Brioșele nu mai sunt o noutate pentru nimeni. Cu toate acestea, reprezintă o bucurie de fiecare dată. Cel puțin pentru noi așa este. Sunt așa de versatile, încât poți obține de fiecare dată alt gust. Sărate sau dulci, brioșele au multe avantaje. Sunt bune la mic-dejun. Le poți pune ușor la pachet, pentru școală sau serviciu. Eu de data aceasta am primit solicitare de briose cu gust de ciocolată și cu fructe de pădure. Așa au luat naștere aceste brioșe cu carob și fructe de pădure.
De ce carob?
Am pregătit brioșele pentru mic dejun. Voiam să fie sățioase și sănătoase. Și mai voiam să nu mâncăm zahăr de la prima oră a zilei. Cum cerința a fost ca brioșele să fie cu ciocolată, am înlocuit-o cu carob.
Ce este carobul?
Carobul sau pudra de roșcove este un excelent înlocuitor pentru cacao. Are un gust fin de ciocolată și este ușor dulciag. Se potrivește foarte bine în multe deserturi, înlocuind o parte din zahăr sau chiar eliminându-l. Mai mult decât atat este și un ingredient sănătos. Nu conține grăsimi și are un conținut ridicat de fibre. Conține multe minerale printre care fier, cupru, mangan sau zinc. Nu conține cofeină și nici gluten. Așadar, carobul/pudra de roșcove este un ingredient excelent de avut în bucătărie. Sfatul meu este să alegeți varaintele bio, pentru că au un gust mai intens de ciocolată și sunt mai fine. Carobul folosit de mine se găsește aici
Îndulcirea brioșelor mele
Deși sunt deserturi pe care le îndulcesc doar cu carob, de data aceasta nu ar fi fost suficient deoarece am pus multe fructe de pădure în compoziție. Zmeura pe care am avut-o nu era nici ea foarte dulce. Așa că, am îndulcit cu sirop de arțar. Nu am greșit deloc, pentru că pe lângă gustul dulce, a completat aroma brioșelor cu gustul său specific. Totuși, dacă preferați zahărul, puteți pune 120-150 de grame.
Sfaturi utile
Este bine ca toate ingredeintele să fie la temperatura camerei. Altfel ele se vor tăia. Deși stiam asta, eu am ales să grăbesc puțin procesul pentru că eram în criză de timp. Chiar și așa, nu vă îngrijorați dacă după mixarea untului cu sirop de artar și ouă veți obține o compoziție tăiată. Imediat ce adăugați ingredientele uscate, compoziția își va reveni.
Ingrediente pentru aproximativ 20 de brioșe
- 400 gr făină
- 300 gr fructe de pădure
- 200 ml sirop de arțar
- 300 gr smântână la temperatura camerei
- 160 gr unt cu peste 80% grăsime la temperatura camerei
- 5 ouă la temperatura camerei
- 40 gr carob
- 5 gr praf de copt
- 5 gr bicarbonat
- un praf de sare
- estență de vanilie după gust
Mod de preparare brioșe cu carob și fructe de pădure
Amestecăm făina cu carobul, sarea, praful de copt și bicarbonatul. Untul și siropul de arțar se mixează ușor. Se adaugă apoi ouăle, câte unul pe rând. Adăugăm apoi trei linguri din mixul de făină.
Urmează smântâna, pe care o mixăm ușor în compoziție. La final adăugăm restul de mix de făină și mai mixăm câteva secund, cât să se încorporeze. Cu o spatulă încorporăm apoi fructele. Le amestecăm ușor pentru a nu le zdrobi prea tare. Distribuim compoziția în chese speciale pentru brioșe.
Coacem brioșele cu carob și fructe de pădureîn cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 20-30 de minute. După 20 de minute facem testul cu scobitoarea și decidem dacă mai trebuie să stea la cuptor.
Simplu ca bună-ziua 🙂 Le lăsăm la răcit și le savurăm cu un pahar de lapte, la un mic dejun perfect. Sau le luăm la pachet la serviciu sau școală. Ori dacă dorim o băutură sănătoasă și delicioasă, amestecăm în lapte și 1-2 lingurițe de carob.
Hai, apucă-te de gătit!
Brioșe cu carob și fructe de pădure – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe