Budincă de pâine

Budinca de pâine nu este o rețetă de care nu ați auzit. Sunt sigură că și vouă vă făceau bunicii aceast desert clasic. Când avea pâine uscată, bunica o refolosea mereu. Fie făcea crutoane, fie pesmet. Sau acest desert. Ce am făcut eu acum este o reinterpretare a clasicii budinci de pâine. Am dus desertul la alt nivel, zic eu:) Mă laud singură, dar cred că merit 🙂 Prea bună a ieșit.

mie îmi place cel mai mult colțul, pentru că are și o parte crocantă
mie îmi place cel mai mult colțul, pentru că are și o parte crocantă

Despre combinația câștigătoare, care a dus budinca la alt nivel

Dacă mă întrebați pe mine, căpșunile, împreună cu ciocolata, duc papilele gustative pe culmile fericirii. Dacă mai adaugi și niște nuci, ai asigurat paradisul gustului. Un alt element câștigător este asigurat de timpul pe care-l ai de așteptat pentru ca pâinea să se înmoaie bine în sos. Crede-mă, merită fiecare secundă. Așa vei obține un desert cremos și fin.

Ingredientele folosite

O budincă de pâine clasică conține pâine, ouă, lapte, zahăr și vanilie. Se poate pune și cozonac învechit, uscat. În acest caz, eu aș reduce cantitatea de zahăr.

De când au apărut căpșunii, mi-am și imaginat cum o să-i pun într-o budică de pâine. Vizualizam culoarea ușor rozalie obținută în amestec cu piure de căpșuni. Zis și făcut. Așadar, primul ingredient adăugat budincii clasice a fost fructul. Căpșuni în cazul meu. Multe! Foarte multe 🙂 Atât piure, cât și bucățele. Merge bine și cu zmeură, afine sau alte fructe de pădure.

Al doilea ingredient a fost ciocolata. Eu am pus ciocolată cu lapte. Iar al treilea, nucile pecan, ușor rumenite înainte. Nu vă mai spun (sau totuși vă spun 🙂 ) de sosul minunat, obținut din cremă de brânză fină, piure de căpșuni și un strop de zahăr.

Combinație demențială! Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt 🙂 O să vă convingeți singuri dacă veți face budinca. Veți vedea cum dintr-un preparat clasic, ce poate părea banal, putem obține ceva mult mai fin și savuros.

budinca de pâine înainte de a o pune la cuptor
budinca de pâine înainte de a o pune la cuptor

Ingrediente pentru un vas (sau orice tavă potrivită pentru cuptor) de 40×20

  • 10 felii de pâine uscată (pâine toast am folosit eu)
  • 8 ouă
  • 650 gr căpșuni
  • 100 gr zahăr (sau mai mult dacă vă place mai dulce)
  • 80 de gr ciocolată cu lapte, tăiată bucăți
  • 750 ml lapte (eu am combinat lapte cu smântână pentru gătit, cantități egale; iese mai cremoasă budinca cu smântână de gătit)
  • 50 gr nuci pecan tăiate grosier (sau alte nuci care vă plac)
  • vanilie după gust
  • un praf de sare

Ingrediente sos:

  • 50 gr cremă fină de brânză
  • 50 ml smântână pentru firișcă
  • 30 gr zahăr pudră
  • 3-4 linguri piure de căpșuni
ingrediente budincă de pâine
ingrediente budincă de pâine

Mod de preparare

Începem prin a face piureul de căpșuni. Jumătate din cantitatea de căpșuni o dăm printr-un blender, până obținem un piure fin. Păstrăm 3-4 linguri din această cantitate pentru sos. Restul va merge în amestecul de ouă și zahăr.

Ouăle se mixează pe viteză mică cu zahărul și vanilia. Nu mixați tare. Este nevoie să obțineți un amestec destul de lichid. Cam ca cel de omletă. Mixați ușor doar cât să încorporați bine zahărul. Adăugați apoi laptele și smântâna pentru gătit (sau doar laptele, dar să respectați cantitatea indicată mai sus). Amestecați ușor să se încorporeze. Uremează piureul de căpșuni.

O dată adăugat și încorporat, vom obține un amestec rozaliu, delicios, în care vom înmuia pâinea. Punem pâinea tăiată cubulețe mici (chiar și coaja) în acest amestec și o lăsăm, timp de o oră, să absoarbă lichidul. Din când în când amestecăm ușor, pentru ca lichidul să fie absorbit cât mai uniform.

Preparare sos

Între timp putem să ne ocupăm de sos. Nu că ar fi mare lucru de făcut la el. Practic amestecăm toate ingredientele și e gata. Dar, dacă ne ocupăm din timp de el, are răgaz să stea la frigider. Rece este și mai bun.

sosul de brânză și căpșuni
sosul de brânză și căpșuni

Asamblare budică de pâine, de vis

Căpșunile rămase le tăiem bucățele, cum vrem. Punem jumătate din cantitatea de pâine în vasul uns cu unt în prealabil. Presărăm câteva bucățele de căpșini, niște nuci și niște ciocolată. Apoi punem al doilea strat de pâine. Peste el punem iar bucăți de căpșuni, nuci și ciocolată.

Coacere budincă de pâine, de vis

Coacem budinca în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 50-60 de minute. Timpul de cocere poate să difere. Eu am cuptor nou și încă-l testez. Când am mai făcut în trecut budincă de pâine era gata și in 40 de minute. De aceea vă recomand să ajustați în funcție de cum vă cunoașteți cupotrul. Este gata când deasupra s-a rumenit frumos și lichidul a fost tot absorbit și gătit.

Bundinca de pâine este cea mai bună caldă cu sosul rece turnat peste ea. Sau cu un glob de înghețată, de ce nu?  Dar, Matei a mâncat-o și a doua zi, încălzită în microunde.

Hai, apucă-te de gătit!

Budincă de pâine, de vis – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *