Iubesc tartele! Combinația crocantă a crustei cu interiorul delicat și delicios mă suprinde mereu! Umpluturile pot fi atât de variate! De la sărat la dulce poți mereu să servești altceva. Pot fi oferite atât ca aperitiv, cât și ca fel principal. Se transportă cu ușurință la petreceri, la picnic, la serviciu, servite a doua zi reci sau reîncălzite. Această tartă sărată cu ciuperci și brânzeturi o să vă surprindă în mod plăcut!
Pentru umplutură am îmbinat tot ceea ce am crezut că merge cu frumoasele și gustoasele ciupercuțe. A ieșit ceva atât de gustos! Am mâncat toată tarta sărată dintr-o suflare. În timp ce se cocea, mirosul din casă ne-a accelerat tuturor pofta. Nu vă spun cât de repede am făcut pozele, pentru a putea trece imediat la savurat. Cu siguranță voi repeta în curând această tartă sărată cu ciuperci și brânzeturi!
Detalii importante tartă sărată cu ciuperci și brânzeturi
Pentru crusta tartei am folosit o rețetă clasică, inspirată de la Jamila Cuisine. M-am obișnuit deja cu această rețetă și o folosesc atât la variantele sărate, cât și la cele dulci. De-a lungul timpului am încercat să înlocuiesc făina albă cu făină integrală sau de ovăz. Iese bună de fiecare dată. Totuși, pentru a ieși bine este nevoie să ajustăm cantitatea de apă în funcție de tipul de făină. Unele absorb mai multă apă. Chiar și între tipurile de făină albă există diferențe. Așadar cantitatea de apă din rețetă este orientativă.
Variantele dulci
Variantelor dulci, uneori le adaug și o lingură rasă de zahăr pudră, dar nu este neapărat nevoie. Se poate folosi cu succes și varianta fără zahăr la o umplutură dulce. De asemenea este indicat să folosim unt cu peste 80% grăsime. Eu am încercat și cu unt mai slab. A ieșit și așa, însă, atât gustul cât și consistența au avut puțin de suferit. Oricum, untul mai gras oferă și gust mai plăcut!
Crusta perfectă
Pentru a ieși o crustă perfectă, pe care să o scoateți cu ușurință din formă, vă recomand să investiți într-o tavă specială pentru tarte, antiaderentă și cu baza detașabilă. Vă ușurează munca incredibil. Nu trebuie unsă sau tapetată. În plus, crusta iese perfect din ea și tava se curață foarte ușor. Exista multe variante pe piață. Cele chiar bune nu sunt mai scumpe de 70-80 de lei. Pentru a manevra mai bine tava cu bază detașabilă, vă recomand să o asezați într-o altă tavă și așa să o puneți la cuptor, pentru ca altfel riscați să rupeți crust tot manevrând-o la pus și scos din cuptor.
Pentru a nu se umfla foarte tare la copt este nevoie să înțepați crusta bine cu furculița și să o coaceți punând greutate peste ea. Procedura este simplă. După ce am așezat bine aluatul în tavă, înțepăm cu furculița, apoi așezăm hârtie de copt peste ea și turnăm în tavă boabe uscate de fasole, de năut sau orez. Asta în cazul în care nu vreți să investiți în perle ceramice speciale pentru aceasta operațiune, pe care le puteți refolosi ori de câte ori faceți crustă de tartă. Eu am astfel de perle și sunt foarte utile.
Forma mea are 28 de cm și cantitatea de aluat care iese din ingredientele de mai jos se potrivește perfect
Ingrediente
Pentru crustă avem nevoie de
- 250 gr făină
- 125 gr unt rece (preferabil unt cu peste 80% grasime)
- 1 gălbenuș de ou
- aproximativ 30-50 ml apă rece
- sare
Pentru umplutură, avem nevoie de
- 500 gr ciuperci
- 30 gr brânză cedar răzuită fin
- o ceapă mică
- 30 gr telemea răzuită fin
- 2-3 căței de usturoi răzuiți
- 30 gr parmezan răzuit fin
- 200 ml smântână de gătit
- 3 ouă
- pătrunjel tocat mărunt
- o linguriță de tarhon verde tocat mărunt
- câteva frunze de coriandru verde tocat mărunt
- o linguriță pastă de ardei
- un cub de unt
- o lingură de ulei de măsline
- jumătate de lingură muștar dijon boabe
- o lingură cremă de brânză
- sare, piper, boia dulce – toate după gust
Mod de preparare
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade. În primul rând ne ocupăm de prepararea aluatului pentru crustă. Făina, untul rece și sarea se amestecă cu mâna până obținem un aluat sfărâmicios. Adăugăm apoi gălbenușul de ou și puțină apă. Frământăm aluatul ușor și adăugăm treptat câte puțină apă până simțim că se leagă. Când aluatul nu mai este sfărâmicios și are consistența unui aluat obișnuit, ne oprim din adăugat apă.

