Am mâncat pentru prima dată o supă cremă de porumb cu bacon caramelizat acum vreo doi ani la un restaurant din Cluj. Ne-a plăcut foarte tare. Este o combinație delicioasă între gustul dulceag al porumbului și baconul sărat. De aceea am încercat și o variantă proprie. De atunci este parte a meniului nostru.
Este atât de simplu de făcut,încât va deveni și pentru voi un fel preferat. Este perfectă în orice sezon. Hrănitoare, bogată în nutrienți și foarte aspectoasă. Galbenul ei îmi amintește de unele dintre florile mele preferate, păpădiile. Da, păpădiile! Sunt atât de delicate, iar culoare lor înveselește sufletul. Cel puțin pe el meu 🙂
Am personalizat această supă prin faptul că o mâncăm cu galete de porumb. Galetele sunt rondele de porumb expandat. Arată ca cele din orez, doar că sunt din porumb. Le cumpăr din magazinele naturiste. Pun pe ele puțin cheddar ras și le pun pentru 3-5 minute la cuptor. Sunt garnitura perfectă pentru această supă cremă de porumb cu bacon caramelizat.
Porumbul folosit
Eu folosesc porumb la conservă. Îmi simplifică munca și reduce timpul de fierbere al supei. Nu sunt împotriva produselor la conservă, dar aleg întotdeauna conștient, citind eticheta. Puteți folosi și porumb congelat. Dar, timpul de fierbere al supei va crește, până când porumbul se înmoaie bine.
Baconul
Puteți folosi bacon, pancetta, kaizer sau speak. Singura cerință este să fie tăiat foarte subțire. Doar așa va deveni crocant. După coacere, se lasă la racit și se rupe bucățele ce se pun prin supă. Astfel fiecare lingură pe care o vei mânca va avea și bacon.
Cheddarul
Am avut două tipuri: unul portocaliu și unul galben. Puteți pune chiar și caș normal. Doar să alegeți unul care se topește bine.
Condimentarea
Puteți folosi doar sare și piper în prepararea supei cremă de porumb cu bacon caramelizat. Mie îmi place să adaug și un amestec de legume uscate. Dacă nu aveți așa ceva făcut în casă, să știți că acum se găsesc varainte mai sănătoase și în magazine. Citiți eticheta, să nu conțină sare și alți aditivi nocivi.
Ingrediente pentru 4-6 porții
Pentru supă
- 1 kg boabe de porumb
- 30 gr radăcină de țelină
- un morcov mediu
- un pătrunjel rădăcină mediu
- 200 gr cheddar ras
- 200 ml smântână pentru gătit
- sare, piper după gust
- o linguriță amestec legume uscate
Pentru baconul caramelizat
- 10 felii subțiri bacon
- 3 linguri sirop de arțar/agave/miere
- 3 linguri cremă de oțet balsamic/oțet balsamic simplu
Pentru galete (rondele de porumb expandat)
- 10 galete
- 30 gr cheddar ras

Mod de preparare
Porumbul, morcovul, rădăcina de țelină și cea de pătrunjel se pun la fiert cu apă cât să acopere toate legumele. Se adaugă sare, piper și amestecul de legume uscate. Fierbem supa timp de aproximativ 20-25 de minute, până când legumele s-au înmuiat. O lăsăm apoi la răcit timp de 15-20 de minute. Nu mixați amestecul cât este foarte fierbinte, pentru că riscați să produceți accidente.
Mixarea supei cremă de porumb
Eu am folosit un mixer vertical. Puteți mixa și cu un blander. O parte din lichidul supei se scoate din cratiță înainte de mixare. Astfel vom controla mai bine cremozitatea supei. Nouă ne place să aibă și puțină textură. De aceea nu mixez excesiv. Totodată, adaug lichidul treptat. Dacă e supă cremă, nouă ne place mai cremoasă, mai groasă. Sunt însă persoane care o preferă mai lichidă. Ajustați consistența după bunul plac. După ce am mixat suficient, adăugăm smântâna pentru gătit și cheddarul. Mai punem supa pe foc pentru încă cateva minute, cât să se topească cheddarul și să se omogenizeze toate ingredientele.

Preparare bacon caramelizat
Feliile de bacon se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Atenție să nu suprapuneți feliile de bacon. Se pune tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 5 minute. Procedăm astfel pentru ca o parte din grăsimea baconului să se scurgă înainte de a pune ingredientele care-l vor carmeliza. Între timp amestecăm cele trei linguri de sirop de arțar cu cele trei linguri de oțet balsamic. După cele 5 minute, scoatem tava din cuptor și ungem fiecare felie de bacon cu acest amestec. Dăm din nou tava la cuptor pentru 5 minute. Apoi, întoarcem feliile pe partea cealaltă, le ungem și aici cu amestecul și le dăm din nou pentru 5 minute la cuptor. Vor deveni crocante și aromate. Le lăsăm la răcit și apoi le mărunțim.
Preparare galete
Galetele se pun în tavă tapetată cu hârtie de copt. Se presară cheddar ras pe fiecare și se pun la cuptor timp de 3-5 minute. Le lăsăm doar până vedem că s-a topit cheddarul.

Supa cremă de porumb cu baconul caramelizat și mărunțit și cu galete aromate cu cheddar, se servește cu multă poftă.
Supă cremă de porumb cu bacon caramelizat – o feerie în bucătărie