Dacă vă plac brânzeturile, halloumi trebuie să fie pe lista voastră de alimente. Poate reprezenta un ingredient de la care să pornească preparate delicioase. Așa cum sunt și aceste chiftele de halloumi!
Despre halloumi
Halloumi este acea brânză „magică” originară din Cipru. De ce magică? Pentru că în starea sa naturală nu are un gust deosebit. Este sărată și cam atât. Magia se întamplă când este pusă pe gratar, în tigaie sau în cuptor. Gustul ei se transformă în ceva savuros.
Poate fi pur și simplu pusă pe grătar și consumată cu o salată de legume. Poate fi pusă într-un burger. Eu mai fac o rețetă cu halloumi și sos de roșii, pe care o puteți vedea aici.
Chiftelele de halloumi
Acestea se prepară foarte rapid. Eu am adăugat puține ingrediente. Dar puteți să puneți și alte legume. Dovlecelul, pătrujelul rădăcină sau verde, ierburile aromatice, pasta de roșii sau de ardei merg de minune. Aproape orice legumă merge bine în această combinație. Așa că fiți creativi! Vă veți bucura de un preparat delicios.
Copiii certați cu legumele vor adora aceste chiftele și vor consuma legume 🙂
Dacă aveți copii mofturoși când vine vorba de legume, le puteți da aceste chiftele în care strecurați ceea ce altfel nu ar mânca. Eu am avut o listă întreagă de astfel de legume pe care Matei nu le mânca: avocado (pe care acum îl adoră), dovlecelul, morcovul, țelina, broccoli, conopidă, sfeclă și multe altele. Mereu am căutat combinații care să-l determine să guste. Știam că dacă gusta, le va accepta. Așa a și fost!
Servire chiftele de halloumi
Uneori servim aceste chiftele cu o salată simplă de frunze verzi stropite cu ulei de măsline, oțet balsamic, sare și piper!O cină ușoară și gustoasă. Pot fi puse și pe un platou cu aperitive. Am mai servit chiftelele cu halloumi și în combinație cu legume în stil chinezesc, cu tăieței de orez. Sau cu cus-cus cu legume și varză de bruxelles.
Ingrediente pentru aproximativ 30 de bucăți
- 400 gr brânză halloumi
- o ceapă mică
- 20 gr țelină rădăcină
- un morcov mediu
- 2 ouă
- 5-7 linguri pesmet
- 1 lingură pastă de ardei
- 2-3 roșii uscate, marinate în ulei (opțional)
- sare, piper, boia – toate după gust
Mod de preparare chiftele de halloumi
Brânza halloumi se rade pe răzătoarea mare. Ceapa se toacă mărunt. Țelina și morcovul se rad pe răzătoarea mică. Apoi, se storc ușor în mână pentru a elimina excesul de apă. Brânza, ceapa, morcovul și țelina se pun într-un castron și se amestecă usor. Roșiile uscate se blenduiesc și se adaugă și ele. Se adaugă pesmetul, ouăle, pasta de ardei și condimentele. Se amestcă totul. Lăsăm câteva minute să se odihnească. Astfel pesmetul absoarbe excesul de lichid.
Compoziția rămâne ușor sfărâmicioasă, însă se poate modela.
Se formează chiftelele și se pun direct în tava in care le vom coace. Fiind fragile este indicat să le manevrăm cât mai puțin. Se pun pentru o jumătate de oră în frigider. Nu săriți peste acest pas, pentru că se vor desface la copt.
După jumătatea de oră se stropesc cu puțin ulei de măsline. Se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 25-30 de minute. La jumătatea timpului se întorc pentru a se rumeni uniform pe ambele părți.
Dacă doriți puteți să prăjiți aceste chiftele de halloumi. Însă varianta coaptă este mai sănătoasă și la fel de gustoasă. Când s-au copt se lasă puțin la răcit și se servesc în diferite combinații. Sunt bune și reci, a doua zi.
Chiftele de halloumi – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @foodfeeria pe Instagram și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Pingback: Halloumi cu legume și sos de roșii - FoodFeeria