Chec cu spanac și telemea

Rețeta de chec cu spanac și telemea am făcut-o prima dată acum doi ani. Ideea ei a venit în același context în care am încercat mereu să-i ascund lui Matei în mâncare alimente pe care altfel nu le mânca.

Pe lângă gustul surprinzător de bun al acestui chec, el este și foarte atractiv vizual. Verdele intens al spanacului se păstrează la copt și atrage toate privirile. De aceea, acest preparat este potrivit atât pentru micul dejun, o gustare sănătoasă între mese, cât și pentru un platou cu aperitive festive

Este atât de simplu de făcut! Nu aveți nevoie de ustesile speciale. Puteți face totul cu un tel sau un mixer manual simplu. Recunosc, eu pun mixerul static în funcțiune pentru orice. Dar, nu pentru că ar fi nevoie de fiecare dată. Ci, mai mult de dragul lui. Mi l-am dorit atât de mult (pe cel mai bun care există… cunoscătorii știu ce zic eu aici) încât de când îl am muncește tot timpul împreună cu mine 🙂

Coptul checului cu spanac și telemea

Modalitățile de coacere ale acestui preparat sunt multiple. Puteți să-l coaceți clasic, în forme de chec. Sau puteți alege o tavă normală și să-l tăiați apoi cuburi. Mai puteți să-l coaceți și în tavă rotundă și să-l tăiați semilună, așa cum am facut eu de data aceasta. Mi se pare o prezentare tare frumoasă. Desigur că, puteți coace compoziția și în forme de biroșe, mai mari sau mai mici, și nu mai aveți treabă cu porționatul. Orice varaină ați alege, aspectul va fi superb, iar gustul deosebit de bun.

briose cu spanac și telemea, din aceeași compoziție

Făina

De data aceasta am folosit făină albă. Dar am făcut acest chec cu spanac și telemea și cu făină integrală, dar și cu făină de ovăz. Iese la fel de bun. Asta ca sugestie pentru cei care doresc să reducă consumul de făină albă.

Laptele

Rețeta cere lapte bătut și vă rog să respectați asta. În combinație cu restul ingredientelor dă o savoare deosebită. În plus activează praful de copt și bicarbonatul și aerează mai bine compoziția. Laptele normal nu are aceste proprietăți.

Brânza telemea

Alegeți o branză mai uscată, precum sunt cele ambalate. Telemeaua proaspătă nu este potrivită pentru această rețetă. Scurgeți bine telemeaua de apă și abia apoi răzuiți-o pe răzătoarea mică.

Ingrediente pentru o tavă de rotundă de 27 de cm

 • 4 ouă mărimea M
 • 330 ml lapte bătut
 • 80 ml ulei
 • 300 gr făină
 • 200 gr brânză telemea rasă pe răzătoarea mică
 • 100 ml smântână pentru gătit
 • 100 gr spanac
 • sare și piper după gust
 • ½ linguriță praf de usturoi (opțional)
 • 5 gr praf de copt
 • 1/2 linguriță bicarbonat
Ingrediente chec cu spanac și telemea

Mod de preparare

Spanacul spălat și uscat se blenduiește împreună cu smântâna pentru gătit până când este foarte bine mărunțit. Practic trebuie să se transforme într-o smântână verde. Ah, uitați-vă și voi ce culoare are! O ador! 🙂 și e fără filtre, promit!

spanacul blenduit împreună cu smântâna de gătit

Separăm gălbenușul de albuș. Mixăm albușul cu un praf de sare. Trebuie să obținem o spumă fermă. Adăugăm apoi gălbenușurile pe rând și mixăm după fiecare. Urmează uleiul, pe care-l adăugăm în fir subițre, mixând. Procedăm la fel și cu laptele bătut și cu amestecul de smântână și spanc obținut anterior. Adăugăm sare, piper și praf de usturoi după gust. Făina se amestecă cu praful de copt și bicarbonatul. Oprim mixerul, adăugăm făina în două tranșe, amestecând cu o spatulă. După ce aceasta este încorporată, adăugăm branza telemea. O încorporam tot cu spatula.

Etapele de realizare a checului cu spanac și telemea

Turnăm compoziția în tava unsă cu unt sau tapetată cu hârtei de copt.

Coacem checul cu spanac și telemea la 180 de grade, timp de aproximativ 40 de minute. Așa cum spun mereu, timpul de coacere diferă în funcție de cuptor. Eu folosesc funcția sus-jos. Cel mai bun test este cel cu scobitoarea. Când aceasta iese curată, checul este copt.

proaspăt scos din cuptor

Se lasă la racit și se feliază după imaginație. Eu am ales de data aceasta semiluna. Culoarea intensă a spanacului se păstrează și după copt. Superb arată!

Chec cu spanac și telemea – o feerie în bucătărie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *