem nevoie de un unt cu peste 80% grăsime. Unul mai slab va duce la o întărire prea mare a ciocolatei, deoarece unturile mai salbe conțin destul de multă apă. Am testat multe, dar ciocolata mi-a ieșit perfectă doar când am folosit acest unt. Este de departe preferatul meu. Și nu doar la ciocolata de casă, la orice preparat dulce sau sărat.

Un alt aspect legat de unt este cantitatea folosită. Majoritatea rețetelor pe care eu le-am întâlnit folosesc o cantitate mai mică sau deloc. În ambele cazuri, ciocolata de casă nu se va închega suficient. Un unt bun, cremos, va ajuta atât textura cât și închegarea ciocolatei.

Ciocolata

La varianta aceasta rapidă de ciocolată de casă nu folosim cacao. Folosim cicocolată. Și aici am testat mai multe variante. Nu încape îndoială că cea profesională este cea mai cea. Îmi veți spune că este scumpă. Da, așa este. Eu, însă, comand cam o data pe an un sac de 3 kg și sunt asigurată. Dar exista variante foarte bune și în supermarket. A ieși bine cu această ciocolată.

Este important de știut că și conținutul de cacao al ciocolatei va influența textura. Pentru a obține textura descrisă mai sus, eu combin ciocolată neagră cu 80% cacao cu ciocolată cu lapte.

De asemenea, din testele mele a reieșit că unele rețete de pe alte site-uri conțin o cantitate prea mare de ciocolată. În opinia mea și asta influențează textura. Mai ales dacă vorbin de o ciocolată cu un conținut crescut de cacao.

Tava în care turnăm ciocolata de casă, varianta rapidă

Tava mea a fost de 21/25 cm. Pentru aceeași cantitate, o tavă mai mică va da o ciocolată mai înaltă. O tavă mai mare nu este recomandată pentru că ar ieși prea subțire și greu de porționat. Tava se tapetează cu hârtie de copt. Astfel vom scoate foarte ușor ciocolata din formă.

Bun! Să trecem la fapte! Totul este foarte simplu și vorbim de doar trei ingredeinte și un singur procedeu de gătit.

Ingrediente

  • o conservă lapte condensat îndulcit (majoritatea au între 390 si 400 de gr; cele 10 gr în plus sau în minus nu înfluențează rețeta)
  • 400 gr ciocolată de foarte bună calitate (eu combin 250 gr ciocolată cu lapte cu 150 gr ciocolată amăruie)
  • 80 gr unt cu peste 80% grăsime și de foarte, foarte bună calitate
  • un praf de sare
ingrediente pentru ciocolata de casă, varianta rapidă

Mod de preparare

Nu ați văzut ceva mai simplu. Punem laptele condensat într-un vas de sticlă sau o crăticioră. Adăugăm peste el restul ingredientelor. Este de preferat să le puneți în această ordine. Nu puneți ciocolata prima, pentru că se arde foarte ușor la gătit. Există acest risc chiar și dacă punem vasul pe baie de abur.

toate ingredientele merg de o dată în același vas

Vasul cu toate ingredientele merge peste un altul în care fierbe la foc foarte mic puțină apă. Atenție! Nu este voie ca vasul cu ingrediente să atingă apa care fierbe. Avem, de asemenea, grijă să nu ajungă nicio picătură de apă în contact cu ciocolata. O va distruge rapid.

gătim pe baie de abur

Ne rămâne doar să amestecăm continuu, până ciocolata și untul s-au topit și toate ingredientele s-au omogenizat.

Luăm de pe aburi și turnăm în tava pregătită cu hârtie de copt. Lăsăm să se răcească la temperatura camerei și apoi dăm la frigider pentru minim 12 ore. Nu săriți peste pașii de răcire. Este important ca ciocolata să fie la temperatura camerei înainte de a ajunge în frigider. Și, oricât de tentant ar fi, lăsați-o în pace minim 12 ore. Doar atunci se vă porționa frumos.

Și gata! Avem cea mai bună, cremoasă dar și suficient de fermă ciocolată de casă. Garantat foodfeeria! Hai, apucă-te de gătit! 🙂

Ciocolată de casă, varianta rapidă – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

2 thoughts on “Ciocolată de casă, varianta rapidă

  1. Pingback: Ciocolată albă de casă, varianta rapidă - FoodFeeria

  2. Pingback: Ciocolată de casă cu matcha - FoodFeeria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *