Ciocolată caldă

Știu, este plin internetul de rețete de ciocolată caldă. Dar, orice blog care se respectă trebuie să aibă o rețetă dedicată acestei delicioase băuturi. De aceea a venit momentul să vă dau și rețeta mea de ciocolată caldă.

Mai întâi câteva detalii despre consistența ciocolatei calde

Pentru mine ciocolata caldă este cea cu o consistență cremosă, ușor groasă. Nu ca o budincă, dar nici lichidă ca o cacao cu lapte simplă. Ori bem cicolată caldă, ori bem cacao 🙂 Nu le amestecăm pentru că le luăm personalitatea 🙂 Pentru a obține aceasta consistență este nevoie să adăugăm amidon.

Apoi, cicolata caldă este cea care conține ciocolată, nu doar cacao. Sigur, cu cât mai de calitate cu atât mai bine. Puneți cicolata care vă place cel mai mult.

Nu în ultimul rând, pentru a obține cremozitate este nevoie să folosim smântână lichidă pentru frișcă. Contribuie foarte mult la consistență, dar și la gust.

Aromele pe care le putem adăuga

Personal prefer ciocolata simplă, doar cu puțin extract de vanilie. Oriucm, pe acesta recomand să-l adăugați indiferent ce alte arome mai puneți. Vanilia echilibrează gustul în aproape orice desert.

Pe lândă vanilie, lista de arome pe care le puteți adăuga este lungă. Vă scriu câteva și vă rog să completați voi lista cu ceea ce vă place.

Așadar, puteți pune espresso, piure de dovleac, chilli, cognac, baileys, rom, caramel sărat, sirop de fructe de pădure, sirop de vișine, scorțișoară, nucșoară, cuișoare, cardamom, ghimbir, sos caramel, piper cayenne, mentă, cocos, portocale, lavandă, migdale. În varianta de cicolată caldă albă puteți adăuga matcha. Bine, și în cea neagră, însă verdele unic al matcha nu se va vedea.

Oricum, cu sau fără arome, cu sau fără frișcă sau marshmallows, ciocolata caldă este un mare răsfăț. Și ca orice răsfăț foarte caloric, se consumă cu moderație. Noi nu facem prea des, doar de câteva ori pe iarnă. Însă este obligatoriu să bem ciocolată caldă când facem bradul. Este deja tradiție.

Adăugăm zahăr sau nu?

Depinde mult de ciocolata folosită și cantitatea de zahăr pe care o conține. Eu prefer să folosesc jumate ciocolată cu lapte, care conține și zahăr și jumate cicolata cu peste 80% cacao. Nu prea mai adaug zahăr. Dar ultima dată am vrut să experimentez și a ieșit ceva wow. Am pus o lingură de zahăr de cocos. Eu am descoperit acest zahar doar de vreo doi ani. Dar în orice-l adaug iese super gustos. În ciocolata caldă a contribuit mult la gust și la consistență. Să știți că nu are gust de cocos. Mai mult de caramel.

Bun! Hai că v-am reținut destul cu detaliile acestea 🙂 Să trecem la rețetă, nu?

Nu înainte de a vă aduce în vedere faptul că este nevoie să puneți și puțină sare. Și vă rog să nu uitați. Ea echilibrează tot gustul.

Ingrediente pentru două porții decente sau una super generoasă 🙂

  • 100 ml smântână pentru frișcă neîndulcită
  • 50 grame ciocolată
  • 100 ml lapte
  • 20 grame cacao
  • o lingură amidon
  • un praf de sare
  • o linguriță extract de vanilie
  • 1-2 linguri zahăr (opțional)
  • arome (opțional)

Mod de preparare

Amidonul, cacaua și 2-3 linguri de lapte se amestecă într-un bol mic. De fiecare dată când folosiți ingrediente sub formă de pudră, cum este amidonul, dar și cacaua este bine să se dizolvați în lichid înainte de a le adăuga în preparat. Evitați astfel formarea de cocoloși. Restul de lapte împreuna cu firșca se pun la încălzit, la foc mediu. Când aproape fierb se adaugă restul ingredientelor. Dacă doriți să puneți alcool și acesta să se simtă, adăugați-l doar după ce ați luat de pe foc. Se lasă pe foc până dă un clocot și se îngroașă puțin, amestecând continuu. Asta este tot. Pentru mine este rețeta perfectă. Cu aceste cantități am reușit să obțin consistența pe care o doream.

Sper să faceți și voi și să-mi trimiteți poze pe instagram.

Ciocolată caldă – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @foodfeeria pe Instagram și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *