Chec cu dovleac copt și topping de cremă caju

În copilărie dovleacul era mereu un deliciu al toamnei. Bunica avea mai mereu dovleac copt, cât era toamna de lungă. Îi spunea bostan sau bicitoc. Și mama a preluat tradiția coacerii dovleacului. Pe vremea aceea se mânca mai mult așa, simplu. Nu prea se punea în deserturi. De câțiva ani în coace, îmi place să încerc și diferite dulciuri cu dovleac. Am ajuns la concluzia că este un bun îndulcitor natural. Nu este nevoie să adaugăm o cantitate mare de zahăr în deserturile cu dovleac. Așa este și acest chec cu dovleac copt. Prin coacere, dovleacul se îndulcește și mai mult. De aceea aleg să nu-l pun crud în compoziția desertului.

Detalii despre îndulcirea checului cu dovleac copt

Ca în cazul oricărui desert cu dovleac, îndulcirea depinde de cât de dulce este dovleacul după coacere. Cel puțin în cazul meu așa este. Mereu gust doveacul după ce l-am copt. Asta pentru că unii sunt atat de dulci în mod natural încât este nevoie de foarte puțin zahăr, uneori chiar deloc. De data aceasta dovleacul nu a fost foarte dulce. De aceea am pus 120 de gr de zahăr.

O altă concluzie la care am ajuns este că merge foarte bine cu sirop de arțar sau zahăr de cocos. Sigur că merge și cu miere, dar dacă coacem desertul este de preferat să nu punem miere. Dacă vreau să pun miere, o pun peste dovleacul deja copt pe care-l mâncăm ca atare. De data aceasta am folosit zahăr de cocos. Mi-a schimbat culoarea frumoasă a dovleacului, dar a compensat pe partea de gust.

Despre piurelul de dovleac

Când am nevoie de piure de dovlec, mi-l fac eu mereu. Nu cumpăr niciodată piure de dovleac. Asta pentru că de obicei conține zahăr, chiar mult. Este atât de simplu să-l faci în casă. Și astfel controlezi și cantitatea de zahăr pe care o adaugi prepartului final. Sau tipul de îndulcitor pe care vrei să-l folosești.

Cum faci piureul? Coci dovleacul cum îți place. Eu prefer să-l curăț de coajă și să-l tai cubulețe înainte de coacere. Mi se pare că se coace mai bine și se evaporă mai multă apă din el. După coacere îl las să se răcească puțin. Apoi drumul său este spre blender. Mixăm de câteva ori și avem gata piureul de dovleac. Se păstrează foarte bine câteva zile la frigider, în borcan închis. Asta dacă rezistă mai multe zile. La noi se cam mănâncă în ziua cocerii 🙂

Toppingul checului cu dovleac copt

Mi-am dorit o cremă gustoasă peste acest chec. O cremă care să semene cu crema de brânză. Dar mi-am propus de la început să fac un chec de post/vegan. Nu mă întrebați de ce 🙂 Pur și simplu 🙂 Așa că am încercat o cremă de caju, făcută în casă. Ce să vă mai spun? Încântare totală! Fiind un chec bogat nutriv, datorită dovleacului și caju-ului, noi l-am mâncat la micul dejun. Dar merge perfect și la gustare sau destert! Ah, iubesc rețetele astea pe care le poți consuma aproape oricând 🙂

Acestea fiind spuse, să trecem la ingrdiente și la modul de preparare

Ingrediente pentru un chec cu dovleac copt (tavă de 25/12 cm)

  • 500 gr piure dovleac copt
  • 100 ml ulei cocos topit
  • 120 gr zahăr de cocos (sau mai mult/mai puțin în funcție de cât de dulce e dovleacul și cât de dulce vă place)
  • 100 ml lapte vegetal (sau normal dacă nu vreți un chec de post/vegan)
  • o lingură bună de oțet (este un ingredient obligatoriu – ajuta la creștere în cuptor; nu se simte gustul)
  • 280 gr făină
  • 5 gr praf de copt
  • 5 gr bicarbonat
  • un praf de sare
  • scorțișoară, vanilie, nucșoară, cardamom, ghimbir pudră sau alte condimente care vă plac în asociere cu dovleacul – toate după gust

Pentru topping avem nevoie de

  • 200 gr caju hidratat timp de 1-2 ore
  • 3 linguri sirop arțar (sau mai mult dacă vreți mai dulce)
  • o lingură zeamă de lămâie
  • 20 ml ulei de cocos în stare solidă
  • un praf de sare
  • vanile după gust

Mod de preparare chec cu dovleac copt

Checurile de acest fel sunt extrem de simplu de făcut. Practic amestecăm piurelul de dovleac cu uleiul de cocos, zahărul, laptele vegetal și oțetul. În alt bol amestecăm făina cu praful de copt, bicarbonatul, sarea și toate condimentele. Turnăm ingredientele solide peste cele lichide, în două tranșe. Amestecăm ușor până se încorporeză. Nu amestecăm excesiv, pentru că vrem un chec pufos. El iese și umed, dar și pufos.

Coacere chec cu dovleac copt

Coacem checul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 25-30 de minute. Acesta este timpul bun de coacere pentru cuptorul meu. Așa cum spun mereu, fiecare trebuie să-și cunoască cuptorul și să ajusteze timpul de coacere în funcție de acesta.

Mod de preparare topping de caju

Nucile caju se pun la hidratat timp de 1-2 ore, în apă cât să le acopere. După hidratare se scurg de apă, se pun într-un blender împreună cu restul ingredientelor. Se mixează bine până obținem o cremă. În funcție de consistența pe care o dorim pentru crema noastră, adăugăm câte o linguriță din apa în care am hidratat nucile caju. Eu am pus cam două lingurițe, pentru că am dorit o cremă mai grosuță, care să stea pe chec. Oricum, gustul acestei creme este divin. Sincer, nu ma așteptatm. Dar observ că nucile caju sunt o bună bază de la care pot porni diferite creme sau sosuri, atât dulci cât și sărate. Dacă vreți să încercați ceva sărat cu caju, vă recomand maioneza de caju, a cărei rețetă o găsiți aici.

Asamblare chec cu dovleac copt și topping de cremă caju

După coacere lăsăm checul să se răcească de tot și abia apoi punem crema pe el. Sau, dacă doriți, puteți pune crema peste fiecare felie în parte pe care o savurți. Oricum ati alege să faceți, veți fi surprinși de cât de bun este acest chec.

Asta a fost tot! Checul cu dovleac copt, zahăr de cocos și topping de cremă caju este umed, pufos, aromat și delicios. Este și de post/vegan. Așa că, hai, apucă-te de gătit!

Chec cu dovleac copt și topping de cremă caju – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *