Salată caldă de dovlecel, feta și arahide

Nu știu voi, dar eu ador dovlecelul. Căutând alternative de a-l folosi cât mai diversificat, am compus această salata caldă de dovlecel, feta și arahide. E o combinație wow! Garantat foodfeeria!

În copilărie, atât mama cât și bunica, făceau mereu dovlecel pane. Ador și azi acest preparat. De două ori pe an, vara, ne face mama. Nu-l consumăm prea des pentru că e prajit în baie de ulei. Am încercat în ultimii ani să evitm consumul preparatelor gătite astfel. Sunt ele foarte gustoase, dar nu prea sănătoase.

Dovleceii

Am folosit dovlecei mici, care nu conțin mulți sâmburi. Imi place să nu-i decojesc. Coaja lor este așa de subțire, încât nici nu se simte. În plus, conține multe viamine și mienerale. Nu i-am condimentat înainte de a-i pune în tigaia grill încinsă. Dacă-i condimentam anterior coacerii, ar fi lăsat multă apă și s-ar fi înmuiat. Așa au rămas crocanți. Condimentarea a venit abia după ce s-au răcit ușor.

Condimentare dovlecei

Am făcut o vinegretă. Pentru o amestecare uniformă am pus toate ingredientele într-un borcănel, i-am pus capacul și am scuturat bine. În câteva zeci de secunde vinegreta e gata. În plus, din borcan o puteți turna mai ușor și uniform peste dovlecei.

Brânza folosită

Eu am folosit feta. Îmi place foarte tare gustul ei sărat și cremos. Lui Matei, însă, nu-i place deloc acet tip de brânză. Așa că salata lui am făcut-o cu grogonzola. Da, știu! E culmea! Nu-i place feta, dar îi place gorgonzola! Ce să-i faci? Așa sunt copiii. Apropo de asta! Cu această salată l-am convins pe Matei să mănânce dovlecel. Era și el pe lista mea ambițioasă de legume de convis copilul să le consume!

Arahidele

Eu am avut arahide coapte, nesărate. Dar, sfatul meu este să alegeți o variantă cu sare. Am simțit puțin lipsa ei pe aceste arahide. Oricum, ele au completat perfect combinația de dovlecel cu brânză.

Ingrediente

  • 6 dovlecei
  • 200 gr brânză feta
  • 150 gr arahide
  • câteva roșii cherry
  • lipie

Pentru vinegretă avem nevoie de

  • 30 ml ulei de măsline
  • 30 ml cremă de oțet balsamic (dacă nu aveți cremă este bun și oțetul balsamic normal)
  • sare, piper, usturoi pudră – toate după gust

Mod de preparare

Spălăm și uscăm dovleceii. Îi tăiem rondele și îi punem pe tigaia grill bine încinsă. Dacă nu aveți tigaie grill, se pot face și într-o tigaie normală. Coacem dovleceii pe ambele părți, până prind culoarea specifică dungilor de la grill. Acea culoare fabuloasă care te invită să guști preparatul. Ne dorim dovlecei al dente, nu moi. De aceea este nevoie ca tigaia grill să fie foarte bine încinsă. Se vor face rapid.

etapele de preparare a dovlecelului

Tăiem apoi roșiile cherry în două și le punem și pe ele în tigaia grill, timp de câteva secunde pe fiecare parte. Vrem doar să le încălzim ușor. Când am terminat de copt dovleceii și roșiile, punem și lipia stropită cu puțin ulei de măsline pe grill și o încălzim și pe ea, pentru a devini ușor corcantă.

Lăsăm dovleceii să se răcorească puțin, timp în care preparăm vinegreta. Punem toate ingredientele într-un borcan, închidem cu capacul și le scuturăm până se amestecă tot conținutul. Turnăm vinegreta peste dovlecei și amestecăm ușor pentru ca ea să îmbrace toți dovleceii.

Lăsăm dovleceii să se odihnească puțin în vinegretă. În acest timp mărunțim arahidele. Nu foarte tare, pentru că rolul lor este de a da o notă corocantă salatei. Brânza feta va fi și ea apoi mărunțită ușor.

roșii coapte pe grill; lipie coaptă pe grill; vinegretă; dovleceii copți pe grill

Asamblare salată

Puteți pune pur și simplu toate ingredienle într-un bol mare și amesteca. Eu am vrut o saltă în straturi. Așa că am început cu dovleceii. I-am așezat într-un strat în bol. Peste ei am pus brânză, roșii și arahide și iar un strat de dovlecei. Am continuat până am terminat toate ingredientele.

Am servit cu lipia călduță și ușor corocantă. A fost de vis. O combinație perfectă de gusturi și texturi. Trebuie să o încercați! Va deveni una dintre salatele voastre preferate. Se face rapid și este absolut feerică.

P.S. Așa cum vă spuneam la început, farfuria lui Matei a fost cu gorgonzola. Merge bine și așa, dacă nu vă place feta. Și eu consum gorgonzola, însă nu aș da feta din această salată pe ea.

varianta lui Matei, cu gorgonzola

Salată caldă de dovlecei, feta și arahide – o feerie în bucătărie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *