Budincă de cus-cus

După ce am gustat acestă budincă de cus-cus, m-am tot întrebat cum de nu m-am gândit mai repede la ea. Folosesc cus-cus destul de des. Dar cel mai mult la salate. Apoi lângă friptură, ca garnitură. Însă acum, după ce am făcut budinca aceasta, consider că are mult mai mult potențial cus-cusul decât știam eu.

Pe lângă faptul că este un ingredient cu puține calorii, dar cu multe proprietăți nutritive, cus-cusul se adaptează ușor la multe gusturi. De obicei preia gustul aromelor pe care le adăugăm.

Detalii utile

Mi-am dorit un preparat în special pentru mic-dejun. De aceea am vrut să nu fie prea dulce. Ba mai mult, am zis că nu o voi indulci cu zahăr deloc. Am ales o dulceață fără zahăr pentru compoziție. I-a dat și o culoare frumoasă, ușor rozalie. Și sirop de arțar pentru topping. Voi puteți pune dulceața care vă place, cu sau fără zahăr. Dar, pentru topping aș rămâne la siropul de arțar, pentru că oferă și savoare.

Puteți adăuga suplimentar și alte fructe proaspete sau cogelate. Sau chiar merișoare uscate, curmale sau stafide.

Extra sfat: pentru că budinca are o textură destul de lipicioasă, va sfătuiesc să ungeți bine tava cu ulei de cocos sau unt. De asemenea, lăsați budinca să se răcească de tot înainte de a o scoate din tavă. Eu am lăsat-o peste noapte, deși mirosea divin când am scos-o din cuptor. Îmi venea să mă înfig în ea chiar atunci 🙂 Înainte de a o scoate, dezlipiți marginea cu o spatulă sau un cuțit.

Proaspăt scoasă din cuptor. A se vedea crusta maronie-aurie de pe margine! Yummy!
Proaspăt scoasă din cuptor. A se vedea crusta maronie-aurie de pe margine! Yummy!

Rețeta este extrem de simplă, așa că trec direct la ingrediente și mod de preparare

Ingrediente pentru o tavă rotunda de 27 de cm

  • 3 ouă
  • 250 ml smântână pentru gătit
  • 160 gr dulceață (eu am pus de cireșe)
  • 300 gr cus-cus
  • un praf de sare
  • vanilie după gust

Ingrediente Topping

  • 80 ml sirop de arțar
  • 60 gr ulei cocos în stare solidă
  • 40 gr făină de migdale (sau de care vă place, chiar și făină normală)
  • 30 gr fulgi de migdale/migdale mărunțite/nucă/caju sau ce alte nuci preferați
  • 5 gr praf de copt
  • un praf de sare
  • scorțișoară și vanilie după gust

Mod de preparare

Începem cu toppingul pentru că trebuie să stea 15 minute la congelator. Amestecăm toate ingredientele. Vom obține o pastă destul de moale, dar cu bucățele de migdale crocante în ea. Punem la congelator timp de 15 minute. Sau până când preparăm compoziția de budică de cus- cus.

Toppingul gata de pus la congelator
Toppingul gata de pus la congelator

Mare lucru nu avem de făcut. Batem ouăle cu o furculiță, ca pentru omletă. Adăugăm smântâna pentru gătit și omogenizăm. Adăugăm dulceața, sarea și vanilia. Amestecăm ușor cât să se încorporeze. La final punem și cus-cusul și-l încorporam și pe el, tot cu furculița.

Asamblare budincă de cus-cus

Turnăm compoziția cu cus-cus în tava bine unsă cu ulei de cocos sau unt. O nivelăm și pe deasupra distribuim, din loc în loc, toppingul. Toppingul trebuie să aibă o textură solidă și să putem rupe bucățele din el.

Budinca de cus-cus pregătită de cuptor
Budinca de cus-cus pregătită de cuptor

Coacem budinca de cus-cus la 180 de grade timp de 20-25 de minute. Sau până marginea este maronie-aurie. Soțul meu a zis că marginea arată ca o dantelă 🙂 Facem și testul cu scobitoarea, pentru că în general cuptoarele coc diferit. Fiecare trebuie să învețe să-și cunoască cuptorul 🙂

Superextracalifragilistic de simplu și de bun!

Hai, apucă-te de gătit!

Budincă de cus-cus – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *