Pui florentine

Vedetele acestei rețete sunt carnea de pui, sosul cremos și spancul. Se numște pui florentine. Provine de la rețeta originala care se prepara în Florența, Italia. Eu am adaptat-o puțin la nevoile noastre. Consider ca a ieșit ceva delicios. Mi-am propus să fac totul într-o singură cratiță. Astfel am inclus și garnitura în sos. Aveam câțiva cartofi fierți în coaja rămași de la un alt preparat. I-am tăiat cubulețe și i-am pus și pe ei în sos

sosul este foarte cremos si aromat și inundă delicios puiul
sosul este foarte cremos si aromat și inundă delicios puiul

Apropos de granitură…

Puteți servi acest pui florentine cu piure de cartofi, cu orez, cu cuș-cuș sau cu paste. Cel mai adesea l-am văzut servit cu paste. Dar, să știți că și varianta mea cu cartofi fierți puși în sos este foarte gustoasă.

Ce am mai adăugat în plus față de rețeta originală

Aveam câteva ciuperci care nu mai rezistau prea mult în frigider. Așa că le-am pus și pe ele în rețeta de pui florentine.

Încă un detaliu și trec la ingrediente și mod de preparare

Puteți face pui florentine și din piept de curcan. Va fi la fel de delicios.

Ingrediente pentru 4-6 porții

  • 2 piepți de pui fără piele
  • o ceapă medie
  • 2-3 căței de usturoi
  • 100 gr spanac (sau cât vă place)
  • 50 gr parmezan
  • un cub de unt
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • o lingură amidon
  • 500 ml smântână pentru gătit
  • 8-10 roșii cherry
  • câteva ciuperci tăiate
  • condimente: sare, piper, boia dulce, fulgi chilli, legume deshidratate, oregano, pătrunjel, cimbru – toate după gust
  • zeamă de la jumătate de lămâie

Garnitură

  • câțiva cartofi fierți în coajă, tăiați cubulețe
ingrediente pui florentine - varianta mea
ingrediente pui florentine – varianta mea

Mod de preparare pui florentine

Etapa întâi

  • condimentăm pieptul de pui cu sare, piper și boia
  • punem cubul de unt și uleiul de măsline în cratiță și le încingem
  • prăjim puiul pe ambele părți până se rumenește bine – facem asta mai întâi la foc mare (1-2 minute pe fiecare parte), iar apoi la foc mai mic, pentru ca să se pătrundă bine carnea
  • când puiul este gătit îl scoatem din cratiță și-l păstrăm acoperit
  • în aceeași cratiță, fără să o ștergem de sosul format la prăjirea puiului, punem ceapa la călit
  • când ceapa este călită adăugăm și ciupercile și usturoiul mărunțit; gătim până scad puțin ciupercile
  • adăugăm și roșiile cherry tăiate în două
etapa 1 de preparare
etapa 1 de preparare

Etapa a doua

  • urmează spanacul, pe care-l gătim doar 1-2 minute
  • amestecăm amidonul cu smântâna pentru gătit; avem grijă ca amidonul să se dizolve bine pentru a nu forma cocoloși
  • turnăm smântâna peste compoziția din cratiță
  • condimentăm după gust cu toate condimentele menționate la ingrediente
  • adăugăm parmezanul ras
  • urmează cartofii fierți
  • apoi zeama de lămâie
  • punem din nou puiul în cratiță și mai gătim totul câteva minute pentru a se întrepătrunde aromele; în cazul în care ni se pare că sosul s-a îngroșat prea tare putem adăuga puțină apă sau smântână pentru gătit
etapa a 2-a de preparare
etapa a 2-a de preparare

Servire

Servim presărat cu fulgi de ardei iute sau cu extra parmezan.

Este un preparat savuros, cremos, plin de arome. Mie îmi place să fac astfel de preparate în weekend. Puiul florentine este cel mai bun proaspăt gătit. Iar în weekend ne putem bucura toti de el cald.

Pui florentine – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @foodfeeria pe Instagram și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *