Acest chec vegan cu portocale și mac era pe lista mea de idei de testat încă din iarnă. Acum i-a venit rândul. Avem nevoie de doar câteva ingrediente simple. La fel de simplu este și modul de preparare. Garantat foodfeeria! Atât de simplu încă nu prea am ce indicații să vă dau. Practic, vom amesteca ingredientele uscate între ele. Vom proceda la fel cu cele umede și apoi le vom împreuna.
Totuși, câteva aspecte ar fi de menționat
Agentul de creștere
Rețeta cere atât praf de copt cât și bicarbonat de sodiu. Totuși, dacă aveți doar unul dintre ele, checul vegan cu portocale și mac o să iasă bun. Poate nu va fi chiar la fel de pufos, însă la gust va fi delicios. Așadar, dacă vă lipsește unul sau altul dintre agenții de creștere, dublați cantitatea celui pe care-l aveți.
Îndulcitorul
Eu am folosit zahăr de data aceasta, deși mi-aș fi dorit să pun greensugar. Dar nu am mai avut. Ceea ce vreau să vă zic este că puteți să înlocuiți zahărul cu orice îndulcitor vă place. Condiția este să fie pudră sau asemănător zahărului tos ca textură.
Uleiul folosit
Am pus ulei de cocos, dar merge orice ulei vegetal fără gust. Nu-l omiteți și puneți cantitatea cerută. El oferă consistența umedă a checului.
Arome
Puteți aroma checul cu ce vă place. Eu am pus doar vanilie. Am sperat ca portocalele să se simtă mai intens, dar cele pe care l-am avut nu au fost foarte aromate. Puteți pune esență de portocale, coajă de portocale sau de lămâie. Sau puteți să-l lăsați așa și să vă bucurați mai mult de gustul macului. Apropo de acesta. Oferă o delicată textură corcantă. Aceasta, împreună cu pufoșenia checului și cu faptul că este și umed, oferă o experiență culinară grozavă. Și vă reamintesc că vorbim de un chec de post/vegan.
Glazura
Aceasta este la alegere. Merge foarte bine și fără. Eu am ales să fac puțină glazură, mai mult pentru aspect. Cantitățile de mai jos sunt orientative. Dacă vreți mai multă glazură trebuie să creșteți cantitatea de zahăr.
Eu am folosit portocale roșii, dar merg perfect și cele normale.
Tava folosită
A avut diametrul de 20 cm. Cam mică pentru cantitatea de aluat care a rezultat. Dar m-am încăpățânat să o folosesc pentru că o achiziționasem de ceva timp și nu am apucat să o încerc. Așadar mi-a ieșit un checuleț și 5 briosele.
Ingrediente
- 300 gr făină
- 150 gr zahăr
- 100 ml ulei vegetal
- 250 ml lapte vegetal
- 70 gr mac
- 250 suc portocale
- 5 gr praf de copt
- 5 gr bicarbonat
- o linguriță vanilie
- un praf de sare
- alte arome care vă plac
Glazură
- 100 gr zahăr pudră
- 2-3 linguri de suc de portocale.
Mod de preparare
Într-un castron mare punem făina, zahărul, praful de copt, bicarbonatul, macul și sarea Le amestecăm. În alt castron amestecăm laptele vegetal, uleiul, sucul de portocale și vanilia. Punem ingredientle umede peste cele uscate și amestecăm ușor până se omogenizează.
Turnăm compoziți în tava tapetată cu unt sau ulei sau hârtie de copt. Coacem în cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 30-35 de minute. Trebuie să treacă testul scobitorii. Lăsăm checul să se răcească în tavă.
Prepararea glazurii
Amestecăm zahărul cu sucul de portocale. Punem sucul treptat, până obținem consistența dorită, ce poate fi mai lichidă sau mai groasă, după gust. Turnăm glazura peste chec doar când acesta s-a răcit de tot.
Extra sfat: se păstrează bine 2-3 zile, într-o cutie metalică. Dacă se usucă puțin, se poate pune 30-40 de secunde la microunde și se înmoaie imediat. Lângă un pahar de lapte este absolut delicios. Sau cu puțin gem. Sau cu ce vă place!
Hai, apucă-te de gătit!
Chec vegan cu portocale și mac – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe