Toată lumea cunoaște celebrii biscuiți cu ciocolată americani, numiți chocolate chip cookies. Plini de ciocolată, gumoși și moi la interior și crocanți la exterior. Pentru iubitorii de ciocolată sunt bicuiții perfecți. Am căutat mult timp rețeta cea mai bună. Am testat multe până am ajuns la rețete celebrei Anna Olson. Pentru mine ea este cel mai bun cofetar-patiser. Orice rețetă am încercat de la ea a ieșit din prima. Așa a fost și cu chocolate chip cookies, rețetă pe care recent a îmbunătățit-o, denumind-o chocolate chip cookies 2.0. Sigur că a trebuit să o încerc. Rețeta originală o găsiți aici iar mai jos vă explic pas cu pas cum se face. E simplu ca bună ziua 🙂
Diferențele dintre prima rețetă și cea îmbunătățită
Prima diferență se referă la felul în care lucrăm cu untul. În prima variantă avem nevoie de un moale la temperatura camerei pe care-l spumăm împreună cu zahărul. În cea de a doua varaintă untul se caramelizează, aducând o aromă desăvârșită de caramel biscuitelui final. Și cea de a doua diferență contribuie tot la gust. Anna Olson a adăugat 2 linguri de sos caramel. În final, cea de a treia diferență are legătură cu textura interioară a biscuitelui. A adăugat 30 grame fulgi de ovăz, care, împreună cu amidonul mențin interiorul umed, gumos și moale.
Tips & tricks
1. oul trebuie să fie la temperatura camerei – dacă uitați să-l scoateți la timp puteți să-l încălziți 10 minute în apă caldă
2. cantitatea de sare trebuie respectată; biscuiții sunt foarte dulci, iar sarea echilibrază asta
3. cantitatea de zahăr trebuie respectată, altfel textura se modifică mult și nici nu se menține așa bine în timp (adică mai multe zile) – știu, e mult zahăr, dar am testat eu cu mai puțin zahăr și nu a ieșit ce trebuie; eu mă consolez cu faptul că-i fac extrem de rar, de maxim 2-3 ori pe an 🙂 Punem așa cum scrie în rețetă, atât zahăr brun, cât și normal (tos sau pudră, de care avem)
4. dacă vrem ca fiecare biscuite să aibă ciocolată în el, respectăm și cantitatea de ciocolată – asta pentru o experiență wow cu acest cookie
5. nu excludem amidoul – el menține textura umedă – Anna Olson chiar menționează că este ingredientul care-i poartă semnătura în aceste chocolate chip cookies
6. nucile sunt opționale, dar merită puse și neapărat prăjite ușor înainte
7. fursecurile se coc mai bine dacă le țineți o oră în frigider înainte; în varianta 2.0 am văzut ca Anna Olson nu mai face asta, dar în prima da și eu am respectat de fiecare dată
8. când le scoatem din cuptor sunt încă moi, însă sunt gata; pentru a nu se rupe, le lăsăm câteva minute în tavă înainte de a le transfera
Ingrediente
- 115 gr unt cu peste 82% grăsime
- 100 gr zahăr brun
- 100 gr zahăr tos
- 1 ou mediu la temperatura camerei
- o linguriță extract de vanilie
- 185 gr făină
- 7 gr amidon
- 2,5 gr sare
- 240 gr chips-uri de ciocolată
- 2,5 gr praf de copt
- 100 gr nuci coapte și tocate grosier
- 30 gr fulgi de ovăz fini
- 2 linguri sos carmel (opționl, dar recomandat pentru o aromă intensă de caramel)
Mod de preparare
- Punem zahărul într-un castron
- Punem untul la topit într-o crăticioră. Ne dorim să-l caramelizăm. Asta înseamnă că trebuie să elimine apa pe care o conține, să dea un clocot și să se schimbe la culoare în maro deschis. Durează cam 3 minute. Stăm cu ochii pe el pentru că se poate arde repede și devine amar. Dacă nu vrem să avem gust de carmel, spumăm untul împreună cu tot zahărul până obținem o cremă aerată (în acest caz sărim peste punctul 3)
- Punem untul fierbinte peste zahăr și amestecăm ușor; așteptăm câteva minute pentru ca zahărul să se topească și untul să se recorească
- Adăugăm vanilia
- Punem oul și-l încorporăm cu o spatulă
- Adăugăm făina, sarea, praful de copt, amidonul și fulgii de ovăz și le încorporăm cu o spatulă
- Punem și sosul de caramel, nuca și fulgii de ciocolată și încorporăm din nou
- Formăm fursecuri cât vrem noi de mari și le așezăm în tavă cu distanță mare între ele pentru că se măresc la copt
- Punem fursecurile la frigider timp de o oră
- Coacem în cuptorul preîncălzit la 160 de grade, timp de 15-17 minute
- Lăsăm chocolate chip cookies în tavă câteva minute și apoi îi transferăm cu grijă și o spatulă lată pe un grătar să se răcească
Servim cu pofta!
Proaspeți sunt cei mai buni. Însă se mențin bine și în cutii închise ermetic. Textura nu va mai fi chiar la fel, se mai usucă puțin, însă noi îi mâncăm cu aceeași plăcere și peste câteva zile.
Sunt fursecurile supreme din punctul meu de vedere, promit! Îmi veți da dreptate dacă le veți încerca. Pe pagina mea de instagram găsiți și un scurt video cu etapele preparării.
Chocolate chip cookies – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @foodfeeria pe Instagram și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.