Îl punem în folie de plastic și-l modelăm într-o bilă. Nu frământăm foarte mult aluatul pentru că nu e nevoie, chiar dacă bucățile de unt nu sunt topite de tot. Dăm aluatul la frigider pentru aproximativ 30-40 de minute. Înainte de a-l întinde, acesta trebuie să fie rece.

După cele 30-40 de minute, se întinde aluatul într-o foaie groasă de aproximativ 5 milimetri, pe masa înfăinată. Fiind un aluat fraged, foaia are tendința de a se rupe. Nu este o problemă. Se poate lipi cu degetele. Apoi se rulează ușor foaia pe sucitor și se transferă în tavă, unde se modelează până când tava este acoperită cu aluat. Surplusul se taie și se înțeapă aluatul cu furculița. Tava se mai dă la frigider pentru încă aproximativ 20 de minute. Apoi se așează foaia de copt peste aluat, se pun perlele pentru copt și se dă la cuptor pentru 20 de minute. Crusta nu se va coace de tot. Ea va mai sta la cuptor împreună cu umplutura.

Prepararea umpluturii
Într-o cratiță punem lingurița de unt și lingura de ulei și așteptăm să se încingă. Adăugăm ceapa și o călim 2-3 minute, până se înmoaie puțin. Adăugăm apoi și usturoiul. Ciupercile curățate și tăiate felii subțiri se adaugă în cratiță și se gătesc până scad. La început vom avea un exces de apă în cratiță, lăsat de ciuperci, însă în timp ce se gătesc acesta va scădea considerbil. Când excesul de apă a scăzut, adăugăm muștarul dijon boabe, pasta de ardei, crema de brânză, pătrunjelul, coriandrul, tarhonul, sare, piper și boia după gust și mai gătim totul pentru 1-2 minute.

După cele 20 de minute de stat în cuptor crusta a început să capete o ușoară culoare aurie. Se îndepărtează perlele ceramice și foaia de copt și se pune peste crustă amestecul de ciuperci

Într-un bol separat, batem cele trei ouă ca pentru omletă și adăugăm peste ele smântâna pentru gătit, branza ceddar, parmezanul și telemeaua răzuite fin. Compoziția rezultată o turnăm peste amestecul de ciuperci pe care le-am pus peste crustă.
Tarta sărată cu ciuperci și brânzeturi mai stă la cuptor pentru aproximativ 10-15 minute sau până când oul este gătit și deasupra avem o crustă aurie frumoasă. Timpul de gătire depinde mult de cupotor și de funcțiile folosite. Eu folosesc aproape tot timpul funcția de coacere sus-jos.

Tarta sărată cu ciuperci și brânzeturi se lasă puțin la răcit, apoi se servește și se mănâncă cu multă poftă! O bunătate! Garantat foodfeeria!
Tartă sărată cu ciuperci și brânzeturi – o feerie în bucătărie!
Arata delicios😍. O sa incerc si eu. Astept si alte retete.😊
Multumesc! Ma bucur ca te atrage! Astept feedback cand incerci reteta! 🤗
Pingback: Tort de ciocolată - FoodFeeria