Prajitura carrot cake, adica cu morcovi este delicioasă în orice formă. Fie că este chec, brioșă, tort, cu cremă sau fără cremă. Eu fac variațiuni ale ei de cateva ori pe an. De data aceasta am vrut să fie altceva, ceva ce nu mai făcusem. Să fie ceva mai festivă. Am servit-o socrilor mei, cand au venit prima dată la noi, în casa nouă. Trebuia, deci, să fie ceva frumușel 🙂 Așa că am ales varianta de rulada carrot cake.
Poate pare complicat de făcut, dar vă asigur că dacă urmați instrucțiunile o sa vă iasă. Puțină atenție și dexteritate și veți servi un destert pe cât de gustos, pe atât de aspectuos.
Detalii importante ruladă carrot cake
Până să-mi iasă ruladele, fie ele sărate sau dulci, am căutat soluțiile cele mai bune pentru a le rula fără probleme. După mai multe încercări citite peste tot, mi-am făcut propriul stil de a le manevra. Acum vi-l împărtășesc și vouă.
Pași de urmat pentru manevrarea foii de ruladă
- coacem întotdeauna foia de ruladă pe hărtie de copt
- după ce am scos foaia de ruladă din cuptor, o scoatem imediat din tavă, păstrând hârtia de copt pe ea
- o lăsăm să se răcorească 5-10 minute, nu mai mult
- pudrăm foaia de ruladă cu zahăr pudră, pentru varianta dulce sau cu puțină făină pentru varianta sărată; zahărul pudră/făina are rolul de a nu lăsa hârtia de copt să se lipească de suprafața foii de ruladă
- luăm o bucată de hârtie de copt nouă, la fel de mare ca cea pe care am copt foaia de ruladă și o așezăm usor peste aceasta
- peste ea punem un tocător sau un grătar (chiar și o tavă)
- cu o mișcare fermă întoarcem rulada și desprindem ușor hârtia pe care s-a copt foaia de ruladă; manevrăm cu atenție, deoarece foile de ruladă sunt de obicei delicate și se pot rupe ușor; chiar și așa, nu vă desumpăniți; eu am rulat și rupte și apoi ruptura am acoperit-o cu decor
- imediat ce am desprins hârtia de copt, pudrăm iar cu zahăr și rulăm foaia de ruladă, așa goală, fără umplutură; o rulăm ajutându-ne de hârtia de copt, înfășurând-o practic în aceasta
- lăsăm foaia de ruladă așa pentru 5 minute; rolul acestui împăturat este să ajute foaia de ruladă să-și formeze structura de ruladă, pentru ca atunci când este umplută cu cremă, să se ruleze ușor
- după cele 5 minute, desfacem cu atenție foia de ruladă, o ungem cu cremă și o rulăm din nou; de data aceasta doar ne ajutăm de hârtia de copt, fără a o îngloba și pe ea în ruladă
-
în final, pentru a ajuta rulada să se mențină așa, o punem din nou într-o hârtie de copt; pudrăm rulada cu zahăr pudră, o îmbrăcăm strâns în hrâtia de copt și apoi în folie de plastic; o punem la rece și o ținem așa 3-4 ore; după acest timp, se scoate ușor din folie și hârtie și se decorează
Extra sfat
Pentru ca să vă iasă o ruladă generoasă, pe care să o puteți rula de minim două ori, folosiți o tavă mare, cum sunt tăvile cu care vine cuptorul când îl cumpărați.
Ingrediente
- 5 ouă
- 100 gr zahăr muscovado light (zahăr brun)
- 70 ml ulei vegetal
- 100 gr făină
- 150 gr morcovi răzuiți fin
- 5 grame praf de copt
- vanilie, nucșoară, scorțișoară, ghimbir, cuișoare pudră – după gust
- un praf de sare
Cremă
- 100 gr cremă de brânză
- 250 gr mascarpone
- 40 gr unt cu peste 80% grăsime
- 170 gr zahăr pudră
- vanilie după gust
Mod de preparare rulada carrot cake
Mixăm ouăle, zahărul și praful de sare, până când ouăle își triplează volumul. Tot cu mixerul pornit, adăugăm uleiul în fir subțire. Oprim mixerul și adăugăm făina, în două tranșe. Amestecăm ușor fiecare tranșă de făină, de jos în sus.
Adăugăm vanilia, nucșoara, scorțișoara și cuișoarele. Punem și morcovii rași fin. Amestecăm ușor până se încorporează. Turnăm compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt. Coacem, în cuptorul preîncălzit la 160 de grade, timp de 10-12 minute. Faceți testul cu scobitoarea, pentru a vedea dacă s-a copt.
După ce foia de ruladă s-a copt, procedăm conform pașilor descriși mai sus.
Prepararea cremei
Crema se prepară extrem de simplu. Cheia este ca toate ingredientele să fie la temperatra camerei. De asemenea, crema de brânză și mascarponele să fie bine scurse. Punem toate ingredientele împreună și le mixăm ușor, până devin ușor spumoase și zahărul este încorporat.
Asamblare rulada carrot cake
După ce am urmat pașii descriși mai sus, umplem foia de ruladă cu o parte din cremă și o dăm la rece. Pentru decor ar trebui să păstrăm cam o treime din cremă. După câteva ore la rece, o scoatem și o decorăm după bunul plac și imaginație. Eu am folosit un poș, dar nu sunt chiar mare expertă în folosirea lui. Nu mi-a plăcut foarte tare cum mi-a ieșit. Noroc că am avut floricele de decor și am salvat situația. Dar și dacă nu le aveam, întindeam crema peste ruladă și presăram niște nucă sau bombonele. Sau făceam câteva linii cu furculița. O soluție tot găseam 🙂
Cam aceasta a fost rețeta de ruladă carrot cake. Ceva mai complexă ca alte rețete de ale mele, de aici de pe blog. Dar eu zic ca merită pentru gustul ei desavârșit.
Așa că, hai, apucă-te de gătit!
Rulada carrot cake – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe