Știu că în perioada postului tânjiți după ceva dulce cu ciocolată 🙂 Mi se întâmplă și mie. Mai ales că ador ciocolata! De aceea am încercat să creez un desert de post/vegan, rapid, dar care să nu sufere din punct de vedere al gustului. Acest chec de post/vegan este plin, chiar foarte plin de ciocolată. Veste și mai bună este că nu conține pic de zahăr. Ce altceva am putea vrea într-o zi de post?
Povestea acestui chec de post/vegan
Am făcut acest chec pentru prima dată provocată de un grup de fete, studente de ale mele, care au organizat un workshop pe tema proteinei vegetale. Tot la acel eveniment am prezentat și pateul vegetal din soia. Mi-am zis că nu pot merge fără un desert. Toată lumea așteaptă desertul 🙂 Și așa a luat naștere checul de post/vegan. A fost un real succes la eveniment. S-a mâncat până la ultima bucată.
Pufoșenia checului de post/vegan
Este nevoie să vă spun câteva cuvinte despre cât este de pufos acest chec. În general, un chec crește la copt și devine pufos datorită ouălelor. Atunci când acestea sunt mixate, încorporăm aer în ele și în contact cu căldura din cuptor, checul crește. Sigur că, de multe ori ne ajutăm și de praful de copt, care dă reușite garantate. În cazul checului de post/vegan acesta va crește și va deveni pufos doar datorită prafului de copt. Un factor foarte important este și făina. Unele tipuri de făină ajută mai mult praful de copt să-și facă treaba, altele mai puțin. Eu, spre exemplu, am folosit un tip de făină când am testat rețeta și altul când am făcut pentru workshop. Prima data checul a crescut foarte mult. Apoi, a crescut mai puțin. Vestea bună, însă, este că în ambele cazuri a fost pufos.
Tava de copt
Înălțimea checului de post/vegan este dată și de tava în care se coace. Eu prefer tăvile de aluminiu. Sunt bune și cele de hârtie sau cele normale în care puneți voi hârtie de copt. Avantajul tavilor de aluminiu este că, după răcire, checul iese perfect din ele. Cel mai bine iese din acest tip de tăvi. Nu trebuie unse sau tapetate și rezultatul este un produs perfect. Este nevoie doar de răbdare pentru ca produsul să se răcească bine înainte de a fi scos din ele.
De asemenea, numărul de checuri depinde tot de tavă, mai exact de dimensiunea ei. Când am testat prima dată checul, l-am pus într-o tavă de aluminiu mare, de 201x97x60 mm și mi-a ieșit unul singur. Apoi am folosit trei tavi mici, cerate, de 10/26 și dintr-o porție și jumătate de aluat, am avut trei checuri.
Cum împărțim cantitatea de aluat în tăvi
Dacă aveți o tavă mare este simplu. Torni totul în ea și gata 🙂 Dacă folosim mai multe tăvi, vom umple fiecare tavă până la jumate. Eu mai fac ceva, dar asta pentru că-mi doresc produse foarte frumoase și egale. Cântăresc aluatul și-l împart apoi la doi sau trei, în funcție de dimensiunea tăvii. De obicei dintr-o porție iese fie un chec mare, fie două mici. Dacă vreți trei checuri este nevoie să faceți aluatul dintr-o porție și jumătate de ingrediente.
Ingrediente pentru un chec mare sau două mai mici
- 200 gr dulceață fără zahăr
- 300 gr făină
- 100 ml ulei vegetal
- 250 ml lapte vegetal (migdale/soia/orez)
- 100 gr ciocolată neagră, fără zahăr (cu peste 80% cacao)
- 100 ml sirop de arțar
- 30 gr cacao
- 5 gr praf de copt
- 5 gr bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- o linguriță extract de vanilie
- 20 gr nucă (de cocos/pecan/orice nucă)
- o linguriță oțet (este obligatorie, activează praful de copt și bicarbonatul)
Mod de preparare
Prepararea este forte simplă. Nu aveți nevoi nici măcar de mixer. Amestecați, practic, ingredientele umede cu cele uscate și puneți la cuptor. Așadar, laptele, siropul de arțar, uleiul, oțetul, vanilia și dulceața se amestecă într-un bol.
Făina, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul și sarea în alt bol. Turnăm apoi ingredientele umede peste cele uscate și amestecăm. Adăugăm nuca și ciocolata mărunțită și le încorporăm și pe ele. Turnăm totul în tavă/tăvi.
Coacem în cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 40-50 de minute. Nu deschidem cuptorul mai repede de 30 de minute, pentru că riscăm să se lase. Checul de post/vegan este gata când trece testul scobitorii, totul depinzând de cuptorul pe care-l aveți.
Orice tavă am folosi, checul se lasă la răcit în ea. Apoi se scoate pe un grilaj și se lasă până la răcirea completă. Abia apoi se feliază.
Chec de post/vegan – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
Pingback: Training și Workshop: Gătește Sănătos cu Proteină Vegetală - GreenCluj