Batoane magice

Când am văzut rețeta acestor batoane pe pinterest, am fost ușor sceptică că vor ieși. Combinația de ingrediente m-a împins să încerc. E chiar magie ce se întâmplă în cuptor. Practic așezăm straturi peste straturi de ingrediente. Apoi dăm la cuptor. După 25-30 de minute avem un desert grozav. Dacă vă plac biscuiții digestivi, ciocolata, nucile, untul de arahide și nuca de cocos, aceste batoane magice sunt pentru voi.

Ingredientele principale

Batoanele magice pot avea cate straturi vreți voi. De obicei sunt cam 7-8. În aceaste straturi puteți adăuga ce vă place mai mult din următoarele:

1. nuci, alune, semințe

2. ciocolata – neagră, albă, cu caramel, cu sau fără zahăr – sau o combinație între ele, așa cum am făcut eu acum

3. halva, bezele moi, biscuiți oreo, fructe de pădure, curmale, ananas, lămâie confiată, unt de arahide, cremă de fistic, M&M, merișoare uscate, fructe confiate, nucă de cocos, fulgi de ovăz, covrigei pretzel, napolitane și orice vă mai place

Ingredientele obligatorii, care fac batoanele magice să se lege sunt untul, bicuiții digestivi și laptele condensat cremos, îndulcit, precum este acesta

Pont util pentru echilibrul gusturilor

Ca recomandare, aș adăuga faptul că pentru a echilibra gusturile, vă recomand să puneți și sare. Eu am presărat sarea peste stratul de biscuiți. Pentru ca să fie uniform, l-am pus cu o solniță. Dacă folosiți ingrediente sărate, precum arahide sau covrigei pretzel, atunci puteți să nu mai adăugați sare.

Tot ca o recomandare ar fi să adaptați cantitățile la tava pe care o folosiți. Eu vă dau cantități pentru o tavă de 25×29. Dacă tava este mai mică, veți avea nevoie de mai puțin unt, mai puțini biscuiți și lapte condensat. Invers, dacă tava este mai mare, adăugați 50 de grame în plus din fiecare ingredient de bază. Cele opționale le puteți pune din ochi, după preferință.

Ingrediente pentru o tavă de 25×29

  • 350 gr biscuiți digestivi mărunțiți fin, ca pentru cheesecake
  • 200 gr unt cu peste 80% grăsime, topit
  • 150 gr ciocolată (eu am pus ciocolată cu lapte, ciocolată cu caramel, și ciocolată neagră cu stevia pentru că așa am avut în casă)
  • 50 gr nucă de cocos rasă fin
  • 100 gr nuci pecan tăiate grosier
  • 50 gr unt de arahide – pe care-l încălziți puțin în cuptorul cu microunde pentru ca să fie mai lichid și mai ușor de distribuit
  • 50 gr curmale moi, tăiate grosier (dacă nu aveți curmale moi, hidratați-le timp de 1-2 ore)
  • 400 gr lapte condensat – adică o conservă, pe care scrie de obicei ca are 397 gr 🙂
  • o linguriță extract de vanilie
  • sare

Mod de preparare batoane magice

Mărunțim biscuiții, topim untul și tapetăm tava cu hârtie de copt. Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.  Pregătim și celelalte ingrediente și începem să așternem straturi. Întotdeauna primul strat va fi untul topit. Ne asigurăm că este distribuit uniform în tavă. Stratul al doilea este reprezentat întotdeauna de biscuiții digestivi. Îi așternem uniform și pe ei și îi presăm ușor. Nu este nevoie să-i presați tare ca la cheesecake, se așează singuri la copt, doar prăjitura aceasta este magică 🙂 Al treilea strat este format din aproximativ 150 de gr de lapte condensat.

De aici încolo și până la ultimul strat, care este iar lapte condensat, adaugi ce vrei și în ce ordine vrei. Eu am pus așa: nuca de cocos, ciocolata, untul de arahide, curmalele, nucile pecan și ultimul strat (obligatoriu) restul de lapte condensat, în care am adăugat în prealabil extractul de vanilie.

Coacere batoane magice

Merge totul la cuptor, timp de aproximativ 25-30 de minute. Știm că este gata atunci când marginile sunt rumenite frumos și par să se desprindă ușor de hârtia de copt. Dacă până aici a fost simplu, de acum urmează partea grea, provocarea așteptării. Este nevoie ca prajitura să stea câteva ore bune la temperatura camerei, să se răcească lent și straturile să se așeze mai bine. Ideal este să o lași peste noapte. Asta dacă reziști 🙂

Cam asta-i tot cu batoanele magice! O bombă calorică, știu! Dar, din când în când, cu grijă și cu porția clar stabilită, se poate. Eu o împart prietenilor, vecinilor și părinților pentru ca noi să nu mâncăm așa mult din ea 🙂 Acesta este trucul meu mereu, atunci când doresc să mănânc bunătăți calorice și ușor nesănătoase. Le fac și le împart, stabilind clar care este porția noastră.

Hai, apucă-te de gătit!

Batoane magice – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *